Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Tips för övervintring av växter

Övervintring av pelargoner och sticklingar i fönster med växtlampa

Att övervintra, eller vinterförvara växter som inte tål vårt utomhusklimat är oftast väldigt lönsamt. Här en liten översikt med några viktiga tumregler som kan vara bra att känna till.

 

Citrusfrukter kan övervintras svalt i växthus eller inomhus

 

Många större växter som till exempel olivträd, nerium, citrusväxter och andra som gillar medelhavsklimat blir ofta både större och finare med åren.
Chili är ett annat exempel på en växt är populär att övervintra. Resultatet blir och finare planta som ger större och tidigare skörd.

Även många sommarblommor kan vara värda att övervintra. De kanske inte är så dyra i inköp var och en, men det brukar bli rätt många plantor som ska ner i rabatt och krukor när försommaren kommer, så även här finns lite pengar att spara.

Hur gör man?

Det är väldigt enkelt att övervintra växter om man har ett uppvärmt, upplyst växthus, men det är nog få förunnat. Istället får man ta till lite andra knep.

Nyckeln till att lyckas riktigt bra är att ha en bra växtbelysning. Med en sådan kan man med framgång övervintra nästan alla växter var som helst bara det är frostfritt.
Är utrymmet väldigt kyligt kan en frostvakt eller värmefläkt med termostat vara en bra lösning.
Men växterna kan placeras i utrymmen med allt ifrån rumstemperatur till runt fyra plusgrader. Det gäller bara att reglera de tre viktiga parametrarna:

Ljus - Vatten - Temperatur

Ju högre temperatur det är där växterna står, dess mer ljus behövs och därmed mer vatten.

Motsatsen gäller också. Det vill säga att vid lägre temperatur behövs mindre ljus och därmed betydligt mindre med vatten.

Det vanligaste felet många gör är att ha för lite ljus och vattna för mycket.

Visst går det att övervintra en hel del växter utan belysning också. Det gäller till exempel många pelargoner, men inte alla. Änglatrumpet och fuchsia brukar också klara sig bra utan ljus. Men då behöver de antingen stå väldigt svalt eller i ett så ljust fönster som möjligt. De kommer inte se särskilt fina ut, men överlever gör de och kan komma igång och växa igen när ljuset återkommer.

Övervintra med växtbelysning

Övervintring av växter med växtbelysning

 

Om man istället väljer att övervintra växterna med belysning kommer de att trivas mycket bättre och kan startas igång inför kommande säsong mycket tidigare på våren.

Antalet belysningstimmar per dygn kan man variera lite. 10-12 timmar kan räcka fram till januari då man successivt ökar upp till 16 timmar innan det är dags att sätta ut växterna.

Förvaras växterna svalt krävs inte lika kraftigt ljus, men antal timmar är detsamma.

När växterna tas in

Växter från medelhavsområdet och till exempel fuchsia klarar en liten släng av frost och får gärna stå ute så länge som möjligt men ska helst in innan första frosten. Andra växter som änglatrumpet, pelargon och många sommarblommor måste man ta in innan risk för frostnätter.

Förbered växterna genom att se till att jorden i krukorna inte är allt för sur och rensa dem från vissna och fula växtdelar.

Sommarblommor som petunia, verbena med flera brukar vid den här tiden vara ganska fula och brukar må bra av en ordentlig nedklippning innan de tas in.

Flytten från ett liv utomhus till inomhusmiljön är lite av ett trauma för växten som får lite nedsatt immunförsvar, kan tappa lite blad och lättare drabbas av ohyra.

Ett tips är att kolla in växterna extra noga första tiden och direkt gå på med en såplösning om det syns spår av ohyra.

Växten återhämtar sig ofta inom ett par veckor, särskilt om de får bra ljus.

Öka luftfuktighetern för växter som övervintras i rumstemperatur

Står växterna i rumstemperatur rekommenderas att luftfuktigheten höjs en aning då rumsluften vintertid ofta är väldigt torr. Då trivs växterna bättre och får ett bättre motstånd mot ohyra.
Enklast åstadkommer man ett bra mikroklimat för växterna genom att ställa en skål eller en flaska med vattendirekt intill växten. Avdunstningen gör större skillnad än man kan tro.

 

Ökad luftuktighet för växter med vatten i flaskor

 

Foto: Lena Ljungquist

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.