Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd  /  Växter  /  Köksväxter   

Höstsådd av köksväxter

Höstsådd av dill och piplök i oktober
Många köksväxter funkar perfekt att så på hösten, de får sedan en kanonstart till våren. Det är naturens egen metod för att frön ska gro lättare och snabbare när ljuset och värmen vänder tillbaka. Också många blomsorter trivs med höstsådd, passa också på att blanda ner lite blomfrön i all grönskan!
 
höstsådd av dill och piplök
Markera raderna noga - man glömmer lätt efter en lång vinter. Här oktobersådd av dill och piplök. Ringblommorna är sedan flera år etabelrade i köksväxtlandet och självsår sig år efter år. De är dessutom ätliga och vackra att garnera med.

Tricket är att så sent för att fröna inte ska hinna gro och få problem att övervintra som späda plantor. Oktober-november är lagom, förutsatt att marken inte blivit stelfrusen. Kylan och fukten ser nämligen till att stratifiera fröna så att de gror lätt när ljuset återvänder. Stratifieringen är en naturlig mekanism som innebär att fröet inte ska gro för tidigt då den lilla groddplantan skulle gå under av kyla. En period av kyla och fukt sänder signaler till fröet att gro och spira först när ljuset återvänder på vårkanten.


Köksväxter som kan sås på hösten

Läs på fröpåsen om din favorit fungerar att så på hösten. Chansen är stor, eftersom många köksväxter hör hit. De här växtslagen lyckas garanterat.

dill persilja och gräslök i trädgårdsland
Flockblomstriga köksväxter som dill och persilja trivs med höstsådd. Likaså många lökväxter som gräslök. Härligt att skörda egna örter tidigt på försommaren!

Örter: dill, persiljapiplök, kinesisk gräslök och gräslök.
 

palsternacka, ramsök och svartrot i köksväxtland
Det är en stor fördel att så kulturer med lång utvecklingstid som palsternacka (tv) och svartrot (th)på hösten så att de kommer igång tidigt på vårsäsongen. I mitten ramslök som kommande år självsår sig när den väl etablerat sig.

Grönsaker: rättika, morot, sallat, ramslök, palsternacka och svartrot.
 

frön och blomma av ringblomma
Bonus: Så någon blomma till all grönskan! Vallmons, sömntutans och ringblommans frön gror lätt våren därpå och är dessutom enkla att ta egna frön av. 

Tips för höstsådd av köksväxter

 • Tänk på växtföljden, så att du sår på rätt ställe. Här kan du läsa om hur växtföljd fungerar i kökslandet. Eller så i brätten så har du allra bäst koll och kan ställa sådden skyddat.
 • Så på det djup som anges för varje växtslag. 
 • Markera tydligt var och vad du sått – man glömmer fort.
 • Täck gärna med odlingsduk så att inte fåglarna kommer åt fröna. Duken bidrar också till en tidig vårstart och skyddar mot uttorkning.
 • Gödsla inte nu, utan vänta till våren när tillväxten satt igång. 
 • Vissa sorter kan hinna gro i alla fall om vädret blir oväntat varmt. Det brukar inte vara någon fara, täck dem med extra tjock odlingsduk och strössla torra löv kring småplantorna som extra skydd.
Foto: Karin Elmberg.
Nyhetsbrev med tips och odlingsråd
Kommentarer ()

Tips på produkter

Fler produkter ˅

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com