VINTER-RENSNING upp till 60%
Fakta & Råd

Förbered växthuset för våren

Vaxthus som förbereds för vårens odlingar
Växthus som förbereds för vårens odlingar
 
Det är roligt att köra igång säsongen med ett vårfint växthus. Med rätt rengöringsmedel och fiffig värmebesparing vinner du tid och sparar en massa merarbete. 

Så här rengör du växthuset på våren

Växthuset är en skyddande miljö, också för skadegörare och alger tyvärr. Värms växthuset upp vintertid behöves en rejäl sanering mot eventuell ohyra så här års. 
 • Bär ut allt löst så att det blir lätt att komma åt överallt. Hit hör också övervintrande växter som samtidigt kan planteras om i ny jord.
 • Välj en mulen dag för rengöring. Då bländas du inte av solljuset och rengöringsmedlet torkar inte in för snabbt. Gör en rengöringsmix av: 1 dl ättika 12%, 0.5 dl T-röd, 1 dl såpa och 1 liter varmt vatten. Denna mix är bra att ha stående i en duschflaska för rengöring då och då. Skrubba hela växthuset med en levang (borste på långt skaft). Framför allt behöver alla skrymslen borstas rena, glöm inte taket. Låt medlet verka någon timma innan det spolas bort med trädgårdsslangen.
   
 • Du som odlat i kruka: om det inte gjordes i höstas ska hinkar med gammal odlingsjord tömmas ut i rabatten och ersätts med ny jord. Odlar du i fasta bäddar; byt så mycket som möjligt av jorden om du haft problem med svamp och skadedjur. För många svampsporer är jorden en perfekt övervintringsplats. Jorden kan också tillsättas Binab, goda svampstammar för att etablera en sund balans.

Effektiv värme i växthuset

Det är på våren som temperaturen åker som mest jo-jo i växthuset. På dagen kan det bli över 30 grader följt av störtdykning till frostgrader nattetid. För växten är detta påfrestande och därför är det mycket värt att jämna ut temperatursvängningarna. 

 • En termostatstyrd värmefläkt som håller kring 12 grader under vår och höst är en enkel och energisnål lösning.
 • En värmematta för småplantor och sådder sparar energi eftersom det ger värme precis bara där det behövs.

Jordvärme och värmematta för frösådd och småplantor i växthus
 Med en liten jordvärmeslinga inbäddad i sand får plantorna gosig undervärme som sätter fart på rotningen. En värmematta gör underverk för frögroningen.

 • Bubbelplast över känsliga växter och sådder håller värmen bra.
 • Betong- eller stengolv magasinerar solvärmen som sedan strålas ut under den kalla natten.
 • En vattentunna i växthuset lagrar också värmen från dagen och är dessutom praktisk att vattna med och till att skrubba rent krukor och annat. Ett lock över hindrar onödig vattenavdunstning om ger kondens under vår och höst. Koppla till en solcellsdriven bevattningsutrustning som Irrigatia så behöver du inte passa med vattning.

Värmefläkt och solcellsdriven automatisk bevattning Irrigatia i växthus
Två självgående hjälpmedel som gör växthusodling lyckad och bekväm; en enkel värmefläkt och automatisk solcellsdriven bevattning.

Skydd för vårsolen i växthuset

Den gassande vårsolen kan bli för intensiv för nysådda plantor och de första skotten som bryter fram. Skydda med en fiberduk eller bubbelplast, som samtidigt jämnar ut värmen och behåller fukten i jorden.

 

Bubbelplats som skydd i växthus
Bubbelplasten skyddar både mot kyla och gassande sol.

Arbetsbänk i växthuset

Ställ i ordning en arbetsplats som passar din höjd. Här kommer du att ägna mycket tid och det blir så mycket roligare att jobba om man inte måste plocka undan alla prylar ideligen.

 

Hemmagjord arbetsbänk i växthus

Några bra idéer:

 • En rejäl bordsskiva på rätt höjd. 
 • En sopborste med liten skyffel. 
 • Krokar för verktyg. 
 • Några hyllplan för krukor, jord, vattenkanna och annat. 

Serva växthusets rörliga delar

Lucka för manuell vädring i växthus

 

Smörj alla rörliga delar med lite olja. Stagen på den automatiska lucköppnaren behöver oljas, spärren släpps försiktigt så att kolven inte går sönder. En automatisk fönsteröppnare med kuggstång smörjs också. Glöm inte gångjärnen på dörrar och luckor.

 

Foto: Karin Elmberg, Lena Ljungquist m fl.

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.