Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Potager - samplantera blommor och grönsaker

Blommor och grönsaker i odlingslådor - LS
 
Fransmännen var föregångare i konsten att mixa blommor och grönsaker i sina jardins potager, 'trädgård för grytan'.
 
Blandning av grönsaker och blommor i en potager - LS
Grönsaker och blommor i kombination härmar naturen med pollinerande insekter som flockas i kökslandet.
 
Det är roligt att fundera ut vackra kombinationer och ursnyggt att odla i mönster. Här får du massor av häftiga förslag att kopiera i stor eller liten skala. Som bonus blir odlingen mer lättskött och en underbar, sinnlig plats att vistas i.
 
Olika mönster för odling av grönsaker och blommor
En genomtänkt plan gör din köksträdgård till ett smycke och underlättar för en bra växtföljd.
 
 

5 tips för potager i pallkrage och odlingslåda

Pallkragen är perfekt för potager-tänket. Ställ odlingsbäddarna i mönster och arrangera fina klätterställningar i mitten. Vårlökar ger fägring tidigt på säsongen. Koloniträdgårdar är bra ställe att hitta inspiration för alla årstider.
 
Blommor och köksväxter i tillsammans i pallkrage med spindeltulpan Tulipa gesneriana Acuminata
Snabbväxande höjdare som blomsterböna och luktärter tronar i mitten och kantas av tagetes och sommardahlior. Olika sallatssorter, lökar och rödbetor ger en lång skördesäsong. På våren prunkar tulpaner i bäddarna tillsammans med tidiga rädisor.
  1. Välj några växter som ger höjd, gärna med en vacker klätterställning.
  2. Lek med färger för kontrast, friskt gröna persiljeblad och vinröd kålrabbi eller limefärgad sallat och orange ringblommor.
  3. Odla blommor som avlöser varandra, vårlökar, luktärt och sedan dahliaknölar till exempel.
  4. Ett litet träd är snyggt och lättskött i centrum. Välj uppstammade bärbuskar eller fruktträd på svagväxande grundstam.
  5. Matcha växter som främjar varandra: vitlök avskräcker sniglar som gillar tagetes och sallat. Kålväxternas djupa rotsystem kan kombineras med lavendel som får stå kvar i landet år efter år och vars doft avskräcker kålflugan.
Uppstammad bärbuske krusbär tillsammans med gräslök
Gräslök är både krydda och blomma, en lättodlad favorit att skörda från tidig vår till snön faller. Trivs till exempel under ett litet uppstammat krusbärsträd.
 

Potager i köksland

Här kan idéerna bre ut sig. En skön sittplats är ett måste i köksträdgården, för här vill man gärna stanna upp och bara vara. Doftande växter och ett litet fågelbad skapar en sinnlig oas för både människor och djur.
 
Fågelbad i trädgården och sittplats under klätterväxt blåregn
Vatten är liv och behöver inte vara en damm, det räcker med ett litet fågelbad så flockas genast fåglar och pollinerande insekter. Skapa en rofylld vrå med en sittplats, avskärmad med robusta klätterväxter som blåregn.
 
Lavendel och luktärter i köksväxtland
Två doftfavoriter. Lavendel är en bra inramningsväxt som är fin året runt. Luktärter ger blommor för vasen hela sommaren.

Potager med fleråriga växter 

Fleråriga grönsaker som jordärtskocka, rabarber och sparris ger en lättskött bas i kökslandet. Också bärväxter är vackra och praktiskt att blanda in som blåbär, krusbär och jordgubbar (som visserligen behöver ny plats efter fyra år).
Växter som glatt frösår sig blir på sätt och vis också mångåriga, charmiga gäster som själva väljer var de slår sig ner.
 
Fleråriga grönsaker rabarber och sparris med jordgubbar och lavendel i samodling
Rabarbern är drottningen i kökslandet. Jordgubbar kan ramas in med lavendel. Sparris ger bara mer för varje år, bladplymerna är vackra i buketter.
 
Fingerborgsblomma Digitalis malva Lavatera och jätteverbena Verbena bonariensis
Tre pinglor som glatt fröar av sig och ger lång blomning på höga spiror: fingerborgsblomma, Digitalis, malva, Lavatera och jätteverbena, Verbena bonariensis.

Potager - en hållbar trädgård

Samodling är motsatsen till monokultur och är det mest naturlika odlingssättet med många miljlöfördelar.
Blommorna attraherar pollinerande instekter som fjärilar och bin som ökar skördarna av frukt-, bär-, bön- och ärtväxter.
Marktäckande växter höjer markfukten och bidrar till ett rikare mikroliv som i sin tur frigör mer växtnäring.
 
