Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gör fina föremål av kalebass

Lampa av hemodlade flaskkurbits, kalebass
Flaskkurbits (även kallad kalebass), Lagenaria siceraria, hör till människans äldsta kulturväxter och härstammar från tropiska Afrika. Kan du erbjuda en varm växtplats är detta en vacker slingerväxt att odla också på våra breddgrader. Här hittar du frön och här kan du läsa om odlingsråd. 
 
Mognande kalebasser, frlaskkurbits
Frukterna blir tunga när de mognar. Här kan du läsa om hur du gör en enkel klätterställning åt dessa slingrande prydnadsväxter.
 
Ta vara på dina flaskkurbitsar och gör fina föremål. Frukterna är gröna som unga men övergår i beige när de mognar. Skalet hårdnar då och blir vattentätt. Fruktköttet torkar in och lämnar bara frön kvar. Torkade frukter håller i evigheter och är fina presenter. Traditionellt används de till skålar, dryckeskärl, musikinstrument och lampor. 

Skörd av flaskkurbits, kalebass

Torkning och skörd av flaskkurbits, kalebass
När frukterna mognar hårdnar skalet och blir beigefärgat. Låt dem hänga kvar så länge som möjligt och torka.

Det är viktigt att frukterna får hänga kvar så länge som möjligt under sensommaren/tidiga hösten och mogna. Därefter får de eftertorka på en luftig plats i 15-25 grader tills de är riktigt torra. Man kan då höra hur fröna rasslar inuti.

Användning av flaskkurbits, kalebass, till prydnad

Det fantastiska med dessa frukter är att de håller i evigheter när de väl torkat och ytan behandlats. Om du bara vill ha frukterna till prydnad räcker det att putsa skalet med fin stålull och sedan polera med en mjuk trasa och vax, typ neutral skoputs eller bivax. Polera ordentligt så att ytan får en fin, djup lyster. 
 

Bearbetning av kalebass till lampa
Använd fantasin för ditt eget, unika hantverk. Här visar vi hur man gör en lampskärm.

Vill du använda frukterna till skålar, vaser, fågelbord eller som lampskärm gör du så här:
  • Gnugga bort det yttersta skalet, skinnet, med stålull, vatten och lite såpa. Skalet behöver mjukas upp innan det lossnar och åker av.
  • Låt flaskkurbitsen torka några timmar.
  • Rita ut ett fint mönster med en blyertspenna. 
  • Gör sedan mönstret med en stans, en provsticka eller bränn in mönstret med en lödkolv. Skalet är hårt, se upp om du använder kniv!
  • Putsa skalet och polera med vax och trasa. 
  • Vill du använda frukten som en lampskärm, skär ut botten och toppen så att en lamphållare får plats.
Foto: Karin Elmberg och Serka.

 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.