Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Kaktusar - skötselråd

Olika sorter av kaktusar som krukväxter
Kaktusar är hetast på fönsterbrädan just nu. Lättskötta, skulpturala och fascinerande med stor variation.
 
Olika kaktusar som krukväxter
Kaktusfamiljen är stor och brokig - alla har sin charm och karaktär.
 
Den stora kaktusfamiljen är stor med enorm variation och rolig att samla på. Här hittar du våra frösorter, ibland har vi också vackra bladkaktusar som sticklingar i plantshopen. För varje år växer sig kaktusen allt pampigare och blir med tiden en riktig klenod. Här kommer skötselråd och tips på bra sorter för ett långt liv hemma hos dig.

Kaktusens ursprung och biologi

Linné namngav familjen Cactaceae efter grekiskans kaktos som betyder tistel. Det finns tusentals arter som alla härstammar från den amerikanska kontinenten, från Anderna i söder till Kanada i norr.
 
Echinocactus turkisk fez kaktus i Karibien
Den turkiska fez-kaktusen, som tillhör släktet igelkottskaktusar, Echinocactus, hör hemma på den karibiska ön Antigua.

De är inte bara ökenväxter, utan man finner dem lika gärna i bergsområden och vid havet. 
Kaktusens anatomi är specialiserad på att lagra vatten för att överleva långvarig torka genom uppsvällda stammar, blad eller rötter. Vävnaden är också utformad för minsta möjliga avdunstning. Kaktusar går i dvala för att överleva längre torkperioder. 
 
Taggar med areoler på kaktus
Taggarna på kaktusar sitter fästade vid små upphöjda kuddar, areoler. Hos andra suckulenter växer taggarna ut direkt från blad eller stam.

Till skillnad från andra suckulenter sitter taggarna på små kuddlika areoler som botaniskt är ombildade blad. Hos övriga suckulenter sitter taggarna direkt på stammen eller bladen. 
Taggarna har som främsta uppgift att kondensera luftens fukt som sedan sipprar ner till rotsystemet. Men de skyddar också mot solen och hindrar inkräktare. Ullen på vissa arter isolerar från kyla och skuggar från gassande sol. Taggarna sitter ofta i krans eller rader och blommorna är ofta färgstarka. De har historiskt använts som synål, tandpetare och fiskekrok.

Skötselråd för kaktusar

Den amerikanska kontinenten är kaktusens naturliga hemvist. Torra, soliga och magra marker med svala nätter präglar klimatet. Därför är kaktusarna specialiserade på att lagra vatten. Många tål några köldgrader och trivs utomhus sommartid.

Ljus och temperatur för kaktusar

Samplantering av kaktusar i kruka
Kaktusar med liknande behov är fina att sampalntera i en vid kruka eller skål.
 
Kaktusar gillar ljus och tål gassande sol även om de utvecklas vackrast i silande ljus. Kaktusar med platta blad, som bladkaktusar och julkaktus kommer däremot från regnskogen och föredrar en halvskuggig plats.
Vintern är en viloperiod. En sval, ljus placering på ca 10 grader är idealet. Det kan vara svårt att åstadkomma i ett modernt hem, men en växtlampa i ett fönster med avstängt elementet är en bra lösning.

Vatten och näring för kaktusar

Under sommarhalvåret växer kaktusen, vattna varje vecka med ½ dos vanlig näring eller hel dos av kaktusnäring. Trappa ner på vattningen under hösten och sluta nästan helt under november-mars då kaktusen har sin naturliga vintervila. Kaktusar stortrivs med en dusch då och då. Taggarna hjälper till att fånga upp fukt från luften genom kondens. 

Så får du kaktusen att blomma

Vårtkaktus, Mammillaria, i blom
Vårtkaktusarna, Mammillaria, är lätta att få i blom. Särskilt om de ställs under under höst och vår.
 
De flesta kaktusar blommar efter vintervilans svala och torra period då blomknopparna bildas. För några arter räcker det med en temperaturskillnad mellan dag och natt med kalla nätter, det kan du lösa genom att ställa ut kaktusarna under sensommaren och våren. Släkten som är lätta att få i blom är Astrophytum, prickkatkusar, Echinopsis, sjöborrekaktusar, Gymnocalycium, klotkaktusar, Schlumbergera, jul- höst- och vårkaktusar, Mammillaria, vårtkatkusar, Rebutia, kranskaktusar och Rhipsalis, mistelkaktusar.

