Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Skötselråd Orkidé, Cattleya

Orkide av arten Cattleya
Cattleya är en av världens mest exotiska växter. Den har sitt ursprung i Sydamerika där den växer i låglänta trakter. 
Cattleyor finns i flera olika färgställningar och med stora och små blommor. Några med mer eller mindre stark doft. 
 
Ljusrosa orkidé Cattleya
 
Cattleyan är epifyt (växer på andra växter utan att ta näring eller vatten från den) och har en egen vätskebehållare i form av en lök- eller knölformad stängel som kallas pseudobulb.
Nästan alla Cattleyor har stora köttiga rötter och blad.
 
Orkidé Cattleya med lime- och cerisefärgad blomma

Ljus och temperatur

Cattleyan växer på sin naturliga växtplats oftast i full sol. De utvecklar därför kraftiga blad och stammar just för att klara av dessa förhållanden. 
De behöver värme året om som bör ligga inom 16-27˚C.
Här hemma trivs de bäst i ett fönster mot öst eller väst. Om man vill att den ska stå soligare än bör man vänja den successivt vid denna placering.
Den kan även stå mitt i ett rum med tillskott av bra växtbelysning. 
 
 

Vatten och näring

Cattleyan vill ha en hög luftfuktighet vilken man lätt kan få om man placerar ett fat eller en skål med vatten nära plantan. Eller ställ den på ett fat med lecakulor eller grus och vatten (dock ej så orkidékomposten blir blöt)
Spraya plantan då och då med vatten för att ge ytterligare fukt. 
Vattna oftare under tillväxtsäsongen och när det är varmt, mindre under vintern när växten vilar. Vattna alltid uppifrån.
Vattna med Orchid Focus Grow varje vecka under växtsäsongen och med Orchid Focus Bloom så snart blomknopparna kommit tills dess blomman vissnat. 
Vattna helst med rumstempererat regnvatten.
Som alternativ till Orchid Focus kan man använda Orchid Myst som sprayas på blad, rötter och kompost varje vecka under tillväxt och blomning, varannan vecka under viloperioden.

Blomning

Cattleyan blommar normalt en gång om året, men med rätt skötsel och näring kan man få se en ytterligare blomning under året. Nya blommor utvecklas alltid från nytillväxt.
Förökning - nya plantor
Det vanligaste sättet att föröka Cattleyan är genom delning. Bästa tiden för det är tidigt på våren. Dela genom att skära med väl rengjord vass kniv så att fyra till fem av de knölformade stänglarna frigörs.
Avslägsna eventuella döda rötter och placera plantan i mitten av krukan (se artikel om omplantering)
Vattna ordentligt och låt sedan stå ca fem veckor innan den vattnas igen medan rötterna utvecklas.

Omplantering

Omplantera vartannat år eller tidigare om rötterna tränger ur krukan. Använd alltid en orkidékompost som baserar sig på bark eller kokosskal. 
Vi rekommenderar Orchid Focus Repotting Mix.

Sjukdomar och ohyra

Cattleyan kan drabbas av ullöss, sköldlöss och även bladlöss. Ju bättre plantan mår dess bättre motståndskraft har den mot ohyra. Förebyggande behandling är att se till att ge den näring, vatten, hålla hög luftfuktighet och ge den rätt placering. 
Titta lite extra på dina växter då och då så upptäcker du ett eventuellt angrepp tidigt och kan snabbare sätta in rätt och effektiva åtgärder. 
Vi rekommenderar i första hand våra biologiska bekämpningsmedel.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.