Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Skrubbat och skurat och skurat och skrubbat

Rengöring av blomkrukor innan omplantering
Idag har det varit stora tvättdagen. Krukor, sålådor, brätten, plantlådor, brickor och etiketter förstås. Alla har de skubbats och skurats för att användas i vårens frösådder och omplanteringar.

Naturligtvis borde man göra det vartefter de tas ur bruk under säsongen så allt är klart på det nya året, Men just då känns det som det är så mycket annat som ska hinnas med. Det är ju heller inte så dumt att utnyttja denna, lite lugnare period innan odlandet drar igång ordentligt till rengöring och verktygsvård om man nu inte skött om det tidigare.
 
rengöring av blomkrukor från skadegörare
Krukor, fat och sålådor får gärna ligga i blöt ett tag med en dos såpa i vattnet innan de skrubbas med diskborsten.
 
Det där med rengöring av krukor, fat och allt annat som dina sådder och plantor kommer i kontakt med är viktigare än kanske många tror.  Här finns en artikel om hur du kan gå till väga.
 
I jordrester kan det ligga ohyra och trycka som bara väntar på lite värme och fukt för att komma igång. Inte minst tänker jag på de hemska rotlössen som kan vara väldigt svåra att upptäcka. Visserligen klara de sig inte hur länge som helst utan fukt men oklart hur länge, så det är inget jag vill riskera.
 
Växtetiketter tvättas i såpvatten
Även plantetiketterna får sig ett rejält bad i såpvatten. Jag glömmer inte en gång då jag lyckades sprida just rotlöss via en etikett som jag återanvände utan att ha tvätta den innan.
 
Odlingsbrätten tvättas ordentligt innan användning
Större saker som odlingsbrickor och planteringsbord åker in i duschen och får en redig skrubb med vatten och såpa i ett par omgångar.

Skadliga svampar och bakterier kan också slå till om man inte är noga med hygienen kring sina växter. Det kan vara en orsak till att dina frösådder bara viker sig kort efer att de börjat gro. Vill man inte vara med om!
 
Att hålla god hygien i krukor och i växternas omgivning är ett bra sätt att förebygga problem med ohyra och skadegörare längre fram.
 
Rengöring av växthusets profiler inför odlingsstarten
 
Det inkluderar såklart också uterum, balkonger och växthus där mycket elände kan gömma sig i skrymslen och vrår. Ta dig tid att göra en ordentlig rengöring innan du börjar sätta in växterna så spar du troligen en hel del besvär i sommar. Här kan du läsa våra bästa tips för vårstädning av växthuset.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.