Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Gör tändkuber av tallkottar

Kottar med stearin som tändkuber
Att tända en brasa inne är inte bara mysigt. Med ökade uppvärmningskostnader kan det bidra till att sänka värmeräkningen. Nu ska vi ju inte elda i onödan, och definitivt inte för kråkorna, men när vi eldar är det ju bra om det blir enkelt och så miljövänligt som möjligt.
 
Tändkuber av tallkottar med stearin
 
Ett miljövänligt och effektivt sätt att få fyr är att använda stearinindränkta tallkottar. 
Det är ett trevligt pyssel att plocka kottar och jag tror det är fler än jag som har ljusstumpar och kanske ett och annat krokigt eller avbrutet stearinljus där hemma som nu äntligen kommer till pass.

Så här gör du tändkuber av kottar

Tallkottar är att föredra, de har en rundad, praktisk form.
 
Tillverkning av tändkottar med tallkottar och stearin
 
  1. Plocka in och låt torka någon vecka.
  2. Skaka ur dem för att slippa få med damm och barr. 
  3. Stearinet kan smältas i en kastrull du kan avvara då stearinet är svårt att få bort. Alternativt kan man smälta i en rostfri skål i vattenbad.
  4. Doppa kottarna ordentligt i det smälta stearinet. Ett knep för att så mycket stearin som möljigt ska fastna på kottarna är att låta stearinet svalna en aning innan kottarna rörs ner. Är det för varmt rinner det mesta av direkt.
  5. Lägg de indränkta kottarna på ett tidningspapper eller bakplåtspapper och låt torka en stund innan du samlar ihop dem i en liten hink invid din eldstad.
 
Julklappstips: Tändkottar med stearinLägg kottarna i en fin ytterkruka så få mottagaren två fina presenter i en.
 
Tips! Tändkottar blir garanterat en uppskattad julklapp. Kanske något för ett lite äldre barn som med viss försiktighet kan vara med i tillverkningen.
 
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.