Ett eget kryddland på fönsterbrädan är vardagslyx och ekosmart. De flesta är fleråriga, perenna, och kan flyttas in från trädgård eller utekruka på hösten. Så länge ljuset är tillräckligt klarar kryddväxter och örter sig i ett söderfönster. Men under vinterhalvåret behövs växtljus för att de ska trivas. Investera i växtbelysning för odling (inte bara övervintra). Du kan också investera i en lättskött odlingsstation med ”allt i ett”; växtljus och behållare för näringslösning. De blir ett riktigt smycke i köket.

Fördelen med en bra växtlampa är att örtagården kan stå inne i köket. Här Primula Nova Indoor 16 W, silver.

En odlingsstation gör det superenkelt att komma igång. Till vänster Odlingsstation, stor med LED-belysning. Kan också användas som hydrokultur då växterna står direkt i näringslösning. Till höger hyrdokultur med Plantui Smart Garden, vit där rötterna står i näringslösning utan jord med snabb tillväxt. Här hittar du du allt för att odla inomhus i hydrokultur.
Skötselråd för örter inomhus
Beroende på växtens naturliga härkomst har örterna lite olika skötselkrav. Man kan generellt dela upp dem i två grupper; litet näringsbehov, väldränerat och ljust. Hit hör många medelhavsväxter som rosmarin och salvia. De lämpar sig därför inte för hydrokultur. Till den andra gruppen hör frodiga bladväxter som vill ha lite fuktigare och vanlig blomjord som basilika, mynta och gräslök. De stromtrivs i hydrokultur, här kan du läsa mer om denna odlingsform. Några växtslag funkar dåligt inomhus, dill vill växa svalt, går lätt i blom och upphör att växa frodigt.
- Skaffa plantor genom att så, flytta in från trädgård och uteplats eller köp småplantor i grönsaksavdelningen.
- Skörda genom att nypa av skott precis ovanför ett blad eller bladpar. I bladvecken sitter anlagen till nya skott som bryter fram och man får på så vis en buskig och frodig planta.
- Generellt behövs mer näring om bladen ser bleka ut med gulnande toppar. Låg dos ofta är bättre än en stark näringsgiva som kan bränna rötterna och skapa obalans.
Tio enkla kryddväxter för inomhusodling
Det är sann odlarlycka att nypa hemodlade kryddörter året runt. Får du överskott, gör eget örtsalt.
1. Basilika
Vill stå ljust och varmt och är en perfekt växt för odling inomhus med växtlampa. Passar i odlingsstation och hydrokultur.

2. Persilja
Växer snabbt och frodigt. Liksom koriander bryter den inte nytt när man väl skördat och behöver därför sås i omgångar. Den krusbladiga varianten är lite mer intensiv i smaken än slätbladig persilja. Passar i odlingsstation och hydrokultur.

3. Gräslök
En av de mest användbara örterna i köket. Testa också kinesisk gräslök med svag vitlökssmak. Kan skördas genom att klippas av vid ca fem centimeter kvar, så kommer den igen nerifrån. Passar i odlingsstation och hydrokultur.

4. Citrongräs
Användbar med fräsch citronsmak i framför allt asiatisk mat med kokosmjölk. Skörda de späda skotten efter hand, så kommer nya hela tiden. Trivs i näringsrik blomjord. Passar i odlingsstation och hydrokultur.

5. Timjan
Lite vekt växtsätt men fin smak och tålig för inomhusodling med växtljus. Trivs bäst i mager och väldränerad jord. Passar i odlingsstation och hydrokultur.

6. Oregano
Användbar ört till alla tomaträtter från medelhavet. Behöver mycket ljus. Växtsätt och skötsel som timjan. Passar i odlingsstation och hydrokultur.

7. Mynta
Finns flera spännande sorter med lite olika smak. Lättodlad och frodig. Använd i bordsvatten, till te och i arabisk mat till lamm och klassisk tabbouleh. Skörda ofta för en frodig planta. Passar i odlingsstation och hydrokultur.

8. Koriander
En måstekrydda för många i asiatisk mat. Antingen gillar man smaken eller tycker man den smakar såpa. Också fröna är användbara, de har en helt annan smak med drag åt citrus. Koriander behöver sås i omgångar, den skjuter inte nya skott när man skördat. När den sedan går i blom slutar den helt att växa och man behöver så nya plantor. Annars är den snabbväxande och problemfri. Passar i odlingsstation och hydrokultur.

9. Rosmarin
Flerårig och behöver mycket ljus för att bli fin inomhus i rumstemperatur. Ställ den annars lite svalare på vintern och minska på näringen så får den en naturlig vintervila.

10. Salvia
Vackra blad, goda i fläskrätter och i klassiska olivröran tapenade. Odlas som rosmarin.

Foto: Karin Elmberg, Lena Ljungquist, Linda Sandström m fl.