Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Basilikauppdatering och surdeg

Sticklingar från basilika
Jag lovade återkomma om mina basilikasticklingar som jag tog i samband med första skörden från vårt Nutritower på kontoret. (kolla tidigare blogginlägg här.)
 
Basilikasticklingar

Jag gissade på rötter inom 7-10 dagar. Det har nu gått 16 dagar och nu är det nästan skördedags.
Då klipper jag den  så jag får lite nya toppar som blir till sticklingar och använder resten i maten. Snart får jag då en ny planta att skörda av samtidigt som toppningen gör att plantan börjar skjuta nya skott så jag kan sköra en allt mer buskig planta ytterligare ett par gånger innan den riskerar bli lite träig. Då byter jag den mot den nysticklade.
 
Läs gärna mer om hur du får en evighetsbasilika i artikeln Ät basilikan och har den kvar.
 
Nutritower, hydroponiskt odlingssystem
 
Jag bara måste visa hur allt växer på så fint i vår Nutritower. Jag var förbi kontoret tidigare idag och passade på ta en bild. I morgon skördar vi sallat till lunchen!
 
surdeg får undervärme ovanpå vaxtlampan
Surdegen får värmen den behöver för att mogna ovanpå min växtlampa.
 
Idag startade jag upp en surdeg. Det var väldigt länge sedan jag bakade med surdeg. I ärlighetens namn länge sedan jag bakade över huvud taget, men nu känns det som det är dags igen.
Jag kom att tänka på det när jag funderade över alla äpplen som fortfarande sitter kvar i ett av träden till alla trastars stora glädje.
Jag har tidigare haft rivet äpple med i surdegen med väldigt bra resultat.
 
Kruxet är att hålla starten tillräckligt varm så den kommer igång. Jag kom då att tänka på värmen ovanpå en av mina växtlampor LightWave T5 4x24 W som ju blir helt perfekt. Så där står den nu och gosar till sig. Jag får köra 24-timmarsljus på några av frösådderna ett par dagar så löser det sig.
 
 

Recept,surdegsstart med rivet äpple

Så här gör du en surdegsstart med rågmjöl och rivet äpple.

Steg 1

Blanda nedan ingredienser till en trögflytande smet i en burk av ca 1 liters storlek
  • 200 gram rågmjöl
  • 100 gram rårivet äpple
  • 2-3 dl vatten ca. 45 grader varmt
Ställ burken i ca 30 grader under 2-4 dagar. Rör eller skaka burken morgon och kväll.
När den börjar bubbla, är lätt syrlig och doftar friskt är det dags för steg 2.

Steg 2

Tillsätt i burken och rör om: 
  • Rågmjöl    150 g
  • Vetemjöl    50 g
  • Vatten (45 grader)    2 dl
Låt detta vila på samma varma plats i ytterligare 2 dygn. Efter ett dygn ska surdegstarten börja bubbla och dofta och smaka gott, efter 2 dygn är den färdig.
Förvara den färdiga surdegstarten i kylskåp med tättslutande lock. Mata den en gång i veckan med 1-2 msk mjöl och 0,5 dl vatten.
 
Avokakokärna
 
Är man odlarnörd så är man. Min avokado som hann bli ganska stor innan den frös under ett strömavbrott i växthuset en vinter för några år sedan. Den var väldigt fin så nu vill jag ha en ny.
Av en händelse var avokado en del av middagen så nu ligger en kärna på tork och väntar på att få komma ner i jord om ett par dagar.
Vill du ha lite odlingstips och se hur fin min avokado var innan den förfrös hittar du det i artikeln Plantera avokadokärna.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.