Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Kokedama med orkidéer - mossboll

Kokedama med spahgnummossa

KÖP SPHAGNUMMOSSA

 

Mossbollsplantering av orkide i kokedamateknik

 

Fyll ditt fönster med vackra orkidéer eller häng en enda som får sväva över fönsterbrädan i en klassisk mossboll – Kokedama.

 

Kokedama är ett japanskt ord som ungefär betyder mossboll. Det är en traditionell teknik som används för att skapa det som ibland också kallas fattigmansbonsai, ett estetiskt sätt att visa upp en växt. 
Tekniken för kokedama kan användas för många typer av växter och behöver inte nödvändigtvis betyda att man hänger upp dem utan mossbollen kan också stå på t.ex ett vackert fat.
Kokedama är väldigt lämpligt för många orkidéer med liknande växtsätt som den klassiska brudorkidén då de naturligt inte växer i jord utan sitter i skrevor och på trädstammar. 

Detta behöver du:

 

Så här gör du orkidékokedama:

  • Lirka försiktigt ut plantan ur krukan.
  • Skaka bort större delen av orkidéjorden så att rötterna blottläggs helt. 
  • Klipp bort rötter som ser gamla eller skadade ut med en fin sekatör.
  • Skär till en eller flera bitar oasis i en storlek som passar bra att forma rötterna kring. (När vi gör kokedama med orkidéer använder vi istället för jord eller orkidékompost oasis som håller lagom med fukt och är lättare att hålla ihop.)
  • Du täcker sedan rotbollen med fuktig sphagnummossa, vitmossa. (Sphagnummossa har flera praktiska användningsområden. Bland annat används den för att rädda övervattnade orkidéer där mossan hjälper till att återställa ph-balansen.)
  • Täck rotbollen successivt med mossan samtidigt som du virar varv efter varv åt olika håll över bollen med myrtentråd så att mossa hålls på plats och formar ett vackert klot. Vira lagom hårt så att inte rötterna kommer i kläm.
  • Avsluta med att fästa tråden. Vill du hänga upp den kan du göra en ’osynlig’ upphängning genom att använda myrtentråden att hänga i. Den är tunn och fin och syns knappt. Fiskelina är också ett bra alternativ.
     

Skötseltips kokedama:

Spraya Orchid Myst näring på blad, stänglar och mossboll för längre och rikligare blomning och fin tillväxt. 
Vid behov sprayas mossbollen med vatten. Känn på tyngden om den börjar bli för torr och doppa den då kort i vatten så att den återfuktas lätt.

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.