Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Trädgårdsdesign med stockar och grenar

staket-med-grenar-LL.jpg
En trädgård blir mer intressant med rumsindelning, avgränsningar, spaljéer och växtstöd. 
 
Mycket av detta kan man bygga själv med material från trädgården. Ett toppentillfälle att få gratis material och slippa köra bort eller elda upp det. Spar tid och spar miljö samtidigt som du får något snyggt och praktiskt i trädgården på köpet.
 
Staket av grenar
Ett exempel på lågt staket, eller kanske mer likt en mur av grenar helt tillverkat av grenar och ris från björk från en utställningsträdgård på Chelsea Flowershow. Ovanpå staketet har skuggälskande växter planterats.
 
Förutom att det är väldigt miljösmart och snyggt är detta en av de senaste trenderna som visades upp i flera trädgårdar på Chelsea Gardenshow 2022.
 
Alla har inte en massa träd och grenar att tillgå, men se vad som finns. Det finns nog mer att använda än du tror. 
 
Flis som täckmaterial i gångarHär återanvänds nedmalda grenar som täckmaterial i trädgårdsgången.
 
 
Grenar du inte har nytta av kan malas ner till flis som kan tjäna som täckmaterial eller blandas i kompostjorden för att ge en fin fukthållande och lucker struktur.
 
Spara bra 'byggmaterial' i form av olika kraftiga grenar, stubbar och ris så står du inte utan när en idé dyker upp eller ett behov uppstår.

Designidéer och inspiration

Väggar och murar

Väggar, avdelare och murar som byggs av stubbar, grenar och kvistar kan ha många olika utseenden. Olika design och sammansättning passar på olika ställen. Här kommer några förslag som kan ge inspiration.
 
Trädgårdsmur med stockar
 
Vilken skönhet! Kraftiga stockar i olika dimension har här satts samman till en vacker avdelare omgiven av växter som också slingrar ner över muren. Knepet för att få ett lyckat resultat är att använda sig av de olika storlekar och former som stockarna har. Den grå patinan kommer inom något år. Ett perfekt sätt att använda ett större, nedsågat träd.
 
Löpmur med stockar
 
Här en mur bestående av mindre stockar och kraftiga grenar. TIllsammans med vassväggen blir den en fin avdelare i nedre delen av denna trädgård.
 
Skärmstaket med vass och grenar
 
Här används en stomme av träreglar för att fästa vass eller skalade bambugrenar till en vacker skärm.
 
Installation med vägg av kraftiga grenar
 
En tät bakgrund av stående grenar sammanflätade till en vägg lyfter fram installationen med den handgjorda keramikurnan.
 
staket av grenar
 
Här har grenar placerats horisontellt i flera uppsättningar skärmar som avgränsar blomsterträdgården från infarten.
 
högt staket av björkgrenar
 
I en av utställningsträdgårdarna på Chelsea Flowershow visades detta fina staket upp helt tillverkat av grenar och ris av björk.
De upprätta stöden som sträcker sig högre än de vertikala grenarna är en fin designdetalj. Att plantera in växter och låta dem slingra över staketet skapar en härlig naturlig känsla.
 
staket av grenar
 
Ett dekorativt staket tillverkat av störar och fina grenar som flätats samman och bundits ihop med jutesnöre till en vacker form. 
 

Växtstöd av grenar

Självklart ska vi ta tillvara grenar för att använda som växtstöd. Kortare grenar hjälper rangliga perenner och sommarblommor, längre grenar blir till pyramider eller stöd till träd och högresta perenner.
 
Korta grenar används som växtstöd
 
Ett ramverk tillverkat av mer eller mindre kraftiga grenar blir det perfekta stödet för dahlior och andra högresta växter.
 
Växtstöd av grenar
 
Här sticker ett stöd upp i rabatten och blir samtidigt till en installation bland alla blommor.
 
Klassiskt växtstöd för klätterväxter
 
Ett vackert, och välbyggt stöd för ettåriga klätterväxter tillverkat av grenar och ris pryder sin plats även innan växterna börjar slingra sig i det.
 
Växtstöd med spretande grenar
 
Kapa inte spretiga toppar på grenarna. Behåll dem och låt dem signalera glädje mot den blå himlen. Ett växtstöd med pondus och känsla.
 
klot av grenar
 
I krukan sitter ett växtstöd i klassisk klotform som vanligtvis brukar vara i metall. Här har två grenar flätats samman och vävts ihop till ett vackert klot. Fint som det är men också ett praktiskt växtstöd.
 
Höga växtstöd av grenar
 
Höga stolpar av grenar med överliggare skapar en fin avdelare mellan de olika planteringarna. Kan kompletteras med jutenät för klättrande växter.
 
Portal av grenar
 
Riktig lyxigt är det med en portal byggd av grenar. Fläta med finare grenar och stabilisera med jutesnöre och kanske en och annan spike eller skruv.
 
Avsågat träd som växtstöd
 
Måste du såga ned ett träd kan det vara en idé att spara nedre delen där växter kan länga och växa upp längs stammarna.
 
I artikeln Smarta växtstöd för perenner får du ännu fler tips om hur du stödjer dina växter med grenar och kvistar.

Dekoration och installationer

Det finns mycket annat man kan göra med stockar och grenar i olika tjocklek 
 
Stockar i rabatten
 
 
Här liggern stammen av ett kraftigt träd uppsågat i mindre delar och ger både ett avbrott och en harmonisk känsla i skuggrabatten.
 
Stock i rabatten
 
Här ligger en stam från ett gammalt träd med fin karaktär. Växterna får växa nära, över och under det med en fin naturlig känsla. Trädstammen bidrar här verkligen med att tillföra rabatten ett spännande, naturligt och intressant inslag.
 
grenar som installation
 
Längs en stig med gamla träd i en utställningsträdgård i England användes nedsågade och nedfallna grenar som konstverk och installationer längs vägen. Mycket effektfullt och ett trevlig sätt att återanvända gamla grenar. Säkert också välbesökt av insekter.
 
insektshotell av stockar
 
Här i min trädgård pågår ett projekt att bygga ett nästan 10 meter långt insektshotell av stockar och grenar intill ett plank. Det tjänar både till att dölja den fula skarven nedtill, men främst hoppas jag på att många trevliga nyttodjur ska hitta sitt hem här och hjälpa mig i köksträdgården som ligger bredvid.
 
Krans av pärongrenar
 
Grenar och ris kan också användas till annan dekor och praktiska saker i trädgården.  Här har grenarna från päronträdet vävts ihop till en enkel krans. 
Björkris kan buntas och bli till en kvast eller en fin påskkrans till dörren.
 
Är du lite händigare kan du väva ihop ett fågelbo av grenar. Kanske vill någon bo där, annars blir det ett fint dekorativt inslag i trädgården.
 
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.