Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Odla ätbart i ampel

Jordgubbar och kryddväxter odlade i ampel
Att odla i ampel är ett jättebra sätt att få plats med många plantor på liten yta.

Perfekt för dig som redan har hela balkongen inplanerad med sittplatser och odlingar. Perfekt att ha hängande utanför köket för snabb tillgång när du lagar mat och ett sätt att spara värdefull yta i växthuset där mycket annat ska få plats.
 
Kryddväxter och jordgubb odlade i ampel
 
Nästan alla vanliga kryddväxter passar utmärkt bra att plantera i ampel. Mixa med remonterande jordgubbar eller månadssmultron och du har något vackert och gott att titta på som du har nytta av  hela odlingssäsongen.

Ätbara växter som passar att odla i ampel

Här en en lista på några ätbara växter som passar bra att odla i ampel:
 
 
Det går också alldeles utmärkt att plantera ampelsorter av tomat och småväxta sorter av gurka i en ampel. Den behöver dock all plats själv i ampeln för att utvecklas bra. 
 

Planteringstips för ampel

Plantering av ampel i växthuset
 
Det finns några knep som gör din ampel extra fin. Läs mer och titta på filmen som visar hur du planterar en riktig hanging basket.
 
 

Bevattningstips för ampel

Regelbunden bevattning så att dina växter aldrig behöver torka är nyckeln till framgångsrik odling i ampal.
Med mycket växter planterade på liten yta som dessutom utsätts både för sol och vind behöver man hitta en praktisk lösning för att undvika att jorden torkar upp och växterna tar skada.
Ett knep för att behålla mer vatten kvar i jorden är att blanda in ca 20-30% sphagnummossa i jorden. Den håller kvar fukten längre än vad jorden kan göra själv.
 
Droppbevattning av ampel
Droppbevattning Little Drippas håller krukor och amplar bevattnade under en längre tid
 
Om du inte har en daglig rutin då du vattnar din ampel med din kanna rekommenderas att du löser det med någon typ av självbevattning. 
Det kan vara en enkel lösning där du sätter en flaska i en pip som släpper vatten kontinuerligt, en droppbevattning från en vattensäck som Big Drippa, eller varför inte koppla in ett par munstycken från Irrigatia solcellsdriven bevattning?
 
Ampel som bevattnas med solcellsdriven bevattning Irrigatia
Det solcellsdrivna bevattningssystemet passar bra för bevattning av amplar och växtväggar
 
Big Drippa droppbevattning i ampel
Big Drippa, droppbevattning från säck som sköter bevattningen utan anslutning till vattenledning.

Näring till ätbara växter i ampel

Regelbunden näringstillförsel är viktigt för bra tillväxt och god smak på dina ätbara ampelväxter. Använd till exempel Formulex som innehåller alla viktiga mineral och viktiga mikronäringsämnen som garanterar ett bra resultat.
 
 
Foto: Lena Ljungquist, Erick Mackay m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.