Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Lyckad pelargonplantering och en mutation

Pelargoner i pallkrage
nyplanterad pelargonrabatt
 
För en dryg månad sedan planterade jag mina doftpelargoner i min nya extra långa odlingslåda i corten.
 
Doftpelargoner är verkligen perfekt för dig som vill ha en lummig och lättskött sommarplantering. De växer snabbt och är mycket torktåliga när rötterna börjat söka sig ner i jorden. 
Att bladen kan plockas och användas för att koka pelargonlemonad på och använda som krydda i mat och bakverk är ju en härlig bonus. Fler tips hittar du bland våra recept.
 
Pelargoner i pallkrage
 
Nu ganska precis en månad senare har de vuxit till sig ordentligt som framgår av bilden ovan.
När kylan kommer är det dags att ta in dem för övervintring och då kommer jag att skära ner dem och torka bladen att använda till te, kryddor och potpurri.
 
Muterat blad på pelargon
 
Jag gjorde en trevlig upptäckt när jag kikade lite närmare bland pelargonerna och kunde konstatera att ett av bladen på vildpelargonen P. tomentosum blivit variegerat, med marmorerad infärgning av krämgult. 
Det händer ibland både hos pelargoner och många andra växter att ett blad eller en blomma får ett annorlunda utseende. Det beror oftast på en mutation och brukar kallas för sport.
Om man vill kan man ta tillvara och försöka premiera den annorlunda delen av växten genom att t.ex. ta en stickling och odla vidare och hoppas på att den delen av växten fortsätter att växa med det nya utseendet.
Det är på det viset många nya sorter blir till genom att nya blomfärger plötsligt uppstår, en ny form på kronblad, bladform eller växtsätt. Spännande eller hur?
 
Vill du veta mer om doftpelargoner kan du läsa vidare i artikeln Doftpelargon - Skötsel och fakta
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.