15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Arrangemang med amaryllis

amaryllis i uterum
Upptäck potentialen hos amaryllisen, vinterns härligaste blomma som enkelt kan arrangeras på massor av vis. Om du kan erbjuda en lite sval plats står den vacker i månader.
 
Under säsong hittar du lökar till amaryllis i webbutiken.
 
amaryllis i uterum
Fyll en back med löv och kvistar och driv amaryllis och hyacinter i blom. Räkna med några veckors länge drivningstid jämfört med drivning inomhus. Å andra sidan blir amaryllisen kompakt och står fina i flera månader!
 
Läs här om hur du driver amaryllis i blom. Räkna med 5-6 veckor från plantering till blomning. Leta efter fina lådor, krus och andra kärl att plantera i - det viktigaste är att vatten kan dräneras bort så att löken inte står fuktigt.
 
amaryllis i odling och på fönsterbrädan - IB
De holländska odlarna lurar löken att det är vinter genom att utsätta den för en period av kyla. När löken sedan utsätts för ljus och värme luras den att det är vår. Lite mossa kring foten döljer jorden. 
 

Amaryllis vid entrén

 
amaryllis utomhus i advent vid entrén
En mild vinter är det vackert att ställa fram de köldtåliga lökväxterna på ett litet bord vid entrén eller på balkongen.
 
Använd gärna naturmaterial för att smycka och stödja amaryllisen. Och gräv upp lite mossa eller vintergröna perenner som blir fina tillsammans med den högresta amaryllisen. Står amaryllisen under bar himmel behöver krukan ha dräneringshål, lökväxter gilalr inte att stå fuktigt. 
Hotar svår frost, täck med en fiberduk.
 
Samplantering-tazetter-amaryllis-advent - BF
Det är fint att samplantera fler lökväxter, som ljuvliga, doftande tazetter. Denna grupp klarar sig fint utomhus ner till 0-grader.
 

Amaryllis som snittblomma

Amaryllis som snittblomma - IB
Amaryllisen är svår att konkurrera med och pryder festbordet galant som solist. 
 
Det är elegant att arrangera amaryllis i vas, hög eller låg. Den står minst lika länge som i krukan, särskilt om du kan ställa vasen svalt ibland. Stick in en blompinne i den ihåliga stjälken så står den stadigt.
 
amaryllis som snittblomma
Man kan inte få nog av amaryllisblomman. Läckert att mixa olika sorter och i olika höjd.
 
Hängande amaryllis upp och ner i fönster
Det är tjusigt att hänga stänglarna upp och ner i ett vackert band. Fyll stjälken med vatten så håller de i veckor. Eller linda om fuktig mossa till en boll kring snittytan.
 
Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg och Ibulb.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.