Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odlingsråd för saffranskrokus

Odling av saffranskrokus i trädgård
Saffranskrokus är fantastiskt roligt att odla om du kan erbjuda en någorlunda skyddad vintervila på max några minusgrader. Det är den orangeröda, långa pistillen som skördas till saffran, världens dyraste krydda. Vi säljer knölar av saffranskrokus under säsong från augusti till oktober.
 
Blomma av saffranskrokus i trädgårdsodling
Den väldoftande, vackra krokusblomman känns igen på de röda, långa stiften som sträcker sig utanför kronbladen.

Det går åt en hel del knölar för att klara ett lussebak. Till 1 gram saffran går det åt minst 150 små knölar! Sveriges största saffransodling är på friland på Gotländska Stafva gård med ca 100 000 knölar.
Läs nedan om hur du odlar du egen saffran, och här kan du köpa knölar under säsong.

Fakta om saffranskrokus

Skörd av saffran på medeltida teckning
Saffransskörd ur den irakiska, medeltida medicinalväxtboken Tacuinum Sanitatis.
 
Man vet att saffran odlades redan för 6 000 år sedan, då kryddan nämns på sumeriska lertavlor. Saffran omtalas också i bibeln och Homeros Illiaden, som medicinalväxt med kramplösande, menstruationsökande och lugnande verkan. 
Saffranskrokus är ingen vildväxande art, utan framavlad av människan, oklart när. Saffran kom till Norden via romarriket men blev populär först under 1500-talet.

Vetenskapligt namn: Crocus sativus, tillhör familjen Iridaceae, svärdsliljeväxter. 

Botanik: En liten knölväxt som blommar på hösten med ca 5 cm höga blomstänglar som följs av mörkgröna blad. 
 
Botanisk plansch av saffranskrokus
Illustration av saffranskrokus ur Flora Medica, ett brittiskt 1700-talslexikon över medicinalväxter.

Varje knöl får 1-5 väldoftande blommor. Det är pistillens röda, långa stift med tredelad märken som är saffranskryddan. Dessa nyps eller klipps bort för hand bort och torkas till saffran. Färgen är intensivt orangeröd av ämnet crocin.
 
Blomning: oktober


Kommersiell odling av saffranskrokus

Kommersiell odling av saffran i Italien och Irak
Kommersiella saffransodlingar i Italien (t v) och Irak, där man fångar nederbörden med små invallningar.
 
Eftersom detta är världens dyraste krydda, vill många försöka sig på att odla saffranskrokus. På grund av mildare klimat har allt fler svenska odlingar startat, främst i Skåne och på Gotland som har en naturligt kalkrik jord som knölarna trivs med.
 
Karta över länder som odlar och exporterar saffran
Rödmarkerade länder är storproducenter av saffran, gula har mindre odlingar.

Internationellt svarar Iran för merparten av den internationella odlingen. Men också Italien och Spanien har betydande odlingar, liksom Indien, Azerbajdzjan och Grekland.

Skörd och användning av saffran

Skörd av saffran i odling i Azerbajdzjan
Saffransskörden är ett hantverk, inte konstigt att kryddan är världens dyraste. Här rensas märkena från kronbladen i Azerbajdzjan.
 
De röda märkena skördas när blomman är fullt utslagen. Hemodlad saffran kan torkas på vanligt hushållspapper. Det går på några dagar. Förvara ditt saffran torrt i mörka burkar. Tyvärr blir det inte mycket kvar när märkena torkat, till 1 g åtgår ca 150 knölar!
 
Skörd av pistiller av saffranskrokus
Pistillens vackra märken är också starka färgsättare.
 
Man har försökt att framställa syntetisk saffranssmak utan att lyckas. Det kan bero på den komplicerade sammansättningen av över 150 olika smakämnen.
 
Saffransbullar och paella smaksatta med hemodlad saffran
Ingen Lucia utan lussebullar. Och ingen spanjor vill vara utan den saffransdoftande nationalrätten paella.
 
Saffran är oumbärlig i våra lussebullar, i den franska fiskgrytan bouillabaisse och i spanska risrätten paella.

Odlingsråd för saffranskrokus

Odling av saffranskrokus i trädgård
En näringsrik, genomsläpplig jord på varm och solig plats är idealet för saffransknölen.
 
En väldränerad jord och ett soligt, varmt läge är idealet. Värt att kopiera i kruka om man inte har de naturliga förutsättningarna på tomten.
 
Plantering av saffranslökar i kruka
Vid drivning i kruka kan knölarna planteras ganska tätt. Men vid nästa omplantering ska de glesas ut. Tag då också vara på sidolökarna och öka ditt saffransbestånd år efter år.
 
Odling av saffranskrokus i kruka
Det är både snyggt och praktiskt att odla saffranskrokus i kruka - och en sensation när de blommar på hösten!
 
Placering: soligt och varmt
 
 

Plantering: 10-15 cm djupt med 5 cm avstånd. Denna lite djupare plantering än vanlig krokus säkrar en bättre övervintring.
Plantera under sensommaren/tidiga hösten. De knölar vi säljer är förprogrammerade att blomma redan samma höst i oktober. 
 
Plantering av saffranskrokus knölar
Våra saffransknölar är programmerade att blomma redan samma höst som de planteras.
 
Jord och näring: Näringsrik, kalkrik och genomsläpplig jord. Gärna rosjord med tillsats av lera. Krukodlade knölar behöver ny näring på våren då tillväxten sker. De kan då också behöva planteras om och glesas ut samtidigt som man tar tillvara sidoknölarna och ökar beståndet.
 
Plantering av saffranskrokus lökar i odlingsbädd
En genomsläpplig, lite grusig jord är idealet för safrfanskrokusens lilla knöl. Plantera ganska djupt, 10-15 cm. Glöm inte etiketter! Lätt att glömma var knölarna håller hus under sommarvilan. 
 
Vattning: Saffranskrokus behöver vatten under växtperioden augusti-november och under våren. Knölen har sedan sin viloperiod under sommaren då den vill ”bakas” varmt och torrt.
 
Saffranskrokus i jord
Här syns hur saffransknölarna grävt sig neråt i jorden av sig själva, de planterades grundare från början. Sommartid vilar knölarna och får då inte utsättas för väta, då ruttnar de. Därför är en väldränerad jord ett måste för alla lök- och knölväxter.
 
Övervintring: Torrt och svalt. Knölarna klarar några minusgrader, ner till - 7 grader om de skyddas av granris, snö eller annat isolerande material. Krukodlade knölar kan vara kvar i krukan som grävs ner eller ställs svalt och mörkt som i ett garage. 
Knölarna kan också grävas upp och förvaras svalt och mörkt. Vänta i så fall med att gräva upp dem tills plantan har vissnat ner helt och all näring gått tillbaka till knölarna.
 
Förökning: Blommorna är sterila, saffranskrokus förökas med sidoknölar. 
 
Skadedjur/sjukdomar: En frisk växt. 
 
Foto: Karin Elmberg, Ibulb, Salix Oculus, Francois Rodolphe och Giancarlo Vetrone.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.