Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Skötselråd Orkidé, Odontoglossum

Blommande orkidé Odontoglossum
Dessa orkideer växter naturligt i sydamerika på mellanhöga höjder i andernas regnskogar. Det gör att den trivs bäst i svala till måttliga temperaturer året om.
 
Blommande orkidé Odontoglossum
De kan blomma året om med blommor som står sig 6-8 veckor förutsatt att den får det lagom svalt.
 
Orkidé Odontoglossum med lila blomma

Ljus och temperatur

Odontoglossum trivs bäst i sval inomhustemperatur med minst 12˚C, och vill inte ha det varmare än 26˚C
Plantan bör inte placeras i direkt solljus.
 
 

Vatten och näring

Odontoglossum växer i tropiska och subtropiska skogar med väldigt hög luftfuktighet. För att höja luftfuktigheten kan man placera ett fat eller en skål med vatten nära plantan. Eller ställ den på ett fat med lecakulor eller grus och vatten (dock ej så orkidékomposten blir blöt)
Undvik att vattna för mycket på själva orkidékomposten och var försiktig så att inte vatten blir stående i bladvecken.
Vattna oftare under tillväxtsäsongen och när det är varmt, mindre under vintern när växten vilar. Vattna alltid uppifrån.
Vattna med Orchid Focus Grow varje vecka under växtsäsongen och med Orchid Focus Bloom så snart blomknopparna kommit tills dess blomman vissnat. 
Vattna helst med rumstempererat regnvatten.
Som alternativ till Orchid Focus kan man använda Orchid Myst som sprayas på blad, rötter och kompost varje vecka under tillväxt och blomning, varannan vecka under viloperioden.

Blomning

Efter blomningen kan blomstjälken skäras av till närmast underliggande nod.
Odontoglossum utvecklar nya blomstänglar från färska knölformiga sidoskott (pseudobulb) och det är därför viktigt att gynna tillväxten av dessa efter blomningen. Det tar normalt nio månader från nytillväxt till blomning. 
Odontoglossum kan blomma vilken tid som helst på året. När plantan är under tillväxt efter blomningen kan man för att underlätta bildandet av nya stänglar placera den svalt fram till dess att en ny blomstängel bildas.

Förökning - nya plantor

Odontoglossum förökas enklast genom delning av kraftiga plantor med många skott. Dela den med en väl rengjord vass kniv för att få flera mindre plantor.
Avslägsna eventuella döda rötter och placera plantan i mitten av krukan (se artikel om omplantering)
Vattna ordentligt och låt sedan stå ca fem veckor innan den vattnas igen medan rötterna utvecklas.

Omplantering

Odontoglossum producerar nya skott från äldre knölar varefter de tjocknar och bildar en ny knöl som utgör stommen för nya blomstänglar och bladstjälkar.
Omplantering bör göras när de nya skotten är 4-5 cm höga, det är då nya rötter börjar bildas. Odontoglossum har väldigt tunna rötter så det är viktigt att inte ge den allt för stor kruka Omplantera vartannat år eller tidigare om rötterna tränger ur krukan. Använd alltid en orkidékompost som baserar sig på bark eller kokosskal. 
Vi rekommenderar Orchid Focus Repotting Mix.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.