Beskärnings-dagar! Upp till 40% rabatt
Fakta & Råd

Tidtabell från sådd till utplantering

Fröpåsar i lådor och burkar
 
När man drar upp växter från frö finns det mycket pengar att spara.
 
Vissa växter kan med fördel sås direkt på växtplatsen medan andra tar många veckor på sig att utvecklas. Genom att förodla de med längre utvecklingstid inomhus kan vi njuta av skörd och blomning långt tidigare än om de sås direkt på växtplatsen. För vissa växter som har upp till flera månader i utvecklingstid är förodling nödvändig för att denn ska hinna utvecklas under vår normala odlingssäsong.
 
Frösådd kräver dock lite planering så att de växtslag som behöver lite mer tid på sig att utvecklas kommer i jorden lagom lång tid innan de ska planteras ut på sin växtplats. 
 
Att förodla har också andra fördelar. Du slipper merjobbet att gallra och det blir mindre ogräsrensning eftersom plantorna redan är i god tillväxt.
 
Frösådd och fröpåsar

Vi har fröer och de odlingstillbehör du behöver för att lyckas med odlingsstarten.
 
Tipsen som gör att du lyckas med dina frösådder hittar du i Odlingsskolan del 1: Frösådd.

Planera sådden - räkna baklänges

Eftersom Sverige är ett avlångt land kommer sista dagen med frost vid olika tidpunkter beroende av var man bor. Därför går inte att säga någon generell tidpunkt när det är dags att så, utan man får istället titta på hur lång tid växten tar på sig för att bli klar för utplantering. Då kan du lätt se vilken period det är lämpligt att så de olika växtslagen utifrån när sista frosten beräknas inträffa där du ska odla.
Som exempel brukar sista frosten i Mälardalen inträffa i början av maj. Då är det lämpligt att så t.ex. majs i mitten av april.
Här hittar du en karta med genomsnittsdatum för sista vårfrosten.
 
Notera att tabellen beskriver beräknad optimal såtid. Sår du lite senare försenas blomning och skörd något.
Vill du så tidigare? Tänk bara på att växterna behöver skolas upp i större kruka, behöver mer plats och ordentligt med ljus för att utvecklas bra.

Tidtabell för sådd av köksväxter

3-4 veckor

4-5 veckor

8-10 veckor

10-12 veckor

 

Tidtabell för sådd av sommarblommor

4-6 veckor

6-8 veckor

8-10 veckor

10-12 veckor

 

12-15 veckor

 
 
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.