Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Omplantera och dela St Paulia

SaintPaulia med fransiga blommor
Saitpaulia med rosavita blommor
 
Saint Paulian är en av våra vanligaste krukväxer. Den blommar länge, flera gånger om året och finns i flera fina färger och färgkombinationer.
Dessutom är den lättskött, lätt att föröka och klarar klimatet hemma hos oss väldigt bra.
 
Förutom att föröka St Paula genom att sticka ett blad i jorden (se annan artikel) så kan man få fler plantor genom att dela på dem.

Saint Paulian brukar med tiden bilda nya bladrosetter bredvid huvudplantan. Det gör att krukan efter ett tag kan bli ganska överfylld så att bladen börjar trängas och blommorna knappt syns nere i de tätt sittande bladen. Då är det dags att dela plantan. Det kan man göra på våren, eller egentligen närsomhelst på året när man ser att det börjar bli lite väl trångt i krukan.
 
Klassisk blåblommande Saintpaulia

Så här planterar man om

Vinkla krukan snett nedåt och kläm på krukan eller slå lätt på den om det är en lerkruka. Då brukar rotklumpen lossna ur krukan.

Avlägsna lös jord från rotklumpen genom att skaka försiktigt och peta loss det som lossnar enkelt med fingrarna. De kraftigare rötterna som sitter närmast plantan är bra att lämna helt orörda, där kan den gamla jorden få sitta kvar.
Avlägsna försiktigt fula blad genom att dra dem nedåt. De äldsta bladen sitter längst ut från mitten och är oftast de som med tiden blir fula i form av att de bleknar, får fula märken, blir solbrända (om de står väldigt soligt) eller bara åldras och blir lite sladdriga (Ja, det gäller även för St Paula...) Stjälkarna är saftiga och brukar gå av lätt nära fästet så ingen sax, kniv eller sekatör brukar behövas.
TIPS! Är bladen någorlunda fina kan man använda dem för att göra bladsticklingar,
 
 

Dela plantorna

Nu när det är färre blad kan man försöka se om det finns fler än en planta i krukan, det vill säga om fler bladrosetter vuxit ut på sidan om huvudplantan. Är det bara en planta så fortsätter man putsa bort blad och eventuella vissnade blommor och planterar om enligt nedan. 

Ser man fler plantor är det klokt att dela dem så de får en kruka var. Det gör man genom att greppa om två plantor (bladrosetter) och försiktigt dra och lirka isär dem. Är det fler än två fortsätt dela på samma sätt.

Putsa eventuellt bort ytterligare blad och vissna blommor på de individuella plantorna.
 
Plantera de uppdelade bladrosetterna i varsin kruka. Ofta behöver de inte en större kruka vid omplantering eftersom plantan delas. En krukstorlek på 9-12 cm brukar vara lagom.
Det viktiga här är att proportionen mellan kruka och planta ser bra ut, då brukar det bli bra. Direkt efter omplanteringen kan krukan framstå som lite för stor, men plantan växer snabbt till och det blir lagom.
Det går att planera den i vanlig blomjord. Var noga när du väljer jord. Ett kvalitetsmärke är nästan alltid bättre än en billig jord som i sämsta fall kan göra att din växt utvecklas sämre.
St Paulior trivs allra bäst med väldränerad och aningen fuktighetshållande jord. Vi rekommenderar i första hand specialjord just för St Paula-släktet men en egen blandning med blomjord + 10% av vardera perlite och vermiculit blir toppen för den.
Bottna krukan med jord och sätt ner plantan så att bladrosetten inte kommer i direktkontakt med jorden för att undvika att de understa bladen ruttnar av den fukt som kan bli i jorden .

Vattna

Själva rothalsen (fästet på bladrosetten) är känslig för väta. Det är därför man brukar rekommendera att St Paulior ska vattnas på fatet. Kombinera med att även vattna lite uppifrån men gör det längst ut mot krukkanten. Genom att göra det får man igång kapilläreffekten så att vattnet lättare dras upp genom jorden från fatet.
Om vatten står kvar på fatet efter ca 5 minuter så häll av det. Allt för fuktig jord är aldrig bra.
Använd gärna rent, mjukt vatten. Regnvatten är idealiskt. 
Vattna måttligt så snart jorden känns torr. Jorden ska var fuktig, men får inte bli för våt. Det är viktigt att krukan har bra dränering (hål i botten) så att vatten inte blir stående i krukan.
Skölj gärna igenom krukan ordentligt med rent vatten varannan till var tredje månad för att undvika att salter byggs upp i jorden.
OBS! undvik att vattna direkt på blad och blommor.

Gödsla

Efter 2-3 veckor är det dags att börja tillföra näring. Ge näring enligt doseringsanvisningen en gång i veckan.

För extra bra resultat rekommenderar vi African Violet Focus speciellt utvecklad för St Paulior och andra Gesneriaceae-släktingar, men även generell krukväxtnäring går bra som till exempel Houseplant Focus.
Titta gärna på vår film som visar lite mer ingående hur man delar och planterar.
 
 
Denna teknik med delning av bladrosetter passar bra för alla växter med liknande växtsätt.
 
Och om du får för många plantor? Då har du en jättetrevlig present!
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.