Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Förökning av Afrikas blå lilja, Agapanthus

Stor planta av afrikansk lilja Agapanthus praecox
Stor planta av afrikansk lilja Agapanthus praecox
Den är pampig och vacker denna exotiska skönhet som går under både namnet Kärlekslilja och Afrikansk lilja (Afrikas bå lilja) De sorter vi odlar i Sverige har det vetenskapliga namnet Agapanthus praecox.
 
Det finns några olika sorter som oftast odlas hos oss, en storvuxen sort med bredare blad och andra med lite smalare blad. Dessa är oftast mer rikblommande.
Blommorna kan ha olika nyanser av blått eller är rent vita. Det finns även sorter med vitkantade blad.
 
Agapanthus med olika blomfärger
 
Eftersom en planta eller rotklump som man ibland kan köpa den som är ganska dyr kan det vara lönt att själv föröka sin Agapanthus. Dessutom är det så mycket roligare med växter man själv dragit upp från frö eller någon form av vegetativ förökning som stickling eller delning.

Så här förökas Agapanthus

Agapanthus försökas genom delning eller med frö.
 
 

Förökning med frö

Att fröså Agapanthus är enkelt. Det är också lite spännande eftersom man inte alltid vet exakt vilken färg blomman kommer att få. Frösådda plantor kan få allt från mycket ljust blå blommor, via olika blå och lila nyaner till mörkaste blått.
Det är ganska enkelt att samla frö från överblommade fröställningar. Var dock noga med att frökapseln torkat ordentligt och helst börjat öppna sig innan fröet skördas annars gror det inte. Fröet är lätt oregelbundet, platt och svart.
Så fröna så snart som möjligt eftersom grobarheten är bäst hos de färska fröerna, men har man inte tillgång till extra ljus under vintern kan det vara bättre att vänta till senvintern eller våren eftersom fröerna gror ganska snabbt och behöver ljus under sin tillväxt.
Så ett antal fröer i en liten kruka med såjord på ca 0,5 cm djup. Håll jorden fuktig, men inte sur. Till att börja med kommer smala strån som med tiden blir kraftigare, men det dröjer några månader innan det är dags för omskolning vilket kan göras när bladen börjar bli lite kraftigare.
 
Frösådda plantor av Agapanthus under omskolning

Plantera dem då i väldränerad jord i inte allt för stora krukor. Plantera om, omskola när rötterna helt fyller krukan.
En frösådd planta kan om man har tur blomma efter ett drygt år, men ofta tar det två eller tre år innan den första blomman kommer.
 
Omplanterade fröplantor av Agapanthus

Föröka med delning

Med tiden bildas nya bladrosetter som kan delas till att bilda nya plantor.
Detta är det snabbaste sättet att få en ny planta som blommar. Delning bör göras på våren eller försommaren.
 
Själva delandet är inte helt enkelt eftersom rötterna är mycket kraftiga och ofta väldigt täta. Man får helt enkelt ta till sågen!!!
 
Kraftigt rotsystem hos Agapanthus
 
Agapnahusrötter som delas med såg

Såga, lirka och dra så försiktigt som möjligt loss en eller flera bladrosetter som sedan kan delas till fler.
 
Delad rotklump hos Agapanthus
 
Det kan vara svårt att få med alla rötter när man delar upp bladrosetterna, men det räcker med bara en eller två korta rotbitar på bladrosetten för att den ska klara sig, men ju mer rötter, dess bättre.
 
Sätt de delade plantorna i lätt sandblandad jord i krukor på ca 10 cm i diameter och vattna försiktigt då de inte vill ha för blött.
 
Nya små plantor av Agapanthus efter delning planterade i krukor
 
Plantor med lite rötter kan behöva få lite hjälp med luftfuktigheten i ett miniväxthus eller i en plastpåse ett par veckor för att överkomma ’traumat’, men oftast klarar de sig bra ändå.
 
Ställ de nya små plantorna ljust inomhus eller i ett växthus eller drivbänk om det inte är för kallt, helst över 15 grader.
 
När man ser att plantorna börjar växa kan de ställas ut och odlas som sina fullvuxna kollegor.
 
 

Odlingstips

Agapanthus trivs bäst i en ganska trång kruka och vill torka upp mellan vattningarna. Vattna med en svag näringslösning då och då under tillväxtsäsongen.

Övervintring av Agapanthus

Här i Sverige får de flesta av oss njuta av den planterad i kruka, men i de varmaste, lägsta klimatzonerna kan det gå att övervintra dem nedgrävda i rabatten. Helst då med rejäl täckning av löv och kanske en granruska eller två över.
Tänker du försöka dig på detta kan det vara en fördel att plantera tidigt på säsongen så att plantan hinner etablera sig ordentligt. Välj ett skyddat läge och se till att dräneringen är så bra som möjligt eftersom kyla och fukt är de värsta fienderna för känsliga växter.
 
Bor man i lite kyligare växtzon övervintras de i kruka helst svalt, men frostfritt och om möjligt ganska ljust, men det brukar även gå bra med mörk förvaring så länge det inte är för fuktigt. Vattna endast mycket sparsamt under vintern. Ställ fram ljust och börja driva kring slutet av februari-mars.
 
Vitblommande kärlekslilja
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.