15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Gör egen luftfuktare till krukväxter

Luftfuktare för växter - LS
Torr inomhusluft är en vanlig orsak till att krukväxter ser slokörade ut och får bruna kanter. Tyvärr är detta också ett vanligt tecken på övervattning så känn efter i jorden eller känn tyngden på krukan för att utesluta övervattning.
Inomhus är luftfuktigheten normalt betydligt lägre än utomhus. Vintertid gör elementvärmen luften ännu torrare.
 
Många av de växter vi odlar i kruka inomhus kommer från tropiska trakter med hög luftfuktighet där daggen droppar året runt. Det gör dessa växter extra känsliga för den torra inomhusluften. 
När växter som naturligt trivs med  hög luftfuktighet står i den torra inomhusluften minskar motståndskraft mot ohyra och skadegörare samtidigt som många sorters ohyra trivs extra bra i den torrare luften.

Luftfuktare för krukväxter

Egen luftfuktare till växter - LS
På bara några minuter fixar du en effektiv luftfuktare till framför allt gröna krukväxter som med sin stora bladmassa avdunstar mycket vatten. 
 

Så här höjer du luftfuktigheter kring dina krukväxter

Gör en luftfuktare i krukan

  • Se ut en fin ytterkruka som är tät i botten. Sätt eventuellt kraftiga möbeltassar undertill för att skydda underlaget. Den ska vara några nummer större än växtens kruka.
  • Ställ en skål eller djup tallrik upp och ner inuti ytterkruan. Den blir plattform för krukväxten. 
  • Fyll på med lecakulor upp till tallriksbotten. Lecakulorna gör att fukten blir kvar lite längre i magasinet i stället för att allt för snabbt dunsta bort.
  • Fyll på med vatten så att nivån precis når växtkrukan.
  • Nu har plantan ett vattenmagasin som automatiskt avdunstar skön fukt utan att rötterna står för blött. Glöm inte att fylla på vatten då och då.
 

Duscha och spraya dina växter

  • En dusch med sprayflaska ibland bidrar givetvis också till att höja trivselfaktorn.
  • Om växten inte är allt för stor och otymplig kan du ta med den in i duschen för en riktig SPA-upplevelse i form av en fin dusch i ljummet vatten. Undvik att duscha på jorden som lätt blir allt för blöt. Låt stå kvar och torka upp någon timme så att fukten kan tas upp ordentligt av bladen. 

Öka luftfuktigheten kring plantorna

Vattenflaskor vid växterna ger högre luftfuktighet
 
  • Genom att ställa mindre eller större kärl bredvid växterna fyllda med vatten höjs luftfuktigheten kring växten mer än man tror. Ett bra knep att ta till för att lindra chocken av omställningen när växterna tas in från sommarens utevistelse där omställningen annars blir stor med den stora skillnaden mellan ute och inne.
 
 
Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.