Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Blötlägg frön för bättre groning

Islåda med blötlagda fröer före sådd
För en del fröer är det närmast nödvändigt med blötläggning. Det gäller t.ex olika baljväxter, men även många andra växters fröer gror snabbare och säkrare om de blötläggs ett dygn innan de sås.

Har man många olika sorters fröer kan det bli lite bökigt och bli ont om behållare att blötlägga fröerna i. Då kan man använda iskubslådan från frysen. Den ger många små vattenbehållare på en gång.
Det finns olika modeller och man måste naturligtvis välja en där varje iskubsfack är isolerad från de övriga.
 
Blötläggning av fröer
 
Börja med att fylla upp den mängd fack som motsvarar antal frösorter med vatten. Lämna en bit till kanten så att det inte svämmar över och fröerna flyter mellan facken.

Lägg i fröerna och märk sorterna med plantetiketter eller klisterlappar. Låt stå ett dygn i rumstemperatur. En del fröer vill ligga i blöt ännu längre. Det framgår i så fall av såinstruktionerna.
 
TIPS! Vill du få extra fart på på dina fröer? Lägg fröerna i en blandning med Nitrozyme som innehåller flera naturliga växthormoner som är bra för grobarheten.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.