Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Torka hortensiablommor

hortensiablommor klara att torkas
Hortensiablommor är inte bara ljuvliga, de är nog också en av de blommor som är allra enklast att torka. Och inte nog med det, den förblir vacker också som torkad och håller under väldigt lång tid.

Vilka hortensior kan man torka?

Ljusblå hortensiablomma som går att torka
 
Alla hortensiablommor går att torka. Sorter som har kort stjälk får anpassa till vilket arrangemang de ska användas eller fästa en 'fuskstjälk' på i form av en stråltråd med floristtejp om man vill få lite höjd på den i ett arrangemang.

När ska man plocka hortensiablommor för torkning?

Korg med nyplockade hortensiablommor
Hortensiablommor plockade med kort stjälk för att bindas i en krans
 
torkad krans av hortensiablommmor
Så här ser kransen ut idag efter fyra år där den hänger i min hall. Kanske sista säsongen, men rätt ok ändå.
 
Undvik att plocka dem efter regn eller när det är fuktigt i luften. Bästa tillfället kan vara på eftermiddagen en varm, solig dag.
 
Lilablommande hortensia med blommor som torkat på plats
Här syns tydligt blommor i olika stadier av blommning. De klaraste färgerna bleknar något vid torkning.
 
Allra enklast och bäst resultat får man oftast om man låter blommorna sitta kvar och mogna så att de nästan börjar torka på egen hand. Just hortensia är en av få blommor där detta kan rekommenderas. Då får man en fullt utslagen blomma och minskar tiden för torkning.
 
Vill man fånga lite mer färg och få lite olika struktur och form på blommorna kan man plocka dem vid olika stadie av utslagning, men undvik allt för nyutslagna blommor som kan vara svårt att lyckas med då det innehåller mycket fukt..
 
En blandning av fullt utslagna och inte helt utslagna hortensiablommor
Här syns hortensiablommor som är mer eller mindre utslagna vilket ger lite olika effekt och färgintensitet.
 
Blommorna kan plockas som nästan utslagna till fullt utslagna. Genom att blanda får man lite olika form, färg och struktur på dem.

Vad kan man göra med torkade hortensiablommor?

Eftersom den är så hållbar och stabil kan den användas till många olika typer av arrangemang.
Den kan bindas i en krans, stå ensam eller tillsammans med andra växter i en strikt eller en mer fri bukett i en vas. De kan läggas i en blomsterkorg eller hängas fritt eller på en vägg. Säkert finns det många fler sätt än så.
 
 

Så här torkar man hortensia

Det säkraste sättet att lyckas med att torka hortensiablommor är genom att hänga dem uppochned.
 
Rosavit hortensiablomma
Blomma på sorten 'Vanilla Strawberry' blir mer och mer rosa med tiden. Den blir finast när den torkas uppochned.
 
Blommor som är väl utslagna på gränsen till att börja torka där de sitter och blommor med flat blomställning kan torkas i upprätt läge. Stora, tunga blommor och blommor med mjuka, svaga eller saftiga stjälkar behöver torkas hängande uppochned för att själken inte ska bli krokig ochför att blomman ska få en fin form. 
 
Ett sätt att försöka bedöma vad som gäller för den hortensia du ska torka är att hålla en stjälk i handen och gunga den och ned några gånger och se ifall stjälken böjer sig. I så fall blir det nog bäst att hänga den uppochned för torkning.
 
Blommor som inte är fullt utslagna torkas också bäst hängande eftersom blombladen då fortfarande innehåller en hel del fukt.
 
Bukett med nyplockade hortensiablommor
Här en 'bukett' med nyplockade blommor av hortensian 'Annabelle' och 'Annabelle Pink'
 
1. Plocka blommorna med så lång stjälk du behöver för det arrangemang du ska göra. Att klippa ner busken är bara en fördel efersom den förgrenar sig där du klippt. Klipp därför gärna någon centimeter över ett par blad så får du ett fint snitt där fler grenar kommer att växa ut. Använd en vass sekatör när ru klipper så får du ett fint snitt som läker snabbt.  Om någon stjälk blir för kort kan den förlängas med blomstertråd och floristtejp.
 
Rensa hortensians stjälkar från gröna blad
 
2. Skala bort alla gröna blad från stjälken. Det brukar vara enkelt att göra genom att dra med handen uppifrån blomman och ned över stjälken. Om bladen sitter hårt kanske de behöver nypas av ett och ett, eller så klipper du av dem nära stjälken med en fin sekatör eller växtsax.
 
Hortensiastjälkar rensade från gröna blad
 
3. Placera dem att torka
Oavsett hur du torkar dem är en temperatur på 20-30 grader, god ventilation och gärna en inte allt för ljus placering bästa platsen. 
Torkade växter bleknar oftast med tiden och genom att undvika allt för ljus placering förblir de fina längre.

Torka hortensia hängande

Hortensiablommor hänger på tork
 
Om du hänger blomman för torkning rekommenderas att du hänger dem en eller få tillsammans uppochned.
Knyt med ett jutesnöre eller bast en bit ner på stjälken och häng upp den. Helst helt fritt så att blomman behåller sin runda form.

Anledningen till att de ska hängas en och en är dels att formen på blomma och stjälk ändras om flera blommor hänger tillsammans. 
Den andra orsaken till att de ska hänga en och en är att torkningen då går fortare och risk för mögelangrepp minskar när luft kan cirkulera kring blomma och stjälk.

Torka hortensia stående

Arrangemang av hortensiablommor i en vas
 
Om blomman har stadiga stjälkar kan du torka dem stående i en vas med bara lite vatten i botten. då kommer de torka 'naturligt' som om de satt kvar på busken. 
 
Rosa och vita hortensiablommor i rosa vas
Här torkar jag de fina blommorna från sorterna hortensia 'Annabelle' och 'Annabelle Pink' i en vas jag har fyllt med några centimeter vatten så att de torkar sakta i takt med att vattnet tar slut. Blommorna kommer i takt med att de torkar att dra ihop sig något och färgen kommer att blekna litegrann.
 
Det tar 2-3 veckor för blommorna att torka om inte stjälkar och blommor är väldigt kraftiga. Då får man vänta ytterligare någon vecka eller två för att den ska vara helt genomtorkad.
Här tänker jag låta dem stå för jag tycker det blev fint direkt, men att ställa dem såhär kan också vara sättet du torkar dem på för att använda i andra typer av arrangemang.
 
Lycka till med att torka dina hortensiablommor!
 
ads
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.