Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Frösådd av pioner

Rosablommande pion 'Pillow Talk'
Pioner finns i många former och varianter. De både tjusar och förundrar. 
 
Rosablommande pion 'Pillow Talk'
Det finns mängder av pioner man måste ha. Här Peaonia lactiflora 'Pillow Talk'
 
Pioner har den egenheten att deras grenar, själkar och blad inte har förmåga att bilda rötter vilket innebär att man alltså inte kan ta sticklingar av pioner. Istället förökas sorter vegetativt genom delning av rötterna och de kan också odlas från frö.
 
Det finns många olika sorters pioner, alla lika vackra så varför inte skaffa någora flera genom att föröka dem från frö. 
 
Gul pionblomma pollinerad av ett bi
 
Om man inte själv pollinerar blomman sker pollineringen av pioner öppet med hjälp av bin och andra pollinerare. Därför kan olika sorter korsas och frösåddernas blommor kan bli olik sin förälders. 
Vill du välja vilka plantor som ska korsas och bilda frö kan du läsa mer om hybridisering här.
 
Fröställning hos pion
Mogna mörkt blåsvarta frön på fröställning hos svavelpion.
 
Torkad frökapsel med pionfrö
Torkad frökapsel med mogna frö.
 
Fröerna mognar och släpper normalt från september och framåt. Då är det dags att så dem men det går också bra under andra delar av året om man har möjlighet att odla dem inomhus eller skyddat i växthus om de gror under vintern.

Förökning av pioner från frö

Det finns olika sätt att fröså pioner. Det är bara att prova vad som fungerar för dig Här kommer lite grundläggande tips och tre alternativ som jag vet fungerar.
 
Det enklast sättet är att efterhärma naturen och så dem utomhus när de mognar och släpper på hösten. 
Man kan också driva sådden inomhus. Det är lite mer tidskrävande men har fördelen att det skyndar på groningen och man kan i bästa fall spara ett helt år i utvecklingstid.

Förberedelser frösådd av pion

Blötläggning av fröer

Blötläggning a pionfrö i vatten med nitrozyme
 
Oavsett om du ska så utomhus eller inomhus rekommenderas att du lägger fröerna i blöt under några dagar. På det viset fuktas fröerna upp och groningsprocessen kan förenklas. Jag rekommenderar att du blandar Nitrozyme i vattnet. Nitrozyme innehåller naturliga växthormoner och B-vitaminer som bidrar till att aktivera groningen.
Fröerna kan ligga i blöt upp till en vecka men det är viktigt att byta vatten varje dag så att det hålls fräscht. Ta bort eventuella frön som är mosiga eller ser skadade ut.
 
 

Frösådd av pion utomhus

Frösår man pioner direkt utomhus kan man göra det på friland direkt i jorden eller i en kruka.

Frösådd av pion på friland

Förbered en liten 'barnkammare' där fröerna ska sås. En liten rabatt eller pallkrage i ett läge skyddad från starka vindar och stark sol.
Här kan man ha uppsikt över små plantor och har möjlighet att sköta om dem på bästa sätt jämfört med om man t.ex. planterar direkt i en rabatt med fullvuxna växter. Där kan lätt små sådder misstas för ogräs och bli bortrensade samtidigt som det inte är lika lätt att säkerställa rätt nivå av fukt till sådden mm.
 
Fröerna sätts på 1-2 cm djup i jorden. De kan sättas ganska tätt med ca 5-10 cm mellanrum eftersom tillväxten är relativt långsam första tiden och de senare ska flyttas.

Frösådd av pion i kruka utomhus

Krukan får gärna vara relativt djup så att rötterna får utrymme att utvecklas ordentligt. Dränera i botten av krukan med grus eller lecakulor och fyll den sedan med planteringsjord av bra kvalitet. 
 
Frö av pioner i såkrukor
 
Fröerna ska sättas på 1-2 cm djup. Ett avstånd på ca 4-5 cm fungerar bra. Alla frön gror troligen inte och när de börjar trängas är det dags för omplantering i egen kruka.
 
Vermikulit hälls över frösådd
 
Häll gärna över lite lager vermikulit eller planteringsgrus över jorden för att hålla kvar fukten och stoppa kringflygande fröer att slå rot i krukan.

Ställ krukan på en skyddad plats i halvskugga. Jorden ska sedan hållas lätt fuktig men där får inte bli för blött eftersom det då kan uppstå syrebrist i jorden så att plantan ruttnar.

