Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Växthus - Ett uterum för odling och avkoppling

Växthus med lutande sidor för extra stabilitet
Många tänker nog att växthus är en plats för trädgårdsnörden där man odlar goda tomater och kanske en vinranka, men ett växthus kan ge så mycket mer.
 
För odlaren och trädgårdsentusiasten är ett växthus nyckeln till oanade odlingsmöjligheter.
I växthuset förlänger man odlingssäsongen och man kan börja odla mycket tidigare på säsongen och odla mer exotiska och värmekrävande växter.
Man kan också fortsätta långt in på hösten, och med ganska små medel som till exempel en jordvärmekabel kan man fortsätta odla till och med under vintern i stora delar av landet.
 
För livsnjutaren ger ett växthus många möjligheter. Att sitta ute och avnjuta morgonkaffet redan i februari eller mars och dra ut på sommaren med ljumma kvällar utan mygg långt in i september blir genast möljigt med ett växthus.
 
Orangeriväxthus modell Sophie för samvaro och odling
 
Det kan vara din egna, hemliga plats där du mediterar eller målar, och det kan vara ett rum för att umgås med goda vänner.

Välj rätt storlek för ditt behov

Visst är det bra med gott om utrymme i växthuset. Då får man plats med mer och kan både odla och umgås utan att det behöver kännas trångt. Men även ett mindre växthus kan ge mycket valuta för pengarna.
 
Växthus för mindre ytor, Piccolo Urban växthus
 
Det finns många smarta lösningar med hyllor, upphängning och fällbara bord som även gör det lilla växthuset ’stort’ vad gäller odlingsyta.
 
Hyllor och bord för optimal yta i växthuset

Material i växthuset

Stommen hos de flesta växthus är i aluminium. Ett material som är både tåligt och helt underhållsfritt. Alternativet är stomme i olika slags trä som kräver mer eller mindre underhåll beroende av träslag och behandling. Tänk på att även om aluminium är ett stabilt material så kan en allt för klen stomme ändå börja skeva till och med efter bara ett ganska tunt lager snö. Därför är det viktigt att välja ett växthus som har kraftiga och stadiga profiler.
 
Som täckmaterial används olika kvaliteter av kanalplast eller glas. Kanalplasten har fördelen att den skärmar av solljuset bättre än glas och beroende av tjocklek kan den ge bra isolering vilket är en fördel tidigt och sent på säsongen.
Nackdelen med kanalplast är att man inte ser så bra igenom väggarna vilket kan var lite tråkigt och är inte lika snyggt som glas. 
Glas som täckmaterial kan kännas lite otryggt, särskilt om man har bollspelande barn i närheten, men då väljer man ett växthus med säkerhetsglas som tål betydligt hårdare tag än vanligt glas.
Skulle ändå oturen vara framme krossas det till små smulor istället för att bilda skärvor som man lätt skär sig på.
 
 

Placering av ditt växthus

Ett växthus som placeras direkt i söder blir väldigt varmt och kräver mycket ventilation och skuggning, men i norr kan det bli allt för skuggigt. 
Ska du odla mycket ätbart kan det vara smart att placera det nära köket. Ska växthuset istället fylla en funktion som ett lusthus eller ett extra rum kan man istället placera det där man får den finaste utsikten, bäst enskildhet eller kanske vid uteplatsen där man annars umgås.
Är det blåsigt där du vill ha ditt växthus så tänk på att köpa en modell som har god tålighet mot vind.

Växthusgrunden

Det behöver inte vara speciellt komplicerat att förbereda grunden för ditt växthus. En plan och stadig plats där du kan gjuta ner fästen räcker gott om du bara kommer att använda det under sommarsäsongen. Många modeller kan även monteras på en terrass, på hårdgjord mark eller betongplattor. Då behöver man inte gräva alls! Det kan vara bra att bygga upp grunden av lecablock och sedam gjuta ner jordankare. Väljer man denna teknik kan man samtidigt passa på att isolera grunden med block av cellplast och liknande.
 
Gjutning av växthusgrund med jordankare och betong
 
Satsar du på ett riktigt växthus med säkerhetsglas kan du ställa det på en isolerad grund och använda huset för övervintring av växter och även odla i det en större del av året. Det ska fungera bra om du bor i mellersta eller södra delen av Sverige. Genom att komplettera med isolering av väggarna med kraftig bubbelplast och en frostvakt eller värmefläkt kan man hålla frostfritt även när temperaturen går under -10.
Är grunden isolerad kan du dessutom starta upp säsongen ännu tidigare än i ett oisolerat växthus.

Bevattning i växthuset

Oavsett om man odlar i sitt växthus eller möblerar det med växter som prydnad behöver de vatten. Det finns mängder av enkla och praktiska lösningar med allt från underbevattning till automatbevattning och kanske den smartaste av dem alla; solcellsdriven bevattning, irrigatia, som inte kräver anslutning till ett vattenutkast och som vattnar så mycket som behövs beroende av hur mycket solen skiner.
 
Solcellsdriven bevattning i växthuset
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.