FRI FRAKT hela helgen!
Fakta & Råd

Spara gräslöken från snabbköpet

Gräslök inköpt i snabbköpet
Vi är säkert många som då och då köper hem gräslök odlad i en liten kruka från snabbköpet.
Gräslök är en av de alla lättaste kryddväxerna att odla både på friland och i kruka, men vintertid brukar det inte finnas mycket att skörda så då blir det till att köpa en liten planta att klippa ifrån. Här kan du läsa vidare om de tio bästa örterna att odla inomhus året om.
 
Gräslök inköpt i snabbköpet
En dryg vecka efter skörd och man kan redan se hur många av stråna har vuxit till ordentligt.
 
Det vanligaste är nog att man klipper av det gröna och slänger resten i soporna, men varför inte prova att odla den vidare?
Även för den ovana är gräslök enkelt att odla vidare inomhus för nya skördar. När värmen kommer kan den sättas ut i kruka, planteras i blomlådan eller i kökslandet. 
 
Gräslök är flerårig och om du planterar den ute kommer du att kunna skörda från din planta under många år framöver.
 
 

Så här sparar du din gräslöksplanta

  • Ställ krukan med den avklippta gräslöken i ett dricksglas med en knapp centimeter vatten i botten i ett fönster. På det sättet behålls fukten i jorden så att plantan inte torkar i väntan på att du planterar den.
  • Så snart du har tid planterar du den i en kruka.
    Välj en storlek på krukan som är ungefär dubbelt så vid som den som gräslöken är planterad i.
  • Häll gärna några centimeter lecakulor i botten av krukan för bättre dränering och fyll sedan upp med kvalitetsjord till några centimeter under krukkanten.
  • Luta krukan med gräslöken med öppningen lätt nedåt och kläm försiktigt på krukan så lossnar plantan från krukan.
  • Gör plats för jordklumpen i krukjorden och ställ ner den mitt i krukan så att jorden kommer på samma höjd i den nya krukan som den satt i den mindre krukan.
  • Tryck till lätt så att jorden formar sig kring jordklumpen.
  • Vattna längs kanten på krukan. Inte för mycket så att jorden blir allt för blöt utan lite lagom så att den blir fuktig.
Omplanterad gräslök från snabbköpet som odlas inomhus
Så här såg min planta ut någon månad efter omplanteringen. Här står den under växtbelysning Lightwave.
 
Ställ krukan så ljust som möjligt. Under den mörka perioden trivs den bäst om den får stå under växtbelysning men den brukar klara sig bra ändå. Tillväxten går då inte lika snabbt och de nya stråna kan bli lite klena men det ordnar sig så snart ljuset återvänder.
 
Vattna och ge gärna näring som Formulex eller Herb Focus var eller varannan vecka.
När det blivit varmt ute kan plantan flyttas ut och fortsätta växa i kruka eller planteras i jorden.
 
TIPS! Samma sakn kan du självklart göra med nästan alla andra kryddor du köper i kruka i livsmedelsaffären. Alla är dock inte så lättodlade och alla är inte fleråriga, men att plantera dem ordentligt och få flera skördar det kan du göra med dem alla. Till och med sallaten som skjuter en massa nya skott inifrån. Så vill du odla den vidare ska du alltid plocka bladen utifrån och in.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.