Groningstid utomhus

Småplantor av frösådd pion
Här små fröplantor ca 8 månader efter sådd.
 
När man sår pionfrö direkt utomhus kan man i bästa fall räkna med att se hjärtbladet titta upp kommande vår eller försommar, men det kan också ta upp till två år så ge inte upp för snabbt. 

Frösådd av pioner inomhus

Säkraste sättet vid sådd inomhus är att simulera en värmeperiod och en kylperiod på vardera 2-3 månader.
Därför är den bästa perioden att så inomhus under hösten så att plantan är redo att planteras ut till våren och där få chans att börja utvecklas under en full säsong utomhus. Självklart kan man så andra tider också så länge man har möjlighet att odla plantan på skyddad plats första vintern.

Förberedelse inomhussådd av pion

Sphagnummossa och vermikulit
 
Blanda 50/50 sphagnummossa och vermikulit och lägg i en liten plastpåse med zip-lås eller en liten plastburk. Fukta lätt och lägg ner fröerna.

Värmeperiod

Fröerna ska nu förvaras i minst rumstemperatur, om möjligt lite varmare upp till 25 grader.
Under värmeperioden utvecklas en liten rottråd. Detta tar normalt 2-3 månader. 
När rottråden är någon centimeter lång är det dags att bryta värmeperioden och utsätta sådden för kyla.

Kylperiod

Placera nu sådden i ditt kylskåp. Där är temperaturen på 5-8 grader perfekt för nästa fas i groningen. Under kylperioden startar tillväxten av första bladet, hjärtbladet.
 
Se till sådden då och då både under värmeperioden och kylperioden. Kontrollera så att fuktigheten känns lagom och se om någon tillväxt kommit igång. Plocka bort eventuella frön som möglat.
 
ads
 

Plantering av förgrodda pionfrö

När hjärtbladet börjat utvecklas är det dags att plantera den lilla plantan i jord. Sätt den på friland i en barnkammare eller i en kruka. Den lilla groddplantan ska sättas så djupt så att hjärtbladet precis tittar upp ovan jord.

Väljer du plantering i kruka får den gärna vara relativt djup så att rötterna får utrymme att utvecklas ordentligt. Dränera i botten av krukan med grus eller lecakulor och fyll den sedan med planteringsjord av bra kvalitet. 
Häll gärna över lite vermikulit över jorden som håller fukten kvar och hindrar kringflygande fröer att slå rot i krukan.

Ställ krukan på en skyddad plats i halvskugga. Jorden ska sedan hållas lätt fuktig men det får inte bli för blött eftersom det då kan uppstå syrebrist i jorden så att plantan ruttnar.

Frösådd av pioner svalt inomhus - enkla varianten

Har du många frön kanske det kan vara värt att chansa på en variant jag själv lyckats bra med ett par gånger. Det är en metod som är relativt snabb och inte kräver särskillt mycket arbete.

Efter blötläggning har jag satt fröerna i krukor som jag ställt i en temperatur på 10-15 grader i ett uppvärmt växthus. 

 

Liten fröplanta av pion

Hjärtbladet från frösådden tittar upp

 

För min sådd som jag  gjorde i slutet av september tog det fem månader innan första grodden med ett hjärtblad tittade upp i slutet av februari.

Vinterskydd av frösådder

Täck gärna de små plantorna med ett litet lager löv eller fiberduk vintertid. Det skyddar bra mot kyla och frost och håller fuktigheten kvar i jorden under tidig vår.

Utplantering av fröplanta på växtplatsen

Efter ett till två år har plantan fått ett par stjälkar och är redo att planteras på sin tänkta växtplats.

 

Fröplantor av pion klara för utplantering - LL

 

Vattna igenom jorden både hos plantan och på den nya växtplatsen innan flytten påbörjas. När jorden är genomvattnad släpper växtens rötter lättare från jorden och eventuella skador minimeras.
Plocka ut plantan försiktigt ur krukan eller gräv djupt så att rötterna inte skadas och alla delar kommer med.

 
Gulblommande svavelpion
Gulblommande svavelpion Paeonia mlokosewitchii. Tog 3 år från sådd till första blomning.
 
Behåll så mycket jord som möjligt runt rötterna under flytten och sätt plantan på samma höjd som den vuxit på sin tidigare växtplats. Tryck till jorden måttligt kring plantan och vattna igenom jorden så att jorden sätter sig ordentligt kring rötterna. 
 
Lycka till och hör gärna av dig om du har några bra erfarenheter från att så pionfrö att dela med dig av.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.