

Fyra steg från sådd till utplantering
1: Sådden
- Planera drömmarna. Tänk igenom vad du önskar och har plats till. Och när du vill skörda. Kanske är ni bortresta när huvudskörden förväntas vara i perfekt stadium. Att planera spar både pengar och tid, lätt hänt annars att impulsköpa frön som ser kul ut och sedan få för mycket av alldeles för många sorter.
Ett bra nybörjartips är att välja lite färre sorter och lära sig dem för att utöka nästa säsong.
Välj lättodlade sorter som ger skörd under lång tid så blir odlingen mycket roligare. Hit hör sockerärta, mangold, rosenskära och piplök.

- Läs noga på fröpåsen. Där står det mesta om hur just din sort vill ha det. Till exempel om fröet är ljusgroende och hur lång utvecklingstiden är från sådd till blomning eller skörd. Räkna baklänges och få fram när det är dags att så. Här kan du läsa om tiden det tar från sådd till utplantering för några vanliga växtslag.

- Välj lämplig sålåda. Stora frön kan man så direkt i större krukor, medan små frön enklast sås i mindre så kallade såbrätten för att sedan flyttas (skolas om) till större krukor när plantorna fått rötter och börjat växa till sig. Man kan också så frön i pluggbrätten. Läs här om för- och nackdelar med olika system.
- Använd såjord, den är luftig och näringsfattig. En näringsrik jord kan hämma frögroning och bränna de första späda rötterna. För stora frön som sås i större kruka kan du bottna med näringsrik blomjord, medan översta lagret där sådden hamnar är såjord. Rötterna kommer då att söka sig neråt när plantan börjar växa och få behov av näring.
- Fukta igenom jorden med rumsvarmt vatten ordentligt före sådden. Om man vattnar efter att man sått hamnar små grön lätt huller om buller.

- Sådjupet står på påsen. En tumregel för sådjup är tre gånger så djupt som fröets diameter. Ljusgroende frön (vanligen småfröiga som petunia och lobelia) ska inte täckas alls. Tryck bara till dem så att de får kontakt med jordytan. Spraya dem då och då med en fin vattendusch så att de inte torkar ut. Stora, hårda frön som luktärt, majs, sparris och bönor gror lättare om de drar i ljummet vatten några timmar före sådd. Pyttesmå frön läggs i ett ihopvikt papper och trillas (skakas lätt) ut genom pappersrännan.
- Täck fröna med torrare jord eller vermikulit (ett luftigt mineral) och tryck till lite lätt så att fröna får kontakt med den undre fuktigare jorden. Det torra jordtäcket hindrar att vatten underifrån avdunstar direkt.
- Den första tiden behöver fröet fukt, värme och luft för att gro. Täck sådden med plastkupa eller odlingsväv men lufta dagligen så att det inte blir för blött. Vissa kupor har en praktisk, inbyggd ventilation. Ställ sådden varmt, de flesta frön gror vid 22-26 grader. Ovanpå element, en värmematta eller om du har golvvärme i till exempel badrummet kan den stå där.
- Håll jorden lätt fuktig men låt den torka upp emellanåt. Rötterna behöver mycket syre för sin rotandning och en allt för blöt jord gör att fröet möglar och motverkar att rötterna förgrenar sig. Det är därför viktigt att överskottsvatten kan rinna bort från krukan eller såbrättet.
2. De första bladen
Bönorna sträcker på sig och behöver nu ljus och lite svalare temperatur. Till höger: en växtlampa möjliggör plantuppdragning var som helst, som i källaren.
- De första bladen som kommer kallas hjärtblad. De ser ganska lika ut för olika växter. De flesta har två hjärtblad. Enhjärtbladiga växtslag får ett rörformigt blad. Hit hör gräs, majs och lök.
- Flytta nu sådden till en ljus och lite svalare plats. Ta av huven och koppla gärna på en växtlampa som kan behövas fram till april när dagsljuset räcker till. Står fröplantorna för varmt och med dåligt ljus blir de gängliga och veka i växtsättet. Ett gassande söderfönster kan vara alltför skarpt, skugga med ett bakplåtspapper eller en bit fiberduk.
- Nästa blad som kommer kallas karaktärsblad och är specifika för varje art. Nu börjar tillväxten ta fart på riktigt.
3. Trångt i krukan – dags för omplantering
- När plantorna börjar trängas och fått flera blad är det dags för omskolning (omplantering) till större kruka med näringsrik jord.

Bredsådda krasseplantor börjar skjuta i höjden och är nu hungriga. De behöver näringsrik jord och mer utrymme. TIll höger: så kallade pluggplantor är behändiga då de får med sig en intakt rotklump. Det gäller att vara på hugget med vattning och omplantering så att den lilla plantan inte slackar av vatten- och näringsbrist. Här är det hög tid för omskolning.
- Var försiktig när du skolar om. Förbered den nya krukan med jord och ett lagom stort hål för den nya plantan. Vattna igenom jorden i såkrukan först så släpper plantan lättare taget. Använd en glasspinne eller trubbig skolningspinne till att flytta plantan. Håll i bladen, inte i stjälken som lätt kläms sönder. Visar det sig att rötterna inte binder ihop jorden är det för tidigt att plantera om. Vänta då någon vecka, tills rötterna väver samman jorden (om det inte är fel jordtyp som orsakat svag rotning, plantera då om till ny, porös jord). Skaka plantan lite lätt så att rötterna säras.

- Sätt plantan på samma djup som den stod i såkrukan. Undantag är tomatplantor som tål att planteras djupare och dessutom kan bilda nya rötter från stammen.Nu uppstår lätt akut platsbrist, plötsligt tar småttingarna tio gånger så stor plats och vill stå svalt och ljust. Det kan vara värt att stänga av elementet vid några fönster under en månad tills det är dags att flytta ut växterna.
- Några växtslag kan behöva toppas för att bli buskiga och inte växa med ett enda skott rakt upp. Man knipsar då av ett blad eller skott precis ovanför ett annat blad. Här kommer plantan sedan att förgrena sig. Växtslag som behöver toppas är pelargoner, luktärter,palettblad, vissa chilisorter och basilika.
4. Flytten ut!
Bubbelplast skyddar effektivt kronärtskocksplantorna för en köldknäpp. TIll höger: fiberduken är suverän till att mildra för vind och solgass.
- Några veckor före utplantering är det dags att vänja småplantorna vid utelivet (avhärdning). De är bortskämda som varken utstått vind, solgass eller köldknäppar. Börja med korta stunder utomhus i början och sedan allt längre. Välj helst molniga dagar och en vindskyddad plats. Avhärdningen brukar ta ungefär en vecka beroende på väderleken.

- Se upp med gassande sol och molnfria nätter som på våren betyder nattfrost. Skydda då med fiberduk eller bubbelplast om dina skyddslingar redan är på plats.