15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Odla mango från frö

mango-som-krukvaxt-LL.jpg
Att odla mango från frö är inte särskilt svårt.
Resultatet blir en välförgrenad, fin krukväxt med glansiga blad. Unga blad har en nästan bronsfärgad ton vilket gör den än mer odlingsvärd.

Så mango från frö

Mogen mangofrukt
 
Välj en mogen mango då detta ökar grobarheten hos fröet. En mogen mango är mer rödorange än grön och sviktar lite när man klämmer försiktigt på den.
 
  • Skär ut frökapseln från frukten.
  • Skölj kapseln och skrapa av större mängden kvarvarande fruktkött.
 
Blötläggning av mangofrö
 
  • Lägg frökapseln i ett glas ljummet vatten i 3-4 dagar. Byt vatten dagligen. Detta gör fröskalet mjukt och medgörligt samtidigt som själva fröet fuktas upp.
  • Nu är det lätt att med fingrarna eller med hjälp av en trubbig kniv försiktigt lirka upp frökapseln för att ta ut fröet.
 
Mangofrö i kruka
 
  • Placera fröet horisontellt i en kruka med blomjord fyra-fem cm djupt och fyll upp med jord i en kruka med ca 10 cm i diameter. Fröet börjar växa genom att roten söker sig nedåt i krukan, därför får den får inte vara för grund.
  • Vattna och placera krukan i ett miniväxthus eller ställ den i en plastpåse för att bibehålla en jämn fuktighet vilket underlättar groningsprocessen.

Fröplanta av mango
 
  • Inom två-tre veckor, ibland lite längre tid, brukar de första bladen titta upp i jorden. Då tas krukan ur minidrivhuset och ställs ljust. Sommartid räcker ljuset i ett fönster. Under vinterhalvåret behövs tillskott av växtbelysning.
 
Mangoplantan växer nu relativt snabbt. Efter några veckor ska du börja med näring. Vi rekommenderar Formulex.
 

Odla mango

Mangoplanta som krukväxt
 
Mango växer naturligt i tropiskt klimat där den kan bli upp till 30 meter. Den börjar bära frukt efter sex-sju år.
Tyvärr är förutsättningarna för blomning och fruktsättning här på våra breddgrader inte de bästa då det kräver rejält med ljus och värme.
 
Mango vill ha mycket ljus men inte stå i stekande sol.
Vintertid kan tillskott av ljus från en växtlampa gynna plantan under den mörkaste perioden.
 
Mango trivs med fuktig jord och vill inte att jorden torkar ut, men se upp för övervattning. Plantering i kruka med lecakulor i botten och väldränerad, mullrik jord ger de bästa förutsättningarna.
 
Duscha regelbundet med en sprayflaska eller ställ en liten skål med vatten i plantans närhet för att öka luftfuktigheten. Ohyra som spinn älskar torr luft och kan slå till om luftfuktigheten förblir låg, särskilt i kombination med stark varminstrålning.
 
Under sommarhalvåret tillförs näring veckovis. Vintertid drar man ner på vattningen och gör uppehåll med näringsgivan.
 
Ställ gärna ut plantan under högsommaren i varmt och ljust läge utan stark sol.
 
Önskar man en mer välförgrenad planta kan man då och då nypa eller klippa av toppskott vilket provocerar plantan att skjuta nya skott längre ner.
 
Plantera om när rötterna fyller krukan. Läs mer om detta i artikeln Omplantering av krukväxter
 
Foto: Emelie Linde, Lena Ljungquist mfl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.