Påfågelöga fjäril i köksträdgården och marktäckande indiankrasse
Påfågelögat övervintrar som vuxen och är först ut i vårsolen. Indiankrasse, eller blomsterkrasse, är en suverän marktäckare, eller klättrare i kökslandet. Doften avskräcker många skadegörare. Både blommor och blad är ätliga med karaktäristisk krassesmak.
 

Sorter att samodla i en potager

Här är några förslag på bra kombinationer med grönsaker, blommor och bär som trivs ihop. Lek med färger och former och matcha växter som kompletterar varandra vad gäller näring och växtskydd. Varje vår ger nya möjligheter - favoriterna växlar!
Börja i liten skala och satsa på lättodlade växter som ger mycket skörd under lång tid. Sedan kan du öka sortimentet och odla dig fram till dina favoriter. Om det blir tomma plättar eller du inte hann förodla någon tänkt gröda kan man alltid komplettera med färdiga grönsaks- och blomsterplantor.
 
Tagetes kronärtskocka och kanna som odlas tillsammans
Kronärtskocka är pampig och kan övervintra väl skyddad med halm i zon 1. Trivs med tagetes som avskräcker bladlöss som dras till skockans blomknoppar. Tagetes hämmar också skadliga, jordlevande nematoder. Den högresta kannan, Canna indica hybrid, får blommor på samma höjd som skockorna vilket ger en tjusig effekt. Knölarna behöver tas upp på hösten och lagras frostfritt.
 
Rosenskära persilja och blodfläder Sambucus nigra Black Lace
Rosenskära är en klassiker i en potager med sin långa blomning och skira blommor som står länge i vasen. Ursnygg med persilja och färgmatchar den lilla vackra busken blodfläder, Sambucus nigra 'Black Lace' som ger svagt rosa saft av blommorna.
 
En röd trio som funkar fint ihop: rosenbönan växer rekordsnabbt och får både vackra blommor och goda, stora bönor. Röd mangold ger skörd hela sommaren och månadssmultron är trevliga som inramning.
 
Vallmo Papaver somniferum kalrabbi och muskatellsalvia i potager
Ettåriga vallmoarter är charmiga och självsår sig ivrigt, här opievallmo, Papaver somniferum. Läcker match med rosa kålrabbi och vackra muskatellsalvian som är både kryddört och snittblomma.
 
Dahlia, trädgårdsmålla, rödbladig sallat och rödkål färgmatchad odling
Tjusig kombo för sensommaren: dahlia, rödbladig sallat, trädgårdsmålla, Atriplex, och rödbladig grönkål.
 
Kryddtagetes Tagetes tenuifolia solros och squash i gronsaksodling
Kryddtagetes, Tagetes tenuifolia, är snygg som inramning. Blomman är ätbar och doften avskräcker skadedjur. Solrosor sprider värme också mulna dagar och passar med en lågväxande gröda som squash.
 
Svartkål och ringblomma i samodling med rödbladig plocksallat
Ringblomma har en lång blomningstid och självsår sig gärna. Blommorna är ätbara och fina i sallader. Snygg ihop med mörkbladiga växter som svartkål. Plocksallat med klara färger som rödbrunt och lime är vackra byggstenar om du vill skapa mönster. Läs mer om att odla ätbara växter i blomrabatt.
 
Dahlia och snittblommor som odlas i grönsakslandet
Dahliaknölar planteras på våren och hör till sensommarens lättodlade blommor och fyller vasen i flera månader. Andra bra snittblommor som trivs i köksträdgården är lejongap, purpurklätt och väddar.
 

Vår i en potager

Det är lätt att tänka skörd och sommar när man planerar sin köksträdgård. Men det är på våren som vi törstar som mest efter blommor. Lökväxter är därför suveräna partners som lämnar scenen lagom till grönsakerna tar mer plats. Små fruktträd är också fina i kökslandet, en prydnad hela året.
 
Tulpaner, hyacinter och narcisser höjer humöret och ger tidiga flygfän viktig nektar. 
 
Välj svagväxande grundstammar till fruktträden och lär dig beskära dem så får trädgården karaktär hela året. Frukten blir dessutom mer lättplockad.
 
Äppelträd formklippta i grönsaksland och entré
En rejäl ställning kan vara en prydnad, men äppelgrenar låter sig också formas med hjälp av tyngder och rep. En portal av fruktträd är en injbudande entré till köksträdgården.
 

Foto: Karin Elmberg, FCH, Fleuroselect och Linda Sandström.
Illustration: Linda Sandström

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.