Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Vilket blåregn ska jag plantera?

Fråga

I en trädgård i zon I skall vi nu plantera blåregn i en pergola. Jag har svårt att välja sort. Har du fått dina nyare sorter att blomma ännu och kan dela med dig av din erfaranehet? Jag önskar mig en sort med riktig färgprakt, gärna åt det blå-lila hållet. Det kan blåsa kraftigt vid söderväggen där pergolan är placerad och blåregnet kommer att planteras en liten bit ifrån husväggen. Blue moon verkar ju härdig och kunna remontera men kanske är lite blek och babyblå? Men jag har också sett sinensis som varit blek fast många säger att den är ordentligt lila.
Jag undrar om du kan jämföra dina sorter vad gäller blomning, färg, remontering etc? Information och bilder som hittas på nätet gäller ju inte nödvändigtvis svenska förhållanden. Jag har naturligtvis lästs din artikel och beskärning etc och om olika sorter men efterlyser alltså din egen erfarenhet av sorterna. Skulle bli myckt glad för hjälp!

Svar

Hejsan,

 

Ja, i artikeln om blåregn/wistera som finns på denna länk finns många olika sorter beskrivna.

 

Utifrån dina önskemål tror jag att Wisteria frutescens ’Amethyst Falls’, amerikanskt blåregn, ametistblå blommor, zon 1-3(4) kan vara ett alternativ. Det sägs vara det blåaste av dem.

 

Det verkar vara lite olika hur de färgar ut beroende av läge och jord också. Jag har en som blommat ganska blått som blivit mer vit andra blomningen, men Amethyst Falls som jag tyvärr inte har själv, framstår om man läser i lite olika källor som en av de med blåaste blomningen.

 

Lycka till!/Lena

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.