Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Skötselråd för luftplantor - airplants

Tillandsia 'Victoria', airplant, luftplanta
Som svävande konstverk har luftplantorna blivit en levande inredningshit. De finns i massor av säregna former och är lätta att arrangera i glasbehållare, på trädgrenar eller i ampel. Skötseln består i att man duschar dem då och då med fukt och näring. 
 
Tillandsia 'Victoria' luftplanta
Victoria’ är en populär rödbladig tillandsia som med tiden blommar i läckert lila.

Lämpliga växter som airplants

Det är framför allt släktet Tillandsia i familjen Bromeliaceae som används som så kallade airplants, eller luftväxter som vi säger i Sverige. De är epifyter och lever uppe i regnskogens grenverk. Vatten och näring tas upp via blad och eventuella luftrötter. 
 
Tillandsia på trädstam i naturlig miljö
I sin naturliga hemvist i regnskogens trädkronor hittar man Tillandsior och andra epifyter i grenklykor och på stammar där de naglat fast sig i barkflikar.

Några är dessutom luftrenare, de tar upp ohälsosamma ämnen som formaldehyd som de neutraliserar. Här kan du läsa mer om luftrenande växter. Men också andra växtslag som lever på samma vis kan användas, som orkidéer och vissa bräkenväxter som älghornsbräken.

Skötselråd för luftväxter

sidoskott av Tillandsia
Tillandsior är lättförökade med sidoskott.
 
  • Köp småplantor eller be att få sticklingar från någon bekant. De är lättförökade med sidoskott. 
  • Placera den lilla plantan med lite vitmossa och/eller kokos luftigt; i en hängande glasskål, en ampel, eller bind fast dem på en vacker gren med grön myrtentråd. Bara fantasin sätter gränser. 
Luftplanta Tillandsia i glaskula
Det finns speciella glasklot för luftväxter, men man kan också fixa till en glasburk med fastvirad ståltråd som öglor.
  • Häng upp arrangemanget ljust men inte i gassande sol. Luftplantorna gillar hög luftfuktighet så en ljus plats i badrummet är en optimal placering. Gråbladiga arter tål mer solljus och torka än gröna arter som är mer anpassade för skugga och fukt. Vintertid kan de behöva en växtlampa för att få tillräckligt med ljus. 
Airplants i hemmiljö, spansk mossa Tillandsia
Dessa säregna växter behöver bara en yta att häfta vid för att trivas. Leta efter fina grenar i naturen. Till höger: Spansk mossa, Tillandsia usneoides, är både vacker och användbar som substrat till orkidéer och i växtarrangemang.
 
  • Duscha bladverket med kalkfritt vatten en gång i veckan under vinterhalvåret, två gånger i veckan sommartid. Duscha med flytande näring som vår specialnäring för luftplantor, Airplant Mystvar tredje vecka sommartid och någon enstaka gång under vinterhalvåret.
  • Sommartid trivs de att hänga utomhus, gärna i träd eller under altantaket. 
  • Med tiden kommer nya sidoskott som kan användas till förökning.
Brudorkidé Phalaenopsis som luftplanta i glaskula
Många orkidéer, som brudorkidé, trivs också utmärkt som svävande smycken. De får luftrötter som behöver lite mossa eller kokos som förankring. Duscha först när du ser att kondensfukten i glaset är borta.
 
Foto: Bocabroms, Cherus, Karin Elmberg, Floradania och Mokkie.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.