Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Övervintra petunia med sticklingar

Hängpetunia med dubbla blommor

Har du en fin och frodig petunia kan det kännas lite trist att slänga den när säsongen är över. Men det är inte nödvändigt. Petunian kan ganska enkelt övervintras. Enklast är att klippa ner den ganska rejält och placera den svalt och ljust, men det går också att sätta sticklingar som rotar sig och övervintras på samma sätt.

Plantan klipps ner till ca 10 cm höjd och får stå kvar i sin kruka och vattnas minimalt regelbundet under vintern. När ljus och värme återkommer skolas den om och vattenmängden ökar i takt med att den börjar växa till.

 

sticklingar klippta från petunia för övervintring

Grenarna som klipps av kan man använd till att göra sticklingar av.

OBS! Det är viktigt att man väljer växtdelar som är helt fria från skador, ohyra eller antydan av mögel för att det ska lyckas med sticklingarna.
 
Klipp bitar som är drygt 10 cm långa. Skala sedan av alla blad förutom de 2-3 översta. Nedtill sparar man en nod där bladen suttit. Den delen sticks ner i jorden och det är där rötterna kommer att växa ut. 

De rensade sticklingarna sätts i lätt fuktad (inte sur) såjord, gärna uppblandad med lite perlite. Sätt 3-4 sticklingar i varje kruka.
Krukorna ställs sedan i ett miniväxthus med plastlock för att de skulle få högre luftfuktighet och lite varmare.

Där kan de stå i ett frostfritt växthus med dagsljus. De kan också ställasr i ditt ljusaste fönster inomhus eller i ett inglasat uterum om det inte är för sent på säsongen. 
Är det sent på säsongen och därmed ganska mörkt behöver de tillskott av växtbelysning för att orka bilda rötter och sedan övervintra.

 

Nyplanterade sticklingar av petunia

Var noga med att inte hålla allt för hög fuktighet i jorden om de står svalt. Risken är då stor att de drabbas av gråmögel eller ruttnar.
Så snart de visar tecken på tillväxt kan locket tas bort för att öka cirkulationen runt plantorna.
 
Du kan välja att låta de rotade sticklingarna stå kvar i krukan tills det är dags att starta igång tillväxten på senvåren eller så skolar du upp dem när de börjar växa till större krukor med blomjord.
 
Rotade petuniasticklingar som har börjat blomma
 
Självklart kan du på samma sätt föröka petunia med sticklingar även på våren och sommaren.
 
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.