Vårstädning upp till 50%
Fakta & Råd

Vintersticklingar av buskar och häckväxter

Vinterticklingar som börjar växa
 
Under senare delen av hösten fram till tidiga våren är det läge att föröka växter med s.k vintersticklingar. Med vintersticklingar får man fler plantor från egna eller bekantas träd och buskar i stort sett gratis och utan mycket arbete.
 
Vintersticklingar tar lite längre tid på sig innan plantan är klar för utplantering än sticklingar som tas under vår och sommar. Fördelen är att de i princip sköter sig själva, vilket gör det både enkelt och praktiskt.
 
Ikvibm sblbikksbysje Viburnum opulus 'Roseum'
Olvon Snöbollsbuske, Viburnum opulus 'Roseum' passar bra att ta vintersticklingar av.

När kan man ta vintersticklingar?

Vintersticklingar tas av förvedade grenar när växten är i vila. Det är när löven fallit i slutet av oktober/november och fram till och med slutet av januari.

Växter som passar att föröka med förvedade sticklingar

Det är ganska många buskar och häckväxter och även träd som är utmärkta att föröka med den här tekniken.
 
 

Självklart finns det många fler sorter som rotar sig alldeles utmärkt som vintersticklingar, det är bara att pröva sig fram.

 
ads
 

När kan man ta vintersticklingar?

Vintersticklingar kan man ta när växterna är i vila så det beror lite på var i landet du bor. Generellt kan man säga i från december till mitten av februari,

Så här tar man vintersticklingar

  • Välj friska, förvedade grenar av årstillväxten som är ungefär lika kraftiga som en penna.
  • Om toppen av grenen har ett mjukt skott klipper man bort det med ett snett klipp precis ovanför ett skott (bladknopp).
  • Klipp till bitar som är 15-30 centimeter långa.
 
Klipp av vinterstickling
 
  • Klipp alltid av en gren några millimeter ovanför ett skott så att grenen som blir kvar inte avslutas med en grenbit utan bladknoppar, se bild ovan. Annars blir det väldigt fult!
 
Förvedad stickling med tillväxtpunkt
 
  • Putsa till sticklingarna så att det nedersta skottet sitter längst ner på sticklingen. Se bild ovan.
    TIPS! Klipp alltid ett rakt snitt när du klipper av sticklingen nedtill och ett aningen snett snitt precis ovanför en knopp i sticklingens topp. Då ser man lätt vad som är upp och ner, vilket ibland kan vara svårt att avgöra annars.
  • Avlägsna knoppskott som kommer att hamna under jorden (de nedersta 2/3). Där de suttit kommer sedan rötterna att växa ut. 
  • Vill man bara ha ett fåtal sticklingar kan man sätta dem i en kruka som rymmer 1-2 liter jord. Där får man plats med 10-20 sticklingar.
  • Fyll krukan med en blandning av såjord och perlite eller sandblandad plantjord utan tillsatt gödning.
 
Förvedade sticklingar av olvon
 
  • Sätt ner sticklingarna ca. 2/3 ner i jorden så att det blir 1 till 2 knoppanlag ovanför jorden.
  • Vattna försiktigt. Jorden ska bli fuktig, men får inte vara blöt.
 
Vinterskydd av sticklingar
 
  • Placera krukan i ett ouppvärmt växthus eller på skyddad plats utomhus och täck med ett rejält lager löv som hålls kvar av en fiberduk för att bibehålla fukten. Fiberduk och löv tas sedan bort en bit in på våren när den värsta kylan släppt.
  • Låt sticklingarna stå kvar skyddade från allt för stark sol och se till att jorden hålls fuktig.
 
Förvedade sticklingar som börjar knoppas på våren
 
Redan kommande vår eller sommar kan man se hur nya knoppar och blad bildas. Trots detta är det inte säkert att det finns särskilt mycket rötter än utan de behöver stå kvar fram till slutet av augusti/september då det är dags att skola upp plantorna.
Låt dem stå kvar på skyddad plats och se till att de hålls lagom fuktiga fram till slutet av sommaren och plantera om dem enligt nedan.
 
 

Skötsel av rotade vintersticklingar

Vänd krukan försiktigt och lyft ur sticklingarna som nu förhoppningsvis fått fina rötter.
 
Sätt dem på samma höjd som tidigare i krukor med planteringsjord som helst blandats med lite fint grus för att öka jordens dräneringsförmåga. Lämplig krukstorlek är 11-15 cm diameter beroende på hur stora plantorna hunnit bli.
 
Fortsätt vattna och sköt om som tidigare. Skydda gärna med löv inför kommande vinter. När tjälen gått ur jorden kan de planteras ut på sin slutgiltiga plats.
 
TIPS!
Ta många fler sticklingar än du behöver eftersom långt ifrån alla får rötter.
Om du ska ta stora mängder sticklingar kan du istället sätta dem i ett litet ‘dike’ direkt i jorden. Gräv ordentligt djupt så att jorden är lucker och sätt ner sticklingarna lika djupt som i krukan. Vattna lätt och täck med löv. I övrigt sköter man om dessa på samma sätt som ovan.

Hör gärna av dig med kompletterande tips och det skulle vara jättekul att höra om vilka sorter växter du lyckats rota på detta sätt.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.