Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odlingsskolan del 1: Frösådd

Försådder i pluggbrätten - LS
 
Frösådder i pluggbrätten på avhärdning - LS
 
Är du nybörjare på att odla, eller vill du lära dig mer?
Att odla växter från frö är oftast väldigt enklet och väldigt roligt. I odlingsskolan har vi sammanställt fakta och råd så att du kan få mer kunskaper som hjälper dig att lyckas med frösådd i kruka och förodling inomhus.
 
Våga prova! Genom övning kommer framgång och av missar lär man sig massor.
 
Frösådder som grott
Använd plantetiketter och skriv växtens namn och gärna så-datum så är det lättare att komma ihåg vad du sått.

När är det dags att så?

Många fröer kan sås under hela odlingssäsongen från vår till höst. Det gäller till exempel snabbodlade grönsaker, perenner, buskar och träd. 
Av sådant du odlar inomhus för att äta och även krukväxter kan du så året om så länge de får tillräckligt med ljus. Under de mörkare månaderna avhjälps det enkelt med en bra växtlampa.
 
En del växter vi odlar för en säsong har lite längre utvecklingstid och därför är det klokt att så dem inomhus innan det är tillräckligt varmt ute. Februari-mars brukar vara en bra period att börja så många av dessa växter, men beroende av hur mycket plats du har kanske tiden får anpassas till lite tidigare eller senare eftersom plantorna börjar ta mer plats när de väl kommer igång att växa. Växtbelysning är nödvändigt för lyckat resultat vid denna typ av förodling. Annars är risken stor att plantorna blir klena och gängliga.
 
Räkna baklänges och så får du fram lämplig tid för när det är dags att så vad. I artikeln Planera sådden kan du läsa om hur lång tid det tar från sådd till utplantering för några av de vanligaste växtslagen.
 
TIPS! Läs mer om frösådd av perenner i vår specialartikel Frösådd av perenner.

Förodla eller direktså?

Som framgår av ovan har vissa växter längre utvecklingstid från sådd till blomning eller skörd. Bor du långt norrut kan fler växter behöva förodlas medan du i söder kan direktså sorter som annars kan vara bra att förodla inomhus.
 
Förutom de sorter som har väldigt lång utvecklingstid som chili, tomat, kronärtskocka, petunia, pelargon mfl. kan mycket sås direkt på växtplatsen. Läs odlingsråden och bedöm vad som passar din odlingszon och dina praktiska förutsättningar för förodling. 
Å andra sidan kan du förodla en hel del växtslag som vanligen direktsås för att få snabbare resultat i form av skörd och blomning.
 
 

Så här sår du

frösådd av små frön - LS
Mycket små frön som lobelia, selleri, salvia och begonia fördelas enkelt ut över jorden genom ett strö dem från ett ihopvikt papper.

Välj lämplig kruka eller sålåda

Krukor i olika storlek, pluggbrätte, odlingstråg av olika slag. Alla är jättebra att använda till frösådd. VIktigt dock att de har hål i botten så att inte jorden blir vattenfylld och fröerna 'drunknar'. 
Beroende av om du ska så många frön av samma sort, hur mycket plats du har och storleken på fröerna väljer du vad som passar bäst. För att få lite hjälp med hur du ska tänka kring detta kan du läsa vår artikel om att välja rätt odlingskärl.
 
Det är viktigt att inte använda för stor kruka där det är svårt att reglera hur mycket vatten jorden håller kvar när du vattnat. Det finns alltid risk för att fröet ruttnar om jorden blir för blöt. Därför är en mindre kruka, ett pluggbrätte eller vid sådd av många frö ett odlingstråd ett bra alternativ. Så snart fröplantorna kommit upp planterar man då om dem i lite större kruka (skolar om) så att det blir en bra balans mellan krukstorlek och planta.
 
 

Jord för frösådd

Att ha rätt jord i krukan är en viktig del i att lyckas med frösådd. Såjord som är luftig och näringsfattig är det bästa alternativet. Inblandning av ca 10% perlit ökar luftigheten och kan rekommenderas för frö med lite längre groningstid.
En jord som innehåller för mycket näring kan hämma frögroning och bränna de första späda rötterna. Ofta är sådan jord också mer kompakt vilket lätt kan resultera i att det lagras för mycket vatten i jorden i förhållande till de mycket små rötterna.
 
