Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla på väggen inomhus och på balkong

Väggoding med sallat och jordgubbar på balkongen
Med väggodling kan alla odla jordgubbar, örter och fräsch grönska på balkongen eller i köket året runt. Odling på höjden med växtvägg är enklare än någonsin tack vare smarta odlingssystem.
 
Skötel av sallat i odlingsvägg
Väggodling är inte bara snyggt , det blir också lättskött när växterna kommer i pysselhöjd.

Minigarden är Wexthusets bästa lösning för väggodling. Rejäla, lättskötta moduler som vem som helst kan montera – nästan var som helst. Med växtbelysning kan du sedan fortsätta att odla inomhus året runt på en liten yta.

Användning av växtväggar

Det olika lösningar på marknaden för väggodling. Är du händig kan du också själv göra en enkel variant med armeringsjärn som bas med hängande krukor.
Det viktiga är att systemet är ordentligt förankrat. Det blir med tiden en rejäl tyngd när jord och växtlighet tillkommer. Man behöver också tänka igenom dränering och vattning, särskilt om odlingen ska monteras inomhus.
 
Väggodling i köket med kryddor
Genom att utnyttha hörn och fönsternischen får man plats med mycket läckert på höjden. Här Minigarden One.
 
Vårt system Minigarden är noga genomtänkt och enkelt att använda. Det består av moduler som sätts ihop med stor flexibilitet. Här kan du läsa vidare om olika varianter för både inne- och uteodling.
Med fler moduler kan man odla olika växtslag, så och plantera efter hand så att det hela tiden finns fräscha grönsaker, bär och blommor att skörda. Systemet kan sedan kompletteras och byggas ut efter hand. 
 
Växtväggar på balkong
Nyplanterat i Minigarden på balkongen.

Modulerna kan byggas på höjden för en grönskande, avskärmande vägg. De är flexibla och kan ställas mot varandra.
I växthuset blir jordgubbar lättplockade, och året runt kan man skörda inomhus med hjälp av växtbelysning. Systemet funkar också utmärkt för hydrokultur, odling bara i vatten med näringslösning.
 

Jord för växtväggar

Välj en porös jord som ger ett luftigt substrat. Det är viktigt för att rötterna behöver mycket syre. Risken för övervattning och syrebrist är nämligen högre än risken för uttorkning. 
Grunda med ca 2 liter lecakulor i varje låda (modul om tre krukor). 
 
Odling i kokos med pelargonrötter - LS
Kokos är ett mycket luftigt och strukturstabilt substrat som rötterna älskar. Här en pelargon där krukan är helt genomvävd av fina rötter efter bara några veckor.

Fyll sedan på med ca 10 l substrat per modul (tre krukor). Kokos är enkelt att använda. En bra, mullrik kvalitetsjord är också ett bra alternativ, det är bästa valet för fleråriga växter som jordgubbar.
Man kan också odla i hydrokultur, med cirkulerande näringslösning. Då väljer man ett så kallat inaktivt substrat som i sig inte innehåller någon näring. Det kan vara lecakulor, kokos eller rockwoolkuber. Läs mer här om att odla i vatten.
 

Vattning och gödsling av växtväggar

Generellt gäller för växttakten att ju mer växtnäring, ljus och vatten desto snabbare tillväxt och bättre kvalitet. Vårt system Mingarden har en uppsamlingsränna för överskottsvatten. Om du bygger ett eget system är det viktigt att vattnet samlas upp så att inte underlaget fördärvas. 

Antingen vattnar man för hand, varje modul för sig. Eftersom växterna kan vara i olika faser med skilda vatten- och näringsbehov kan man behöva vattna extra i vissa moduler. 
 
Eller så vattnar man genom ett slangsystem. Vårt Minigarden-system kan kompletteras med bevattningsset med droppbevattning som gör vattningen mycket enkel. Med en liten pump kan vattnet cirkuleras för ett slutet system. 

Vattning av väggodling med vattenslang
Utomhus är det praktiskt att vattna med sprutpistol.

Val av näring beror på vad som odlas. Det är enklast att använda flytande näring som vår allroundnäring Formulex. Den passar både sallat, kryddörter och prydnadsväxter.
Låg dos ofta är bäst för kulturer som ska växa snabbt och ge skörd efter bara några veckor som sallater, kryddörter och mikroblad.
För fleråriga växter däremot, som jordgubbar, gödslar man bara under sommarhalvåret med en låg giva varje gång. Alternativt planterar man i en näringsrik jord från början och behöver inte gödsla alls de första månaderna.
 
 

Belysning av väggodling

Odlar du inomhus ger växtbelysning obegränsade möjligheter. Dessutom blir din odling ett snyggt blickfång hela året. 

Man skiljer på olika typer av ljus som passar för övervintring, odling eller plantuppdragning. Välj växtbelsyning för odling så får du från början en belysning som har bästa kvaliteten för tillväxt.
 

Växter som passar för väggodling

Väggodling på balkong
Här prunkar ett helt köksland i Minigarden Kitchen Garden som också används som insynsskydd på balkong.

Väggodling utomhus passar många växtslag. Vill du odla fleråriga växter som jordgubbar behöver rotsystemet klara vintern. Kolla härdigheten och öka på minst en odlingszon, eftersom rötterna är utsatta ovanför markytan. 
Växter är bra för inomhusluften, de tar upp koldioxid och avger syre. Dessutom har grönskan i sig en harmonisk inverkan och växtväggar installeras allt mer i offentlig miljö för ökad trivsel.
Här kan du läsa mer om vad du kan odla i växtväggar.

Foto: Karin Elmberg, Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.