Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Testa grobarheten på fröer

Grobarhetstest av ärtskott - KR
 
Det är onödigt att slänga friska frön men samtidigt tråkigt att ägna möda åt dem som aldrig kommer att gro. Hur längre grobarheten håller beror först och främst på arten, några växtslag gror bara färska. Men för övriga beror det på hur fröna har lagrats. En torr, kall lagring är idealet. Det äldsta frö som behållit sin grobarhet är lupinfrön man fann i tarmen på en fjällämmel. Lämmeln hade legat i permafrost i 10 000 år. Lupinfröna grodde på två dygn! Läs gärna här om vad som påverkar frön att gro. Man kan med hjälp av naturliga växthormoner locka frön att gro.
 

Så här testar du grobarhet av gamla frön

  • Stora frön kan enkelt snabbtestas genom att lägga dem i en glasburk med vatten och vänta en timma. Levande frön sjunker, döda, tomma frön flyter.
 
Groningstest av ärtskott - KR
 
  • Gör groningstest. Fukta några lager hushållspapper eller en tvättlapp och strö ut 10-20 frön. Ju fler desto säkrare resultat. Rulla ihop och lägg i en plastpåse så att fukten behålls. Placera rullen vid den temperatur som fröna gror bäst vid. Observera att ljusgroende frön måste stå ljust och mörkergroende mörkt. Om mindre än hälften har grott efter artens groningstid kanske det är bättre att satsa på nya frön - om det inte är en ovanlig sort.
 
groningstest av gamla frön med blötläggning och groning på hushållspapper med grodd
Bild tv: Stora frön som luktärter snabbtestas genom att testa flytkraften. Friska frörn sjunker. Mitten: Groningstest i plastpåse ställs vid den temperatur som fröna gror bäst vid, rumstemperatur gäller för de flesta. Bild th: Tre frön av tio malabarspenatfrön grodde efter fyra dygn, alltså 30 % grobarhet.
 
  • 'Survival of the fitest': släng ut överblivna frön på våren och hösten lite här och var i rabatten. Det blir förhoppningsvis glada överraskningar så småningom!
 

Frön som inte lönar sig att spara

Färskgroende frön som måste sås färska: julros, balkansippa, nunneört, bergvallmo, rododendron, adonis och magnolia.
Några grönsaksfrön har dålig hållbarhet och lönar sig inte att spara mer än något år: dill palsternacka kinesisk gräslök, gul lök, röd lök, sommarkyndel, och svartrot. 
 

Bild: Lena Ljungquist och Karin Runge
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.