När du sår stora frön som sås en eller två i en kruka eller i pluggbrätten med djupa pluggar kan du fylla botten av krukan med näringsrik blomjord, medan översta lagret där fröna sätts är såjord. Då kan plantan stå kvar i krukan en period innan omplantering eftersom rötterna söker sig neråt när plantan börjar växa och får behov av näring.
 
 

Vattna sådden

Fukta igenom jorden med rumstempererat vatten före sådden. Den ska vara fuktig men inte blöt. Använd gärna en fin stril så att inte jorden trycks ihop som den lätt annars gör av trycket av strålen från en större vattenkanna.
Rötterna behöver mycket syre för sin rotandning och en allt för blöt jord gör att fröet möglar och motverkar att rötterna förgrenar sig. Det är därför viktigt att överskottsvatten kan rinna bort från krukan eller såbrättet. Ofta behöver man inte vattna sådden igen förrän efter ett par veckor om jorden fuktats igenom vid sådden.
 
 

Sådjup

Information om hur djupt fröet ska sås framgår av odlingsinformationen på påsen eller hemsidans odlingsinformation.
En tumregel för sådjup är tre gånger så djupt som fröets diameter. 
 
Vissa frön är ljusgroende och ska inte täckas alls. Det gäller normalt växter med väldigt små frön som t.ex. petunia och lobelia'. Dessa frö trycker man bara till försiktigt så att de får ordentlig kontakt med jordytan. Spraya dem då och då med en fin vattendusch så att de inte torkar ut.
 
Stora, hårda frön som luktärt, majs, sparris och bönor gror lättare om de läggs i ljummet vatten några timmar före sådd. Även hos medelstora frön kan groningstiden minskas genom blötläggning. Läs mer i artikeln blötläggning av fröer för mer tips om detta.
 
frösådd i krukor med vermikulit - LL
Vermikulit är ett suveränt, naturligt täckmaterial för sådder. Det är lätt och absorberar överskottsfukt.
 
Frö som tar lite längre tid att gro och sådder som kommer att stå utomhus i kruka längre tid kan med fördel täckas av ett tunt lager vermikulit som bridrar till att hålla kvar fukten samtidigt som det ventilerar bra.

Placering av sådden

Den första tiden behöver fröet fukt, värme och luft för att gro. 
Sådder som står inomhus där det normalt är relativt låg luftfuktighet behöver täckas med en plastkupa för att slippa passa kontinuerligt med spray och vattning. Utomhus minskas avdunstningen enkelt med en fiberduk.
 
Ställ sådden varmt och ljust. Endast ljusgroende växter behöver ljus för att gro, men så snart små plantor visar sig behövs ljus också till övriga sådder.
Rumstemperatur räcker men faktum är att de flesta fröer gror bättre vid 22-27 grader. Använd undervärmematta, ställ sådden över element eller på ett värmegolv. Mer om undervärme vid frösådd kan du läsa i artikeln Undervärme vid uppdragning av plantor.
 
 
Ljus är viktigt för ett bra resultat. Använd en växtlampa med rätt effekt och täckning av den yta du förodlar på. I artikeln Bra att veta om växtbelysning kan du läsa mer om hur du väljer rätt lampa för ditt behov.
 
 

Groningen

Plantuppdragning i fönsterkarm och under växtljus
Bönorna sträcker på sig och behöver nu ljus och lite svalare temperatur. Till höger: en odlingslampa möjliggör plantuppdragning var som helst, som i källaren.

 

De första bladen som kommer kallas hjärtblad. De ser mer eller mindre lika ut för alla växter. De flesta har två hjärtblad. Enhjärtbladiga växtslag får ett rörformigt blad. Hit hör gräs, majs och lök.
Nästa blad som kommer kallas karaktärsblad och är specifika för varje art. Nu börjar tillväxten ta fart på riktigt. 
 
När karaktärsbladen kommit kan plasthuvan avlägsnas. Framåt april kan ljuset i ett fönster räcka som ljuskälla, men se upp för ett gassande söderfönster som kan vara alltför skarpt, skugga med ett bakplåtspapper eller en bit fiberduk i så fall.
 
Fortsätt håll jorden fuktig men inte blöt. I takt med att rötterna växter till ökar behovet av vatten.
 

