Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Odling & skötsel / Hydrokultur & vattenodling

Odla i vatten - detta är hydrokultur

Odling av bladgrönt i hydrokultur

Att odla ätbart i näringslösning utan jord har många fördelar. Tillväxten är snabbare, ingen jord behövs och med växtbelysning odlar du inomhus året runt. Dessutom slipper du tänka på att vattna – grönska för glömska helt enkelt!


Yrkesodlingen har odlat i näringslösning, hydrokultur, sedan 1980-talet. Framförallt är nästan alla tomat- och gurkodlingar hydrokulturer. Nu har tekniken utvecklats så att också hobbyodlare med framgång och enkelt kan odla massor av läckerheter på köksbänken – året runt. Bladgrönsaker, kryddor och tomater lämpar sig perfekt för denna odlingsform men det finns egentligen ingen begränsning för vad som funkar (utom möjligen rotfrukter). Här hittar du vårt sortiment för odling i hydrokultur.

Så här odlar du i vatten

inomhusodling av basilika i hydrokultur

Växterna placeras så att rötterna når till näringslösningen i någon form av kar eller odlingsstation. Som stadga kan du använda kokos, Rockwool (ett mineralull), Rootriot eller lecakulor som inte reagerar kemiskt med näringslösningen. Här hittar du alla tillbehör för hydroponisk odling.
 
Det finns två system för hydrokultur. Det gäller att förse rötterna med näring samtidigt som de får syre. I ett passivt system vattnar du själv och rötterna söker sig till näringslösningen med hjälp av kapillärkraft. I ett aktivt system cirkulerar näringslösningen med hjälp av en pump, då blandas också syre in automatiskt. 
 
Näringslösningen består av vatten och flytande gödslingsmedel som enkelt tillsätts, mängden beror på växtslag och stadium i utvecklingen. Ungefär var tredje vecka behövs påfyllning i odlingsstationen.
Rötterna tar upp de ämnen som plantan använder och behöver inte lägga energi på att söka upp näring. Tillväxten blir därför snabb. Från frö till skördeklar planta tar det bara några veckor.
 
För nybörjaren rekommenderas en enkel odlingsstation där det bara är att så eller plantera och tillsätta näring enligt anvisning på förpackningen. Om du sedan blir biten och vill odla i stor skala är det spännande att finlira med näringstillförseln genom att mäta vattnets pH-värde med mera för att optimera skörden. Hydrokultur har en fantastisk potential!
 
Med den snabba tillväxten blir bladen lite lösare i texturen och kan därför vara något mer mottagliga för vissa skadegörare som bladlöss. Men tack vare den snabba tillväxten är det inget stort problem och ohyran kan plockas bort direkt. Å andra sidan slipper du alla jordbundna sjukdomar, så i praktiken är denna odlingsform betydligt mer lättskött.
 
Med växtbelysning kan du odla var som helst, året runt. Din odlingsstation blir ett vackert blickfång i köket som bidrar till massor av härliga, vitaminstinna grönsaker i kosten.
 
Underhållet består i att diska kärlet och byta vatten i samband med en ny odlingsomgång.

Du hittar hela vårt sortiment med produkter för att odla inomhus i hydrokultur här.

Lycka till!

Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på produkter

Fler produkter ˅

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com