Genom att förodla inomhus, så kallad förkultivering, tjänar du inte bara massor av tid, du får också fina, robusta plantor som får en raketstart i trädgårdslandet. Här finner vårt stora sortiment av tusentals fröer.
Du slipper också merjobbet att gallra och det blir mindre ogräsrensning, eftersom plantorna redan är i god tillväxt. Vi har allt du behöver för att lyckas med odlingsstarten här; Så och förodla.
Planera sådden - räkna baklänges

Så kallad bredsådd är praktiskt för småfröiga växtslag. Det innebör att fröna sås i ett odlingstråg.
Olika växtslag har olika lång utvecklingstid. Några är långsamgroende, andra växer långsamt när de grott, bönor både gror och växer snabbt.
I tabellerna nedan kan du se ungefär hur lång tid olika växter tar från sådd till utplantering.
Några tips:
Några tips:
- Sverige är ett låångt land och tabellen nedan utgår från Svealand. Generellt: bor du i Götaland, dra ifrån 2-3 veckor. Norrlandsodlare lägger i stället till 2-3 veckor.
- Under uppdragningen krävs växtbelysning fram till och med april.
- Man tjänar ingenting på att så i för stor kruka, tvärt om går utvecklingen snabbare om plantorna skolas om. Läs i Omskolning av småplantor hur det går till.
- När fröna grott, ställ gärna plantorna lite svalare för ett kompakt växtsätt.
- Glöm inte att avhärda (se Ordlistan) plantorna när det är dags för utplantering. Det tar ungefär en vecka att vänja dem vid utelivet.

När groddplantan fått rötter och några riktiga blad är det dags för omskolning.
Tidtabell för köksväxter från frösådd till utsättning

Tidtabell för sommarblommor från frösådd fram till utsättning


Det lönar sig särskilt att förodla växter som det går åt stora mängder av. Ett exempel är inramning av köksträdgården - här med tagetes. Både snyggt och praktiskt eftersom doften sägs avskräcka många skadegörare som bladlöss.
Foto: Karin Elmberg