Omplantering

När plantorna börjar trängas och fått 4-5 blad är det dags för omskolning (omplantering) till större kruka med näringsrik jord.
 
Omplantering av fröplantor
Bredsådda (många frö sådda tillsammans över en större yta) krasseplantor börjar skjuta i höjden och behöver nu mer näringsrik jord. Pluggplantorna till höger är behändiga då de får med sig en intakt rotklump och behöver planteras ut eller omskolas så att den lilla plantan inte slackar av vatten- och näringsbrist.
 
Förbered den nya krukan med jord. Välj inte en allt för stor kruka av samma skäl som tidigare. Vid för stor kruka är risken för övervattning, för mycket vatten i krukan stor. Vissa plantor skolas därför om flera gånger innan de sätts på sin slutliga växtplats av just det skälet. Till dessa hör t.ex. tomat och chili som brukar skolas om 2-3 gånger.
 
Vattna igenom jorden i såkrukan först så skonas rötterna vid omplanteringen och jorden släpper lättare från krukan.
Använd gärna en prickelpinne till att flytta plantan. Ett mycket smidigt redskap som passar mycket bra för att lyfta upp småplantor ur tråg och pluggbrätten och sedan lätt trycka till rötterna i den nya krukan.
 
Sitter plantorna i en kruka kläm lätt på den och luta försiktigt så släpper den ur krukan.
Håll i bladen, inte i stjälken som lätt kan klämmas sönder eller gå av. Om flera plantor sitter tillsammans delas de genom att försiktigt skaka plantan. Gyllene regeln är annars att störa rötterna så lite som möjligt. Tag därför inte bort jord runt rötterna i onödan när du skolar om plantan.
 
Omplantering av tomatplanta
Gängliga tomatplantor kortas in genom att hela nedre stjälken planteras under jord. Då utvecklas nya rötter längs stammen. 
 
Sätt plantan på samma djup i nya krukan eller på sitt slutliga växtställe som den stod i såkrukan. Undantag är tomat- och chiliplantor som tål att planteras djupare och dessutom kan bilda nya rötter från stammen.
 
Nu uppstår lätt akut platsbrist, plötsligt tar småttingarna tio gånger så stor plats och vill stå svalt och ljust. Om möjligt är placering i ett rum med 15-18 grader att föredra. Annars får man kompensera med mer ljus för att undvika gängliga plantor.
 
Efter ett par veckor kan de små plantorna börjar gödslas med specialnäring som är skonsam mot frösådder och sticklingar men samtidigt har ett brett näringsinnehåll . Formulex kan man använda både för att vattna plantorna, men näring kan också tillsättas genom att bladgödsla, dvs spraya näringen över bladen. Ett effektivt sätt som som växten snabbt tar till sig.
 
 

Avhärdning

skydd av småplantor vid avhärdning
Bubbelplast skyddar effektivt kronärtskocksplantorna för en köldknäpp. TIll höger: fiberduken är suverän till att mildra för vind och solgass.

Så snart risken för nattfrost är över mår plantorna bra av att få komma ut.
 
Någon vecka innan utplantering är det dags att vänja småplantorna vid utelivet, de ska avhärdas. De har tills nu stått i en skyddad, lagom varm och ljus miljö utan vind, solgass eller köldknäppar. Att flytta ut dem direkt till växtplatsen stressar plantan och resultatet kan bli ganska stora skador i form av köld- eller brännskador som påverkar den fortsatta tillväxten mycket negativt. Att successivt vänja plantan vid den nya miljön är därför viktigt.
Börja med korta stunder utomhus i början och sedan allt längre. Välj helst molniga dagar och en vindskyddad plats utan stekande sol.
 
Läs mer om att avhärda plantor.
 
Avhärdningen brukar ta ungefär en vecka beroende på väderleken.
 
 

Utplantering av frösådder

Utplantering av småplantor i trädgårdsland - LS
 
När barnkammarlivet är avklarat mår plantorna bra av att komma ut i friska luften. Vattna igenom plantorna och plantera på samma djup som växten stått i sin kruka på det avstånd som rekommenderas för växten.
 
Se upp med gassande sol och molnfria nätter som på våren betyder nattfrost. Skydda då med fiberduk eller bubbelplast om dina skyddslingar redan är på plats. 
 
Fler lästips:
 
 
 
Foto: Karin Elmberg, Lena Ljungquist, Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.