Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Skötselråd Orkidé, Cymbidium

Orkidé Cymbidium med gula blommor
Cymbidium är en orkidé som växer i sydöstra Asien och på några platser i Australien på höga till medelhöga höjder, främst i bergstrakterna och vid foten av höga berg.
Dessa orkidéer trivs med lite svalare temperaturer än många av sina artfränder. 
 
Gulblommande orkidé Cymbidium
 
Cymbidium har ofta stora, vackra blommor och visar upp en enastående blomsterprakt med mängder av blommor på relativt höga, stadiga stjälkar.
 
Orkidé Cymbidium med gul blomma och ceriserosa fläckar

Ljus och temperatur

Det här är en orkidé som vill ha måttligt med ljus. Om den står i ett växthus eller uterum kan de behöva skyddas mot allt för starkt ljus under den varmaste tiden på året för att minska risken för skador på bladen.
Den trivs bäst i svalare temperaturer mellan 11-20˚C. Under perioder med stabila temperaturer kan den med fördel placeras utomhus. Temperaturskillnader dag/natt på ca 5˚C gynnar tillväxt och blomning.
 
 

Vatten och näring

Cymbidium vill ha en hög luftfuktighet vilken man lätt kan få om man placerar ett fat eller en skål med vatten nära plantan. Eller ställ den på ett fat med lecakulor eller grus och vatten (dock ej så orkidékomposten blir blöt)
Spraya plantan då och då med vatten för att ge ytterligare fukt, men undvik att vattna för mycket på själva orkidékomposten.
Vattna oftare under tillväxtsäsongen och när det är varmt, mindre under vintern när växten vilar. Vattna alltid uppifrån.
Vattna med Orchid Focus Grow varje vecka under växtsäsongen och med Orchid Focus Bloom så snart blomknopparna kommit tills dess blomman vissnat. 
Vattna helst med rumstempererat regnvatten.
Som alternativ till Orchid Focus kan man använda Orchid Myst som sprayas på blad, rötter och kompost varje vecka under tillväxt och blomning, varannan vecka under viloperioden.

Blomning

Cymbidium blommar en gång om året. För att blomma om behöver de komma igång med nya skott tidigt på året. En period med lite kyligare temperaturer utomhus under sommaren och hösten sätter igång tillväxten. Där den växer natuligt bidrar kyliga höstdagar till att starta igång blomningscykeln.
Förökning - nya plantor
Cymbidium bildar knölformiga sidoskott. (pseudobulb). När plantan växer till i storlek kan man försiktigt dela den med en väl rengjord vass kniv för att få flera mindre plantor.
Avslägsna eventuella döda rötter och placera plantan i mitten av krukan (se artikel om omplantering)
Vattna ordentligt och låt sedan stå ca fem veckor innan den vattnas igen medan rötterna utvecklas.

Omplantering

Omplantera vartannat år eller tidigare om rötterna tränger ur krukan. Använd alltid en orkidékompost som baserar sig på bark eller kokosskal. 
Vi rekommenderar Orchid Focus Repotting Mix.

Sjukdomar och ohyra

Cymbidium drabbas ibland av spinn, särskilt vid längre perioder med höga temperaturer. Förebygg detta genom att hålla en hög luftfuktighet runt plantan. Spinn bekämpas effektivt med Spidermite Control eller spinnrovkvalster.
Den kan också drabbas av ullöss, sköldlöss och även bladlöss. Ju bättre plantan mår dess bättre motståndskraft har den mot ohyra. Förebyggande behandling är att se till att ge den näring, vatten, hålla hög luftfuktighet och ge den rätt placering. 
Titta lite extra på dina växter då och då så upptäcker du ett eventuellt angrepp tidigt och kan snabbare sätta in rätt och effektiva åtgärder. 
Vi rekommenderar i första hand våra biologiska bekämpningsmedel.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.