Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Rengöring av krukor

Rengöring av terrakottakrukor före plantering
Självklart skall man återanvända sina planteringskärl och fat, men tvätta dem först för att undvika spridning av olika slags skadegörare.
Ohyra, svampar, bakterier och virus kan annars spridas om man slarvar med rengöringen. Särskilt besvärligt är det t.ex. att bli av med rotlöss. Då är en ordentlig rengöring ett måste.
 
Rengöring av terrkottakrukor i diskhon
 
Även mindre så- och planteringskrukor av lägre kvalitet kan oftast användas igen om man är lite försiktig, men är de trasiga kan de gott slängas. Plastkrukor sorteras som hårdplast på återvinningsstationen.
 
Ett bra råd är att tvätta krukorna vartefter de förbrukas. Då har man alltid rena krukor till hands, och de ligger inte och skräpar och sprider eventuella skadegörare vidare i sin omgivning.

Gör så här när du tvättar blomkrukor

Förberedelse

Slå och skrapa ur så mycket jordrester som möjligt från krukan.
Lägg krukan i vatten med såpa eller annat likvärdigt rengöringsmedel. Dubbla gärna rekommenderad dosering.
Vet man att det kan förekomma svårtutrotad ohyra bland krukorna, som t.ex. rotlöss kan man komplettera med en skvätt klorin i diskvattnet. (Inte jättebra för miljön så var återhållsam med dosen, men det är viktigt för att få bra resultat om det finns tuffa skadegörare bland dina växter) 
Alternativ till klorin är att frysa krukorna eller köra dem i mikron.
 
 

Frys in krukorna

Man kan förbehandla krukan genom att stoppa den i en plastpåse och lägga i frysen några timmar innan den diskas. Det kan minimera en hel del skadegörare, men resultatet kan inte helt garanteras.Lerkrukor måste vara helt torra innan de läggs in i frysen och måste återfå rumstemperatur innan de läggs i diskvattnet för att minimera risken för sprickor.

Ställ krukorna i microvågsugnen

En annan metod är att köra dem i microvågsugnen ett par minuter. (Glöm bara inte att ställa in en liten skål med vatten så ugnen inte går torr.)

Blötlägg

Låt ligga i blöt minst ett par timmar innan de diskas av med diskborste.
Ställ luftigt på väl rengjort underlag och låt dem torka helt innan de återanvänds eller staplas för förvaring.
 
Vill man vara extra säker kan man doppa krukan i sprit eller annan desinficerande lösning innan den ställs att torka.
 
Rengör diskho och diskborste noga efteråt.
 
Det går självklart även bra att köra krukor och fat i diskmaskinen, men lägg dem i blöt ett tag innan för att slippa jord i maskinen.
 
Många är rädda om patinan på sina lerkrukor, men även om lite av den försvinner vid tvätt kommer den snabbt igen. Hellre det än sjuka plantor!
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.