Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

10 tips för utebelysning i trädgården

Belysning av uppfart på vintern
Med utebelysning blir mörkret en tillgång och trädgården en trygg och magisk plats också under den mörka årstiden.
 
Belysning av uppfart på vintern
En välkomnande uppfart är lätt att åstadkomma med vintergrönska som murgröna och lite varierad belysning. Här Straw och Optica.
 
Med en genomtänkt ljussättning får trädgården en ny skepnad när andra silhuetter träder fram. Prydnadsgräsen får liv, trädstammar blir skulpturer och gången mot entrén välkomnande. Dessutom avskräcker ljusen tjuvar.
Vi har ett trevligt sortiment av trädgårdsbelysning av hög kvalitet som klarar vårt nordiska klimat.

10 tips för trädgårdsbelysning

Utebelysning av träd med spott
Armaturen kan vara igång året runt. Lönnen får en helt annan karaktär med bladen i behåll. Här vår poppulära Medusa, en spot som når både brett och högt.
 
1. Sprid ut ljuskällorna med avstånd så att mörkret får ta plats. Växla mellan svagare och starkare ljuskällor för en dynamisk effekt. Ju starkare ljuskälla desto större avstånd. Skapa extra dljup genom att placera ljuskällor så att de starkaste strålar längst bort, de svagaste i mitten och de med mellanstyrka längst fram.

2. Varmt ljus passar där man ofta vistas, som vid uteplats och entré. Kallt ljus framhäver grönska och silhuetter.

Utebelysning av uppfart med varmt ljus
Lampor med varmt sken möter på nära håll vid garageuppfarten. Här skulle kallt ljus verka bländande. Den uppstammade järneken har ljusslinga Cluster i håret.

3. Belys flera nivåer; det ger en ombonad känsla. Markbelysning längs gången, spotar upp mot trädkronan, varma lampor inuti prydnadsgräsen och en lykta vid entrén. 

4. LED- ljus är energisnålt och tåligt. Det finns med både varmt och kallare ljus samt med färg. 
 
Färgfilter på utebelysning i trädgården för variation
Spoten Medusa kommer med färgfilter för den som önskar variation.
 
5. Många växter får en ny, magisk karaktär med belysning. Klematisrankorna blir varma gardiner, snöbärsbusken gnistrar vackrare än någonsin med ett ljusnät, den kala pilen blir en skulptur, prydnadsgräsen tjusiga vassruggar glimmar, bambun får liv. Lek med skuggformationer och prova dig fram med olika ljusstyrka och amaturer.
 
Belysning med ljusnät över buske

 
6. Svagt ljus är behagligt för ögat och gör att omgivningen framträder bättre. Ju mörkare desto svagare lampa. En stark belysning vid entrén gör att blicken bara fästs vid huset och förtar skenet från svagare lampor ute i trädgården.
 
Ljusägg i trädgårdens rabatt
Ljusägget Stone skimrar magiskt med sitt mjuka sken i rabatten. Särskilt effektfullt halvt dolt bakom vintergröna växter. Dagtid ser det ut som en grå sten.
 
7. Se till att ljuseffekterna också syns inifrån de rum i huset där ni vistas mest. På balkongen ger det ett stort mervärde att det lyser på kvällarna.
 
8. Spotar kan riktas både uppåt och nedåt. Vissa lyser brett, andra smalt vilket ger olika effekter. Skira växter som silar ljuset blir finast belysta underifrån, medan en rhododendron med mörka, vintergröna blad absorberar ljuset och kommer bäst till sin rätt med belysning ovanifrån.
 
9. Vatten är särskilt vackert med belysning. Träffar vatten ovanifrån blidas reflexer. En fontän eller vattenfall behöver lite starkare ljus än en stilla yta då det rörliga vattnet slukar ljus.
 
10. Nattaktiva djur och vissa flyttfåglar kan störas om belysningen är på hela natten. Kombinera gärna en ljusscensor med en timer så att trädgården är nedsläckt under minst fyra timmar nattetid. Då spar du också el.

Installation av el för trädgårdsbelysning

Utebelysning i rabatt med spiror
Välj kvalitetsbelysning som är anpassad för att tåla utelivet. Här vackra trion Straw som drivs med lågström via en transformator. 
 
Enklast är ljusskällor med batteri som ju kan placeras var som helst. Men ur miljösynpunkt är sladdbelysning betydligt bättre. Det finns också solcellsdrivna ljuskällor men de är alldeles för svaga för att ge någon effekt under vinterhalvåret på våra breddgrader.
En sladd måste kopplas till ett jordat uttag. För sladd skiljer man på lågström, 12 volt, och starkström, 230 volt. För installation av starkström krävs en behörig elektriker. Lågström kan du installera själv, eftersom den har en transformator. De sladdarna är säkra även om en sladd skulle skadas.
Här kan du läsa vidare om elsäkerhet.
 
 

Ordlista för ljussättning av trädgårdsbelysning

Ljusslinga i träd på vintern
Utemiljön ställer krav på belysningen som ska tåla väta, vind och hagel.
  • IP-klass, International Protection. Elektriska prylar måste vara märkta med denna säkerhetsklass. Den anger vilket skydd inkapslingen har mot yttre påverkan. Klassificeringen består av två siffror där första siffran (skala 0-6) anger skydd mot fasta föremål som damm och grus. Den andra siffran anger fuktinträngning (från 0-9). Kolla att de lampor du vill använda utomhus är IP-klassade för detta ändamål. Trädgårdsbelysning måste minst ha IP 44 som skyddar för utebelysning under tak. En lampa som står oskyddad för regn och snö behöver högre IP-värden för att tåla fuktinträngningen.
  • LED: Light Emitting Diode, består av en lysdiod som är engerigsnål med mycket lång livslängd. Den bästa ljustypen för utebelysning. Finns med kallt eller varmt ljus. 
  • Pollare. En fot som bär upp armaturen från några dm höjd till 1.5 m. Passar längs gångar, vid uppfarten eller längs rabatter. 
  • Spot: En riktad belysning som passar för att punktbelysa träd, buskar, en staty etc.
Foto: Lightson
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.