Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Vrid orkidén för fin blomform

brudorkide-med-tva-stanglar.jpg
Här kommer ett litet tips man kan prova för att få orkidéns nya stängel att växa ut och upp i fin form utan behov av stödpinnar.
Normalt är det inte att rekommendera att vända på en växt allt för ofta, men orkidéns blad är styva och vänder sig inte så lätt och blir därmed inte så störda.
 
Nybildad tillväxt av blomstängel på orkidé
 
När min orkidé blommat över vissnade också stängeln ner så jag beskar den ända ner vid fästet. Jag fortsatte som vanligt att spraya med Orchid Myst 1-2 gånger i veckan och doppade krukan i vatten nån gång då och då så att den fick suga åt sig fukt att bevara i barkkomposten.
Det dröjde inte allt för länge innan en ny stängel började växa från bladrosetten och jag bestämde mig för att prova ett litet knep för att få stängeln att stå stadigt uppåt utan att behöva ge den stöd.
 
Orkidéstänglar på tillväxt
 
Orkidéns stänglar dyker ofta upp på ena sidan av bladrosetten så i början lät jag 'baksidan' stå inåt rummet från fönstret så att stängeln kunde dra sig mot ljuset. På så sätt kunde första tillväxten rikta sig mer uppåt än utåt. Och när den nya stängeln drog sig mot fönstret vred jag hela krukan och stängeln ett kvarts varv från fönstret.
Jag upprepade vridningen ett par gånger till för att parera så att stängeln fick en stadigt upprättväxande form. Se så fint det blev!
 
Brudorkidé med vita blommor.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.