Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Äta basilikan och ha den kvar!

basilika stickling i rotningskub root riot
Färdigodlad, färsk basilika är nog en av de kryddväxter vi köper allra mest. Praktiskt och smidigt javisst! Men man kan ganska lätt bli självförsörjande på basilika året om.
En slant att spara för storkonsumenten, väldigt trevligt och ganska kul.
 
Det mest självklara sättet att försörja sitt basilikabehov på är att dra upp plantor från frö. Det är väldigt enkelt och går ganska snabbt. Dessutom finns det ju så många olika spännande sorter att välja bland.
(Hur du odlar basilika från frön och skötselråd för basilika hittar du här.)
 
Basilikastickling i rotningskub Root Riot
 
Ett annat sätt att odla basilika är att föröka den med sticklingar. Det är mycket enklare än många kanske tror.
 
Om du har en frösådd favoritbasilika eller om du har en 'köpebasilika' kan du använda den för att komma igång med egen sticklingsförökad basilika.

Så här tar du basilikasticklingar

Toppning av basilikaplanta
 • Räkna blad uppifrån och klipp eller nyp av basilikastjälken under fyra-sex blad några millimeter ovanför nästa grupp blad.
Basilika toppad
I bladvecken som blir kvar kommer snart nya själkar och blad att växa upp.
 
Stickling av basilika
Här ska man ta bort stjälkbiten som sticker ner och de två understa bladen
 • Nyp av stjälken på sticklingen några millimeter under de nedersta två bladen och dra försiktigt bort dessa blad. (Passa på att använda dem i maten)
  Nu har du en stickling med två eller fyra blad i toppen och en 'tillväxtpunkt' där bladen satt. Det är där som rötterna kommer att växa ut.
 • Sticklingen är nu klar att sätta i jord eller odlingsbriketter så att den kan rota sig. I rotningskuber som Root Riot går rotningen mycket snabbt och enkelt, men det är ganska lätt att rota i vanlig jord också.
 

Sätt sticklingen i jord.

Använd en kruka som är 10-12 cm i diameter och sätta flera sticklingar direkt i planteringsjord några centimeter från varandra. Blanda gärna i 10-20% perlite eller kokosfiber som gör jorden extra lucker.
Ett lager lecakulor i botten ger bättre dränering. (Allt för mycket vatten i jorden kan orsaka syrebrist både hos sticklingar och vuxen planta)
 • Fukta igenom jorden utan att den blir genomsur.
 • Sätt ner 5-8 sticklingar så att tillväxtpunkten (där de nedersta bladen satt) kommer under jord och bladen i toppen av sticklingen inte nuddar jorden.
 • Tryck försiktigt till jorden så att sticklingen sitter kvar.
 • Vattna lätt igen så att jorden sätter sig kring sticklingens stjälk. 
  TIPS! Använd en in stril som man sätter på en pet-flaska så är risken för övervattning inte så stor. 
 • Ställ krukan i ett minidrivhus eller sätt en plastpåse över som tas bort när sticklingarna börjar växa.
Basilika i kruka i köksfönstret
 
Sommartid räcker det att ställa krukan i ett ljust fönster men höst/vinter/vår behövs växtlampa för att basilikan ska växa ordentligt. Med en växtlampa behöver basilikan inte stå i fönstret utan kan stå vid köksbordet eller varför inte nära spisen eller på diskbänken?
Vattna bara sparsamt under tiden sticklingarna rotas, men den höga luftfuktigheten de får i minidrivhuset så behövs inte så mycket vatten.
 
Blanda gärna Formulex i vattnet i början och byt till Herb Focus när plantan vuxit till sig.

Sätt basilikasticklingar i rotningskuber

Basilikastickling i kokosbrickett
Här en basilikastickling i kokosbrikett. (På väg att placeras i ett miniväxthus)
 
Sätter du sticklingarna i rotningskuber är odling i hydrokultur också ett jättebra alterantiv.
 
I filmen nedan visar jag hur man gör för att föröka basilika i rotningskuber och hur du gör för att spara en 'köpebasilika' och odla den vidare till en stor och frodig planta du kan skörda under en längre tid. (och ta nya sticklingar av)
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.