Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla kastanj från nöt (frö)

Kastanj på väg att krypa ur sin frökapsel
Att odla ett kastanjträd från en nöt är väldigt enkelt. Man kan så dem för att odla ute i trädgården, men de blir också väldigt fina att odla i kruka på till exempel en terrass eller på balkongen.

Välj bra nötter

Allra bäst är det om man plockar kastanjer som fallit till marken för att använda till sådden. Då vet man säkert att de är helt mogna. Plockar man direkt från ett träd är det inte helt säkert att de är klara och då minskar sannorlikheten att de ska gro.

För att kastanjenöten ska gro behöver de en kylperiod på ett par månader.
Plockar man kastanjen på hösten och vill komma igång med så snart som möjligt låter man den få lite vinter i frysen innan den sätts för att gro.
Om man plockar den på vårvintern eller på våren har naturen ordnat med köldbehandling och man kan så den direkt.

Köldbehandling av kastanj

Att förvara frön i frysen en period (kallas stratifiering) innebär att man lurar fröer att det genomlever en vinter. 

Rulla in kastanjen eller kastanjerna i ett par ark fuktat hushållspapper och lägg i en plastpåse eller en plastlåda. Förslut inte helt utan tillåt luft cirkulera in och ur förvaringen.
Vänta 2-3 månader och ta sedan ut dem.

Sådd av kastanjenöten

Om nöten du ska så fortfarande har skalet intakt kan du skynda på groningen genom att lägga den i vatten en till två dygn.

  • Fyll en kruka på 10-12 cm med väldränerad jord. 
    Är jorden för kompakt kan nöten ruttna. En väldränad jord är till exempel såjord, gärna uppblandad med perlite, men även kokosfiber eller blomjord uppblandad med perlite, kokosfiber eller grus är exempel på andra bra blandningar som ger optimala förutsättningar.
  • Placera nöten i jorden så att den täcks med cirka 1 cm jord. Lägg den lätt lutande så att sidan där den suttit fast kommer nedåt.
  • Vattna igenom jorden måttligt och ställ i ett miniväxthus där de får bra luftfuktighet. Placera varmt i rumstemperatur.
  • Fortsätt håll jorden fuktig, men inte våt och ventilera när det blir mycket kondens på miniväxthusets lock. 
  • När grodden visar sig ovan jord kan den tas ur miniväxthuset och placeras så ljus som möljigt men skyddat från starkt solsken.
  • När den fått några blad är det dags att plantera den i större kruka. 
 

Plantera ut kastanjeplantan

Vill du plantera kastanjen utomhus bör du vänta till maj-juni när risken för frost är över. Vänj först ut plantan i sin kruka under någon eller några veckor så blir övergången från inne- till utomhusvistelse mer skonsam och plantan klarar flytten bättre.

Skötsel av kastanj i kruka

Kastanjeträd från nöt planterad i lerkruka
 
Det går utmärkt bra att fortsätta odla kastanjen i kruka. Vill man inte den ska bli så stor håller man den i en mindre kruka och beskär skott som blir för stora. Vid omplantering som rekommenderas varje år när den sitter i kruka kan man passa på att skära bort lite av rötterna samtidigt så begränsas tillväxten ytterligare.
Vattna så att jorden inte torkar ut och ge en svag dos näring var vecka under tillväxtperioden.

Övervintring i kruka

Kastanjen kan övervintras i sin kruka utomhus eller i kallväxthus utan problem till Stockholmstrakten utan problem. För säkerhets skull kan man vira isolerande material runt krukan och ställa den på tex en skiva frigolit som isolerar mot markkylan.

Man kan även ta in den men helst då i ett så svalt utrymme som möljigt. Fortsätt vattna, men mycket sparsamt då den är i vila och tappar sina blad.
Är det över ca 8 grader lyckas övervintringen allra bäst om den får lite extra ljus från en växtlampa.
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.