Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Höstsådd av köksväxter

höstsådd av morot i pallkrage
Många köksväxter funkar perfekt med höstsådd, de får sedan en kanonstart till våren. Det är naturens egen metod för att fröer ska gro lättare och snabbare när ljuset och värmen vänder tillbaka.
Också många blomsorter trivs med höstsådd, passa också på att blanda ner lite blomfrön i all grönskan!
 
Höstsådd av morötter i pallkrage - ke
Markera raderna noga - man glömmer lätt efter en lång vinter. 

Tricket är att så sent för att fröna inte ska hinna gro och få problem att övervintra som späda plantor. Oktober-november är lagom, förutsatt att marken inte blivit stelfrusen. Kylan och fukten ser nämligen till att stratifiera fröna så att de gror lätt när ljuset återvänder. Stratifieringen är en naturlig mekanism som innebär att fröet inte ska gro för tidigt då den lilla groddplantan skulle gå under av kyla. En period av kyla och fukt sänder signaler till fröet att gro och spira först när ljuset återvänder på vårkanten.

Köksväxter för höstsådd

Läs på fröpåsen om din favorit fungerar att så på hösten. Chansen är stor, eftersom många köksväxter hör hit. De här växtslagen lyckas garanterat.

 

Örter

Dill, persiljapiplök, kinesisk gräslök, koriander och gräslök.

 

dill persilja och gräslök i trädgårdsland
Flockblomstriga köksväxter som dill och persilja trivs med höstsådd. Likaså många lökväxter som gräslök. Härligt att skörda egna örter tidigt på försommaren!

Grönsaker

 

palsternacka, ramsök och svartrot i köksväxtland
Det är en stor fördel att så kulturer med lång utvecklingstid som palsternacka (tv) och svartrot (th)på hösten så att de kommer igång tidigt på vårsäsongen. I mitten ramslök som kommande år självsår sig när den väl etablerat sig.

Bonus till köksväxterna

Frön och blomma av ringblomma - LS

 

Så någon blomma till all grönskan! Vallmons, sömntutans och ringblommans frön gror lätt våren därpå och är dessutom enkla att ta egna frön av. 

 

Tips för höstsådd av köksväxter

  • Tänk på växtföljden, så att du sår på rätt ställe. Eller så i pluggbrätte så har du allra bäst koll och kan ställa sådden skyddat. Till exempel kan brättet bäddas ner intill komposten eller grävas ner i marknivå.
 
 
Höstsådd av grönsaker och örter - x
Höstsådd i pluggbrätte. Också perenner går bra att så på hösten - läs mer om att så perenner på hösten.
 
  • Så på det djup som anges för varje växtslag. 
  • Markera tydligt var och vad du sått – man glömmer fort.
 
höstsådd av dill och piplök - ke
Oktobersådd av dill och piplök. Ringblommorna är sedan flera år etablerade i köksväxtlandet och självsår sig år efter år. De är dessutom ätliga och vackra att garnera med.
 
  • Täck gärna med odlingsduk, löv eller växtrens så att inte fåglarna kommer åt fröna. Duk och täcke bidrar också till en tidig vårstart och skyddar mot uttorkning.
  • Gödsla inte nu, utan vänta till våren när tillväxten satt igång. 
  • Vissa sorter kan hinna gro i alla fall om vädret blir oväntat varmt. Det brukar inte vara någon fara, täck dem med extra tjock odlingsduk och strössla torra löv kring småplantorna som extra skydd.
 
Foto: Karin Elmberg och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.