Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Driv vårlökar inomhus

Vårlökar drivna inomhus i kruka
Det är en sensation att se vårlökar spricka fram inomhus under vårvintern. Inga blommor är så efterlängtade som de tidiga krokusarna, vårstjärnan och tulpanerna. Det är inget som slår en liten våräng på middagsbordet redan i februari. Lökarna sparar man sedan och planterar ut så att de får leva vidare som vanliga lökväxter.
 
Drivning av vårlökar inomhus tulpan, hyacint, iris
Mitt i vintermörkret är en doftande våräng inomhus är ett mirakel. Här våriris, hyacint och tulpan. Det mesta är fint att driva i; här en gammal emaljerad gryta.

Drivning av vårlökar inomhus

De lökar vi köper till jul, hyacinter, amaryllis med flera, är lurade att blomma i förtid. På samma vis kan man hemma locka lökarna att blomma i förtid. 
 
Vårlökar drivna inomhus på fönsterbräda
Om du har utrymme är en liten lökaparad under vårvintern på fönsterkarmen fantastisk! Narcisserna sprider väldoft i hela rummet. Hä prunkar bland annat också krokus, hyacint, iris och vårstjärna 'Pink Giant'.
 

 
  • Köp de lökar du gillar under hösten. Stora lökar, som tulpaner och narcisser, kan förvaras svalt i kylskåpet. Små lökar är torkkänsliga och behöver antingen förvaras i lite fuktigt hushållspapper i kylskåpet, eller planteras i jord och ställas svalt med en gång.
  • 2-3 månader före önskad blomning ska löken utsättas för ”vinter”. Lägg lökarna i en plastlåda med sandblandad blomjord (typ såjord) och ställ svalt, 1-8 grader, och mörkt. Lökarna kan stå till ca hälften ner i jorden för att locka rötterna att vakna. De kan också ställas ute om de skyddas för sträng kyla och står mörkt.
  • Tre veckor före önskad blomning planteras lökarna om i önskad behållare. Gamla tekoppar, emaljerade grytor, en fin skål eller vad du vill driva demi. 
  • Bottna med ett lager lecakulor, det är viktigt att lökarna inte står fuktigt, då ruttnar de snabbt. Använd porös såjord, gärna uppblandad med lite grus så att de står stadigt. 
  • Lökarna behöver inte stå djupt, det är fint att se löken. Mossa eller fina stenar är snyggt att dölja jorden med.
  • Vattna och ställ krukan ljust och varmt för drivning – fejkad vår. Det tar ca två-fyra veckor till blomning, beroende på art. En drivning i sval temperatur ger mer kompakta stjälkar, men tar ännu längre tid till blomning.
  • En pappersstrut över lökarna första veckan påskyndar drivningen, värmen och mörkret triggar löken att skjuta ut skotten och söka sig mot ljuset.
  • Inomhusvärmen ger en kortare blomningsperiod och långsträckta blomstjälkar jämfört med naturlig ute-vår. Ställ därför gärna krukan svalt och ljust när du inte är hemma. 
  • Klipp av den vissna blomstjälken och vårda plantorna som krukväxter tills tjälen har släppt. Då planteras de ut och får leva vidare som vanliga vårlökar. Plantera ca tre gånger så djupt som lökens höjd. Räkna inte med någon reprisblomning denna vår, men förhoppningsvis många vårar framöver.
 
Pärlhyacinter i porslinsskål
Pärlhyacinter är särskilt fina i täta klungor. 
 
Vita tulpaner drivna inomhus i kruka
En sober, doftande våräng med tulpaner, pärlhyacinter och hyacinter. Tjusig till nyårsfesten!
 
Tulpaner drivna inomhus i tekopp
Tvåfärgade tulpaner är vackra solister. Här drivna i små koppar. Till höger en vårhälsning på ytterdörren – vacker enkelhet. Här med tazetter och tulpan.
 
Tulpaner i kruka drivna inomhus
Tulpanparad – rödvita ’Pinocchio’ piggar upp i vinterfönstret.
 
Tazetter och snöklocka drivna inomhus i kruka
Vitt är alltid rätt. Tazetter säljer vi fördrivna, de planteras därför direkt för drivning utan lurendrejeri. Till höger ljuva snöklockan, som också kallas klosterlija efter Vadstena kloster där den växter vild på ängarna utanför. 
 
Krukor med vårlökar drivna inomhus i blom
Det är snyggt att sätta ihop små krukor på en bricka till en vårlig känsla. Här prunkar vita pärlhyacinter, tulpaner, kungsängslilja, hyacinter och vita små tazetter.
 
Vårstjärna och krokus drivna i blom inomhus
Två söta sätt att arrangera. Till vänster vårstjärna, som drivits i jord som sedan sköljts av. Bind om med ett vackert band så står buketten stadigt. Håll fuktigt i botten med lite vatten. Till höger: Blanda med de krukväxter som finns hemma. Här krokus och näpna krukväxten blåöga, Exacum affine.

Foto: Karin Elmberg, Floradania och Ibulb. 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.