Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Smart bevattning i trädgården - 10 tips

Droppbevattning i pallkrage -LS

KÖP BEVATTNINGSLÖSNINGAR

 

Vattentunna för att samla vatten - ke
En tunna är enklaste sättet att samla regnvatten. Snygg dessutom.

 

Att hushålla med vatten är viktigare nu än någonsin. Det finns många sätt att spara vatten. En vattentunna är guld värd för att samla regnvattnet inför torra perioder.
Med smart bevattning av din trädgård får du en miljövänlig odling med både lättskötta och välmående växter.

 

KÖP VATTENTUNNA

 

Ett standardmått på hur mycket vatten som behövs för en frodig trädgård är 25-30 mm en gång i veckan. Denna mängd kallas för en rotblöta och innebär att vattnet tränger ner och når rötterna på djupet.
1 mm nederbörd motsvarar 1 liter vatten per kvadratmeter.

Men behovet beror på växtvalet i trädgården, hur jordmånen är, om det är nyplanterat och på väderleken. Torktåliga växter behöver självklart mindre vatten. En sandig, lätt jord behöver vattnas oftare än en mullrik lerjord. Nyplanterade växter måste vattnas oftare innan de etablerat sig.
Läs vidare om bästa råden för en torktålig trädgård.
 

Vattna smart i trädgården - 10 tips

Här kommer bästa råden för hur du vattnar smart, samtidigt som växterna får tillräckligt med vatten.

  1. Droppbevattning är den mest effektiva bevattningsformen och ser till att vattnet hamnar precis där det ska. Vår solcellsdrivna Irrigatia är ett suveränt klimatsmart bevattningssystem som drivs av bara solen. Rätt val i växthuset!

    KÖP SOLCELLSDRIVEN BEVATTNING
     
  2. En svettslang i marken längs odlingsraderna ger en jämn bevattning som sipprar ut. Perfekt för grönsaksodlingar och pallkrageodling.
  3. På balkongen sparar en underbevattningsmatta både vatten och tid.

    KÖP BEVATTNINGSMATTA
     
  4. Vattna planteringar och köksland sällan men rejält. Med täckodling behöver ytan inte luckras efter vattning eller regn, annars behöver jordskorpan luckras upp för att bryta avdunstningen. Läs mer om täckodling i Faktabanken.
  5. Skäm inte bort fleråriga växter med att vattna ideligen. Det ger ytliga rötter som inte självmant söker sig på djupet och växterna blir krävande av felaktig skötsel.
 
ads
 
  1. Vattna en molnig, vindstilla dag eller morgon/förmiddag när solen inte gassar. Sol och blåst ger stor avdunstning. Kvällsvattna bara undantagsvis, jorden förblir blöt hela natten vilket svampsporer och sniglar trivs med.
  2. Testa din spridare så att den vattnar jämnt, kanske är det dags att byta till en ny? 
    Ställ ut några tomma burkar i spridningsfältet. För varje mm som hamnar i burken har jorden på samma ställe fått 1 liter vatten per kvadratmeter. (Undvik att vattna med spridare och sprinkler vid torka och vattenbrist.)

    KÖP VATTENSPRIDARE
     
  3. Vattna före eller efter regn om det regnar lite. Då gör dina droppar bäst nytta eftersom jorden redan är fuktig och tar till sig vattnet bättre än en kruttorr jord då mycket rinner igenom den första timman.
  4. Ha så få omkopplingar som möjligt. Varje förträngning, som omkopplingar, minskar flödet.
    Förträngningar vid flödets början har en större bromsverkan på vattnet än vid slangens slut. Därför spelar det mindre roll om du har en omkoppling ute vid spridaren, jämfört med precis vid vattenutkastet. 

    KÖP SLANGKOPPLINGAR
     
  5. Använd så kort slang som möjligt. Trycket minskar annars snabbt med längden på slangen.

    KÖP VATTENSLANG
     
I artikeln Bevattning i trädgården - fakta och termer, kan du läsa mer om hur man mäter mängden vatten och väljer rätt bevattningssystem - så att du inte vattnar för mycket i onödan. 
 
Foto: Karin Elmberg m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896