Förökning av kaktusar

Kaktusar är lätta attfrån frö. Använd porös såjord och gärna ett minidrivhus. Några kan också förökas med delning, se till att den nya plantrosetten får med sig rötter. Bladkaktusarna förökas med så kallade stamsticklingar. De ser ut som stora blad, men är botaniskt stammar. Man tar en eller flera stambitar och sticker ner i porös jord som hålls lätt fuktig.
 
Förökning av bladkaktus med ledsticklingar
Hos Sune Tryggs handelsträdgård i Tungelsta förökas bladkaktusarna med stamsticklingar. Fiffigt att ange sorten med märkpenna på bladet.

Omplantering av kaktusar

De första åren växer kaktusen som mest och mår bra av att planteras om varje vår. Använd kraftiga skinnhandskar! Kaktusar har ett fintrådigt rotsystem och trivs i en porös, väldränerad jord. Överskottsvatten måste kunna rinna av. 
Några förslag på odlingssubstrat:
  • Vi har färdig kaktusjord, men du kan också blanda själv.
  • Blanda eget av kokosfibrer och pimpsten, ungefär hälften av varje.
  • Vid Uppsala botaniska trädgård gör man kaktusjord med: 3 delar grovt grus, 1 del ogödslad torv, 1 del perlit och eventuellt 1 del kaktusjord. Gruset kan bytas ut mot små lecakulor

Sjöborrekaktusar Echinopsis
Sjöborrekaktusarna, Echinopsis, har sitt passande namn efter den havslevande, tagghudade sjöborren. Vad passar bättre än att plantera dem i sjöborrens häftiga skal.

Sjukdomar och ohyra hos kaktusar

Kaktusens värsta fiende är sköldlöss och ullöss. Kolla plantorna då och då så ett eventuellt angrepp kan stävjas i tid och därmed blir åtgärden inte så krävande. Här kan du läsa om hur dessa löss bekämpas.

Ullöss och sköldlöss på kaktus
Lär dig känna igen ullöss (till vänster) och sköldlöss (i mitten och till höger) för att mota ohyran i tid.
 

Odlingsvärda sorter av kaktusar

Det allra roligaste med kaktusarna är den stora variationen. Här är ett litet urval från denna spännande och odlingsvärda familj.

Igelkottskaktus Echinocactus
Djävulstungor, Ferocactus, har vackra vackra taggar och ofta en bullig växtform. 

Dvärgvårtkaktus Mammillaria
Dvärgvårtkaktusen, Mammillaria vetula gracilis, har fluorecerande ämnen i areolerna (de kuddar taggarna är fästade vid), som gör dem nästan självlysande. Finns i flera häftiga färger.
 
Lepsimum kaktus
Lepismium, Lepismium bolivianum, kommer från regnskogen och trivs på en halvskuggig plats. 

Pelarkaktus Cereus
Pelarkaktusarna, Cereus, är ett stort släkte som blir allt mer högresta för varje år. Häftigt att sätta ihop flera till en hel liten skog.
 
Pelarkaktus Cristata
Pelarkaktusen Cereus spegazzinii Cristata, får snygga, vindlande stjälkar med ulliga taggar.
 
Bladkaktus Epiphyllum
Bladkaktusarna, Epiphyllum, har ett lite slängigt växtsätt med stora, platta stammar som ser ut som blad. Men blommorna är magnifika och de är inte svåra att få i blom. De lever naturligt i regnskogens övre skikt och trivs utmärkt i våra moderna bostäder.
 
Rörkaktus Cleisstocactus
Rörkaktus, Cleistocactus, krumbuktar sig i slingrande former. 
 
FIkonkaktus Opuntia
Guldopuntia, Opuntia microdasys, växer fort till snygga miniträd. Men se upp för taggarna som har hullingar som lätt släpper. 
 
Vårtkaktus Mammillaria i blom
Vårtkaktus, Mammillaria magnimamma, är lätta att få i blom. 
 
Olika sorter av julkaktus påskkatus novemberkaktus Schlumbergera
Schlumbergera är en fantastisk kaktus från regnskogen som blommar i starka färger efter en sval, torr period. De svenska namnen beror på när arten blommar; påsk-, jul-, eller novemberkaktus
 
Ullbärskaktus Rhipsalis
Ullbärskaktus, Rhipsalis pilocarpa, får bär som är lätta att fröså. En tjusig, hängande kaktus som passar i ampel.

Foto: Karin Elmberg, FCH och Floradania.

 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896