Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Fem steg till en torpträdgård

Torpväxter som Engelsk cottage garden
Torpträdgården är en viktig del av vårt svenska, blommande kulturarv. Nu är den populär igen, säkert som en reaktion på den minimalistiska eran med betong, stenkross och vintergröna växter.
Här gäller istället flower power på mormorsvis med dofter, mjuka färger, bohemisk charm och tåliga kulturväxter som bjuder in pollinatörer.

Blommor i alla nivåer i torpträdgården

Torpträdgård med rosor Flammentanz och Raubritter
En äkta torpträdgård i Kristianopel med ljuva, doftande 'Fantin Latour'. Det är en av de bästa centifoliarosorna, härdig till zon 4. Upp på taket slingrar fantastiska 'Flammentanz'.
 
Torpträdgården är inte naken någonstans och blommorna avlöser varandra. Här finns växter i alla nivåer.
Marken täcks av marktäckare som lammöra, funkia, vintergröna eller skuggröna. Det gör rabatten lättskött. På våren blommar lökväxter och sommartid robusta perenner och klätterväxter som tåliga, doftande rosor, kaprifol och klematis.

Självsådda tvååringar i torpträdgården

Tvååriga torpväxter malva, fingerborgsblomma, aklejaEn trevlig trio som glatt självsår sig. Från vänster malva, fingerborgsblomma och akleja.
 
Många av de gamla torpväxterna är två-åriga växter som frikostigt självsår sig under sommaren. Den lilla groddplantan övervintrar sedan för att blomma året därpå. Lär dig känna igen den så att den inte rensas bort! Hit hör akleja, stockros, jättenattljuskungsljus, gyllenlack, månviol, fingerborgsblomma, malva och borstnejlika.

Doftande blommor i torpträdgården

Doft i torpträdgård med luktärt och lavendelLuktärt och lavendel är klassiker i torptäppan som sprider väldoft hela sommaren - lavendeln faktiskt året runt eftersom det vintergröna bladverket också doftar. Plocka in till buketter så kommer nya, blombärande skott av luktärten.
 
I torptäppan doftar alltid något. Lavendel är ett säkert kort som kan användas som inramningshäck. Det vackra, silvergrå bladverket är vintergrönt och sprider väldoft också vintertid när man snuddar vid busken.
Andra fina doftare är ettåriga luktärter, perenner som luktpion, flox och liljor. Väldoftande buskar som hör hemma här är buddleja, schersmin, syren och paradisbuske.

Tåliga perenner i torpträdgården

Luktpion och riddarsporre som torpväxter
Luktpionen 'Bowl of Beauty'är en klassiker i torptäppan liksom de långblommande riddarsporrarna.

Långlivade, lättskötta perenner är stommen i rabatten. Vid gamla torp ser man dem fortfarande stå kvar fast ingen rensat i landet på årtionden. Hit hör pioner, daglilja, stjärnflocka, riddarsporre, bolltistel, nepeta, iris, vallmo och flox.
 
 

Vatten och veranda i torpträdgården

Klematis vid veranda och vattentunna i torpträdgård - x-ls
Klematis är en fenomenal växt till att skapa en lätt boehmsk charm. Vattentunnor i trä är ursnygga och praktiska i torptäppan.
 
Två attribut som tillhör denna stil är vattentunnan och verandan. En skir klättrare som klematis är som gjord för att rama in entrén. Andra typiska attribut är någon form av inramning som häck eller staket. Rabatten kan kantas av lavendel eller fina, stora stenar och naturmaterial används till att stödja slingrande växter. 
 
Foto: Karin Elmberg
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.