15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Odla gladiolus

Gladiolus I rabatt i trädgård

Gladiolus I rabatt i trädgård

 

Bli din egen florist med denna fantastiska blomma med lång blomningstid under hela sensommaren. Det är också en tjusig bakgrundsväxt i rabatten där den strålar när många andra blommar har gjort sitt för säsongen.

 

Gladiolus tillhör familjen svärdsliljeväxter, Iridaceae. Du ser likheten med vår vilda gula svärdslilja som trivs i våta marker – lite väl  fuktigt för gladiolus som likt de flesta knölväxter behöver god dränering. Den är heller inte vinterhärdig utan behöver grävas upp när kylan nalkas.
 

10 tips för odling av gladioler

  1. Köp knölar under våren om du inte övervintrat egna. De ska ha lite spänst och inte vara torra.
  2. Knölarna kan förodlas inomhus i kruka om du bor i kalla trakter. Annars är det inte nödvändigt.
  3. Om du vill odla i kruka, välj rejäla krukor med välgödslad, porös jord och god dränering. Gladiolus har en ganska liten knöl i förhållande till sin höga, tunga blomspira. Därför blir den lätt övertung och behöver stöd i krukan om du inte väljer nätta sorter. Fler tips längre ner i artikeln.
  4. Plantera på växtplatsen när risken för frost är över. Sätt knölarna ganska grunt, ca 5-7 cm djupt, eller ungefär tre gånger så djupt som knölens höjd, på en varm plats i väldränerad, grundgödlsad jord. Gladiolus trivs med lite fuktig jord, till skillnad från många andra knölväxter.

  5. De höga stänglarna kan lätt falla i vinden, inte minst när blommorna utvecklas. Sätt ner ett långt stöd nära knölen och bind upp löst på två-tre nivåer vartefter den växer.
  6. Håll koll på sniglar i början av säsongen, var nitisk och kolla bladen morgon och kväll.
  7. Vattna vid långvarig torka under blomningstiden, så att alla knoppar orkar slå ut.
  8. Plocka massor av buketter, blomningstiden är nästan en månad från stängelns första till sista blomknopp. Bladen är också vackra. Namnet gladiol betyder svärdslikt blad på latin, gladius=svärd, folius=blad
  9. När kylan kommit för att stanna på hösten grävs knölarna upp. Krukodlade gladiolusknölar kan ställas undan i krukan. Läs mer i vår artikel övervintra gladiolus.
  10. I april börjar ett nytt gladiolusår! 

Samodling med gladioler

 
odling av gladiolus dahlia och lilja i rabatt - IB
Gladiolus trivs att stå trångt med andra växter som ger stöttning åt stjälken. Här tillsammans med andra sommarblommnade knölväxter som dahlia och lilja.
 
gladiolus I rabatt i trädgård

Tack vare mångfalden av färger är gladiolus en härlig växt att komponera med. En karamellblandning livar upp en en grå eller vit husfasad. Djupröda sorter är vackra tillsammans med grönska som buxbom, granar eller murgröna.

vita gladiolus i rabatt med prydnadsgräs och kryddörter

Det är vackert och lättskött med en äng av en enda sort i en rabatt med marktäckande perenner. Denna odlingsform kräver dock ett lugnt läge som en skyddad innergård eftersom hårda vindar annars välter blomstjälkarna.

Flera arter och sorter av gladiolus

gladiolus nanus gladiolus primulinus gladiolus grandiflorus

Det finns hundratals framkorsade sorter som delas in i olika huvudgrupper. Från vänster: den nätta dvärggladiolen 'Nymph' tillhör Nanus-gruppen som blir 60-70 cm hög och blommar under högsommaren. Den storblommiga gruppen är störst, hit hör 'Mojito' (mitten) och svala 'Balino'.
 
doftlilja gladiolus murielae gladiolus communis ssp byzantinus smablommig sabellilja

Gladiolussläktet innehåller drygt 250 arter. Här är två andra odlingsvärda. Delikata doftliljans, Gladiolus murielae, doft kommer i skymningen och slår det mesta. Trivs i lite fuktig jord, gärna i kruka.
 
Den småblommiga sabelliljan, Gladiolus communis var. byzantinus, övervintrar i rabatten skyddad i zon 1-2. Underbar i en naturlik trädgård med ängskaraktär.

Odla gladiolus i kruka


På en balkong eller vid en uteplats ger krukodlad gladiolus ett långt skönhetsvärde eftersom också bladen är vackra. Plantera i rejäl, stadig kruka som inte välter när blomspiran blir övertung.
 
Se till att krukan har flera dräneringshål och bottna med ett decimetertjockt lager lecakulor eller singel. Plantera tre gånger så djupt som knölens höjd. Gladiolus trivs i lite fuktig jord, vattna vid torka. När kylan nalkas kan hela krukan ställas undan på sval och frostfri plats.
 
Foto: iBulb och FCH.

 

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.