Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Beskära rosor

Beskärning av klätterros
 
Klätterros Lykkefund - LS
’Lykkefund’ hör till de bästa klätterrosorna som tolererar ett skuggigt läge. Utan beskärning skulle denna klättrare efter några år bli risig med bara ett fåtal blommor längst upp i skottändarna.
 
Måste man beskära och klippa rosor? De verkar ju blomma ändå. Jo säkert, men rosen uppnår långt ifrån sin potential.
 
Anledningen till att beskära är främsta att hålla skotten unga och friska, vilket ger rikligare blomning. Vi formar också grenverket så att rosen blir välväxt och frodig. Läs mer om grunder för beskärning.

Beskära rosor

Felaktig beskärning av rabattrosor med frostskador
En vanlig syn med felaktig beskärning av rabattrosor. Snitten är lagda för högt upp och för tidigt på våren. Redan har snittytorna fått frostskador. 
 
 • Rosor beskärs under senvåren när frostrisken är över och björkbladen liknar små musöron. Ha inte för bråttom! Det kan komma rejäla köldknäppar långt fram på vårkanten som ger skador på färska snitt. 
 • Använd vassa blad som skär och inte trasar sönder vävnaden. Läs här om att Vårda trädgårdens redskap.
 • Skär precis ovanför en knopp eller förgrening. Då fortsätter knoppen att ta vid och såret läker snabbt. En "stump" kan vara svårläkt med rötskador som följd.
   
Rätt beskuren ros vid en knopp - LS
Rätt snitt, precis ovanför en knopp som är på väg att spricka ut. I kalla trakter väntar man ytterligare några veckor, tills björkbladen spruckit ut och är stora som små musöron.
 
 • De flesta rosor består av två olika sorter som är sammanvuxna. Rötter och rothals bildar grundstam - en tålig sort. De ovanjordiska delarna är själva ädelsorten som blommar. Denna ädelsort är fastvuxen i grundstammen, vilket görs i plantskolan under rosens första år. Ibland händer det att grundstam-sorten skickar upp skott från rötterna, eller från rothalsen. De ser helt annorlunda ut jämfört med ädelsorten. De har vildrosornas karaktär med kraftiga, raka och taggiga skott. Dessa skott ska tas bort direkt, då de annars snabbt tar över. Klipp så långt ner under markytan det går. Eller ryck om möjligt av skottet, som då helst lossnar vid roten.
 
 

Beskära klätterrosor

Röd klätterros Flammentanz - LS
Flammentanz är en av våra bästa, röda klätterrosor. 

Klätterrosor ska inte beskäras hårt. Flera är måttligt härdiga och beskärs därför sist av rosorna, framme i maj.
 
 • Ansa bara bort frostskadade, intorkade skott. Klipp precis ovanför en frisk knopp. 
 • Ansa också bort klena grenar. Klipp intill en frisk knopp, eller vid en förgrening.
 • Om rosen är gammal och risig, tag också bort de äldsta grenarna nere vid basen. Klipp precis ovanför en knopp, eller ett knoppanlag som syns som en liten utbuktning på stammen.
 
Beskärning av klätterros
Klena skott ansas bort, liksom frostskadade grenar. Snittet läggs precis intill nästa förgrening.
 

Beskära buskrosor

Buskros Zephirine Drouhin
Buskrosor är härliga och användbara trädgårdsväxter. De kan växa som solister, i buskage eller ge rabatten dynamik. Här sköna bourbonrosen 'Zéphirine Drouhin'. 

Buskrosor beskärs nästan som klätterrosor, men kan behöva formas om storleken ska hållas efter.
 
 • Ansa bort frostskadade, intorkade skott. Klipp precis ovanför en frisk knopp. 
 • Tag också bort klena skott. Klipp intill en frisk knopp, eller vid en förgrening.
 • Klipp varje år bort någon av de äldsta grenarna, nere vid basen. Klipp precis ovanför en utåtriktad knopp, eller ett knoppanlag som syns som en liten utbuktning på stammen.
 • För ett mer kompakt och fylligt växtsätt, kan ungefär 1/5 av grenverket klippas tillbaka varje vår. Klipp ungefär bort 2/3 av skottets längdtillväxt precis ovanför en utåtriktad knopp. Växla så att du nästa vår tar 1/5 av de andra skotten och så vidare. På så vis hålls busken ung och i trim.
 
Beskärning frostskadad buskros - LS
En frostskadad gren klipps av precis ovanför en frisk knopp.
 

Beskära rabattrosor

RAbattros Bad Birnach
Rabattrosorna ger en fantastisk inramning till gångar, odlingsland eller rabatter. De är också rätt val för utekrukan på balkong och terrass. Här 'Bad Birnach'.
 
Rabattrosor klipps hårt för att hållas låga och blomrika. De blommar hela sommaren, långt in på hösten.
 
 • Klipp ner hälften av skotten hårt, till 2-3 knoppar ovanför marken. 
 • Klipp andra hälften ner till ca 1/3 längd. På så vis blir rosen lite mjukare och fylligare än om alla skott klipps på samma nivå. 
 • Nästa vår växlar man så att skotten turas om att klippas hårt eller försiktigt.
 
Beskärning av rabattrosor
Till vänster: hälften av grenverket klipps ner till ca 1/3 längd. Till höger: andra hälften klipps ner till 2-3 knoppar.
 
ads

Beskära uppstammade rosor

Uppstammade rosor i rabatt och kruka
Uppstammade rosor är perfekta på trånga utrymmen som balkong eller mindre radhustäppa. Till vänster 'Kailani', till höger 'Lavender Dream'.

Dessa rosor har ympats in, vuxit fast, på en annan stadig rossort som består av rot och stam. Ympstället kan man se som en liten knöl där stammen börjar bilda krona. 
 
 • Klipp in kronan varje vår, enligt modellen för rabattrosor.
 • Klipp bort sidoskott som kommer längs stammen. De hör inte till "ädelrosen' i kronan och kommer inte att blomma som den. 
 
Fler odlings- och skötselråd för rosor hittar du här i Faktabanken.
 
 
Foto: Karin Elmberg, Iverde och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.