Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

5 suveräna designtips för trädgården

Pergola med rosor och klätteväxter - LL
 
Vad gör vissa trädgårdar mer spännande än andra? Vi frågade proffsen på Trädgårdsakademin, som ordnar trädgårdsutbildningar på distans. 
Här kommer deras fem smarta tips för en välplanerad och därmed lättskött trädgård.

1. Välj ett tema och håll fast vid det

Vitt och formklippt i trädgården
Tema: Vitt och formklippt.

Genom att vara konsekvent och tydlig med din röda tråd blir trädgården bättre och mer lättskött.  
 
 

2. Våga ta i

Masseffekt med prydnadsgräs i trädgård
Våga ta i. Många av varje ger mer effekt.

Stora, väl tilltagna former och planteringar ger ofta ett bättre resultat än små detaljer utplacerade på en stor yta. Samma regel gäller innehållet i planteringarna, sätt helst inte många olika växterarter i allt för små grupper eller en och en. Det ger ett plottrigt och lite rörigt resultat. Använd hellre få arter i större grupper och varva sedan dessa växter på ett snyggt sätt för att fylla ut planteringen.
 

3. Låt inte allt vara synligt

Välplanerad trädgård med häckar
Vad döljer sig där bakom häcken tro?
 
I en öppen trädgård syns allt vid första anblicken. Inte så spännande. Genom att bryta siklinjer och skapa snirklande gångar och hemliga trädgårdsrum bli trädgården en intressantare upplevelse. Det kan också vara smart att dölja en ful studsmatta eller tvättvinda med en snyggt rundad häck eller något annat fint.
 
 

4. Glöm inte höjden

Pergola och klätterväxter i trädgård - LL

Platta trädgårdar är ofta trista. Låt träd, klätterväxter, pelarformade växter, höga buskar eller konstruktioner som spaljé, pergola och plank ge balans åt husets höjd.
 
 

5. Tänk längre än prefab

Sten i trädgårdens design
 
Prefabricerade (färdiga) spaljéer och andra trädgårdsmaterial som finns på byggmarknaden kan vara användbara och billiga, men det blir sällan samma sak som en specialritad platsbyggd konstruktion gjord av en duktig hantverkare. Våga vara kreativ och fråga efter snygga kvalitetslösningar anpassade just för dig och ditt trädgårdstema, när möjlighet och budget finns.
 
© Trädgårdsakademin www.trga.se
 
Foto: Trädgårdsakademin och Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.