Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd  /  Odling & skötsel  /  Hydrokultur & vattenodling   

Odla i vatten - detta är hydrokultur

Odling av bladgrönt i hydrokultur

Att odla ätbart i näringslösning utan jord har många fördelar. Tillväxten är snabbare, ingen jord behövs och med växtbelysning odlar du inomhus året runt. Dessutom slipper du tänka på att vattna – grönska för glömska helt enkelt!


Yrkesodlingen har odlat i näringslösning, hydrokultur, sedan 1980-talet. Framförallt är nästan alla tomat- och gurkodlingar hydrokulturer. Nu har tekniken utvecklats så att också hobbyodlare med framgång och enkelt kan odla massor av läckerheter på köksbänken – året runt. Bladgrönsaker, kryddor och tomater lämpar sig perfekt för denna odlingsform men det finns egentligen ingen begränsning för vad som funkar (utom möjligen rotfrukter). 

Så här odlar du i vatten

inomhusodling av basilika i hydrokultur

*Växterna placeras så att rötterna når till näringslösningen i någon form av kar eller odlingsstation. Som stadga kan du använda kokos, Rockwool (ett mineralull), Rootriot eller lecakulor som inte reagerar kemiskt med näringslösningen.
*Det finns två system för hydrokultur. Det gäller att förse rötterna med näring samtidigt som de får syre. I ett passivt system vattnar du själv och rötterna söker sig till näringslösningen med hjälp av kapillärkraft. I ett aktivt system cirkulerar näringslösningen med hjälp av en pump, då blandas också syre in automatiskt. 
*Näringslösningen består av vatten och flytande gödslingsmedel som enkelt tillsätts, mängden beror på växtslag och stadium i utvecklingen. Ungefär var tredje vecka behövs påfyllning i odlingsstationen.
*Rötterna tar upp de ämnen som plantan använder och behöver inte lägga energi på att söka upp näring. Tillväxten blir därför snabb. Från frö till skördeklar planta tar det bara några veckor.
*För nybörjaren rekommenderas en enkel odlingsstation där det bara är att så eller plantera och tillsätta näring enligt anvisning på förpackningen. Om du sedan blir biten och vill odla i stor skala är det spännande att finlira med näringstillförseln genom att mäta vattnets pH-värde med mera för att optimera skörden. Hydrokultur har en fantastisk potential!
*Med den snabba tillväxten blir bladen lite lösare i texturen och kan därför vara något mer mottagliga för vissa skadegörare som bladlöss. Men tack vare den snabba tillväxten är det inget stort problem och ohyran kan plockas bort direkt. Å andra sidan slipper du alla jordbundna sjukdomar, så i praktiken är denna odlingsform betydligt mer lättskött.
*Med växtbelysning kan du odla var som helst, året runt. Din odlingsstation blir ett vackert blickfång i köket som bidrar till massor av härliga, vitaminstinna grönsaker i kosten.
*Underhållet består i att diska kärlet och byta vatten i samband med en ny odlingsomgång.
Lycka till!


 

Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen att höra av dig med frågor eller funderingar.
  Du hittar också svar på vanliga frågor på denna länk: Vanliga frågor till kundtjänst

  Öppettider kundtjänst:
  vardagar 09.00-16.00 lunchstängt 12.00-13.00

  Telefonnummer: 08 - 22 50 80
  Mejlkundtjanst@wexthuset.com

  Välkommen också att höra av dig via chatten på hemsidan.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen att höra av dig med frågor eller funderingar.
  Du hittar också svar på vanliga frågor på denna länk: Vanliga frågor till kundtjänst

  Öppettider kundtjänst:
  vardagar 09.00-16.00 lunchstängt 12.00-13.00

  Telefonnummer: 08 - 22 50 80
  Mejlkundtjanst@wexthuset.com

  Välkommen också att höra av dig via chatten på hemsidan.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com