Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Sommarsådd av grönsaker

Sensommarsådd av spenat - Helena Barknertz
 
Sensommarsådd av spenar i köksland - Helena Barknertz
Spenat sås från slutet av juli till september för att inte gå i blom när värmen är som hetast i juni-juli.
 
Om du inte hann så på våren eller har gluggar i köksland, pallkrage eller krukor, är sommaren en bra tid att så nytt. Både snabbväxande grödor som sockerärter för sommarskörd och sorter för senare höstskördar som morötter och grönkål. 
 
Sommarsådda plantor är i regel mer lättskötta än vårsådda. Värmen och ljuset sätter full fart på tillväxten och fröna gror snabbt. Senare på säsongen är trycket från skadeinsekter mindre och daggen och den ökade luftfuktigheten minskar vattningsbehovet.
Läs mer om allmänna råd för att odla köksväxter.
 

Att tänka på vid sommarsådd

Svettslang för vattning i odling
En svettslang i odlingen ger en jämn och lättskött vattning.
 
  • Vissa sorter tål inte att sås vid hög värme eller lång dagslängd som i juni-början av juli. Några växtslag gror inte alls eller går fort i blom om de gror, fenomenet kallas stocklöpning. Hit hör sallat, rädisa, rucola, asiatiska kålbladväxter och spenat. Undvik därför att så dessa växtslag under juni och början på juli.
  • Förodla i brätten om det är upptaget just nu, men blir ledigt lite senare. Till exempel efter färskpotatis och tidig sallat. Plantera sedan ut småplantorna när det finns plats.
  • Om du sår i odlingsbädd där du nyss skördat, behöver jorden tillskottsgödslas. Mylla ner komposterad stallgödsel eller hönsgödsel. Lägg också gärna på rikligt med gräsklipp eller växtrens under odlingstiden eller ge allgödsel efter några veckor.
  • Vattna rejält i såraden, så och täck sedan med torrt material som smulig jord och växtrens. Det hindrar att fukten dunstar bort med en gång. OBS! Gäller inte ljusgroende frön. Läs mer om täckodling.
  • Håll sedan jorden jämnt fuktig. Det är en förutsättning för prunkande och köksväxter sommartid. Det motverkar också stocklöpning.
  • Sniglar kan snabbt kaläta späda fröplantor. De är främst aktiva under kvällen och natten. Ha koll och sätt ut snigelfällor om du har problem.
  • Kålsläktet drabbas lätt av fjärilslarver. Med ett kålnät hindrar du fjärilarna att komma åt plantorna. Ha på nätet under hela odlingstiden.
  • Tänk på växtföljden när du planerar din sådd. Det är viktigt att växtslag som hör till samma familj roterar så att inte skadegörare får fäste och jorden utarmas. Läs mer här om växtföljd.
 

Grönsaker att så på sommaren

Grönsaker för kontinuerlig skörd sommartid

Mangold i odling - LS
Mangold växer fort och ger mycket på liten yta. Frys in överskottet!
 
Bönor är snabbväxande och trivs i värme. Fröet behöver 12 graders jordvärme för att gro. Läs här om att odla bönor.
Dill. Läs här om att odla dill.
Gräslök. äs här om att odla gräslök.
Mangold. Läs här om att odla mangold.
Persilja. Variera med slät- och krusbladig som skiljer lite i smak. Den krusbladiga är lite mer intensiv. Läs här om att odla persilja.
Plocksallat. Sallatsfröet gror dock inte i nattemperatur över 20 grader, så därför under en sval period. Läs här om att odla sallat.
Rädisor. Så under en sval period för att undvika stocklöpning. Läs här om att odla rädisor.
Sockerärter har en lång skördeperiod. Så tätt och använd det bortgallrade som fräscha, läckra ärtskott. Läs här om att odla ärter.
Sandsenap och rucola. Så unde ren sval period. Läs här om att odla rucola.
 

Grönsaker för skörd under höst och vinter

Grönkål sommarsådd - LS
Grönkål har en lång skördesäsong från september fram till vårvintern.
 
Välj om möjligt sorter som är snabbväxande och köldtåliga.

Asiatiska bladgrönsaker som mizunakål. Så under sensommaren. De tillhör kålväxerna, så använd kålnät för att undvika larver. Läs mer här om att odla asiatiska bladgrönsaker.
Dill. Läs här om att odla dill.
Grönkål och svartkål. De kan sedan skördas hela vintern. Läs här om att odla grönkål.
Kålrabbi. Läs här om att odla kålväxter.
Mangold. Läs här om att odla mangold.
Morötter. Läs här om att odla morötter.
Persilja. Variera med slät- och krusbladig som skiljer lite i smak. Den krusbladiga är lite mer intensiv. Läs här om att odla persilja.
 
 
 


Piplök. Läs här om att odla piplök.
Rödbetor. Så tätt och använd det bortgallrade som salladsblad. Läs här om att odla rödbetor.
Sandsenap (vild rucola) och rucola. Rucola måste sås under en sval period, den går annars i blom (stocklöpning). Läs här om att odla rucola.
Salladslök. Odlas som gräslök. Läs här om att odla gräslök.
Sallat. Sallatsfröet gror dock inte i nattemperatur över 20 grader, så därför under en sval period. Läs här om att odla sallat.
Spenat. Undvik att så mitt i en värmebölja eller vänta till slutet av juli och så fram till och med september. Läs här om att odla spenat.
 
 

Foto: Helena Barknertz, Karin Elmberg, Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.