Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Tulpanarrangemang att göra själv

små buketter av tulpaner med kort stjälk
Tulpaner med korta stjälkar i glas - BF
Enklast tänkbara är att dela upp en bukett, korta stjälkarna och ställa i enkla små vaser.
 
Med lite proffsteknik blir du din egen florist - här visar vi hur du kan göra vackra tulpanarrangemang av en enkel köpebukett. 
Tulpanen är den mest prisvärda snittblomma vi kan köpa, de flesta är drivna av svenska odlare på ett miljövänligt vis.
 
olika former av tulpaner papegojtulpan dubbel liljeblommande
Upptäck alla häftiga former. Från vänster papegojtulpan 'Flaming Parrot', dubbel  'Shirley Double' och liljeblommande 'Ballerina'. 

Tulpaner som snittblomma i vas och skål

Tre enkla hjälpmedel

florist verktyg för buketter och arrangemang av tulpaner fakir märka blomhållare
Hjälpmedel för proffsjobb, från vänster märlor, blomhållare på pinne och fakir.
 1. Märlor: Klipp 6 cm bitar av ståltråd till märlor som du häftar ihop blad med. Tulpanblad är vackra att rulla ihop och ställa på högkant.  Använd dem som små vaser! 
 2. Med en liten blomhållare på pinne kan du blanda in andra växter med kort skaft i en bukett - som julrosor eller narcisser.  
 3. Med hjälp av en så kallad fakir (piggar fästa på en bottenplatta) kan gängliga stjälkar arrangeras precis som du vill.
 

Floristens bästa tips för tulpaner

 • Välj knoppiga tulpaner som precis börjar visa färg. Dubbla sorter ska vara något mer utslagna.
 • Ge en ny snittyta med vass kniv när du kommer hem och ställ tulpanerna i svalt vatten med omslagsskyddet kvar någon halvtimma innan du börjar arrangera.
 • Dubbla sorter och papegojtulpaner är lite dyrare men har längre hållbarhet och det behövs bara några stycken för ett häftigt arrangemang.
 
Tulpaner i mjölkflaskor med murgröna och kvistar - KR
 
 • Blanda gärna med kvistar och blad från trädgården som murgröna och bergenia. Blad från krukväxter är också fint.
 
Bukett med tulpaner och narcisser - KR
 
 • Om du vill mixa med andra blommor, var försiktig med narcisser som avsöndrar ett slem som täpper till tulpanens ledningsbanor. Låt narcisserna stå i egen vas först någon halvtimma tills slemproduktionen upphört. Skölj av stjälkarna och blanda sedan in dem med tulpanerna i ny vas. Eller använd en egen blomhållare för narcisserna så står de inte i samma vatten.
 • Ansa bort några blad så kommer blommorna mer till sin rätt.
 • Tulpaner sträcker på sig vartefter de växer. Sätt dem därför lite lägre än övriga växter i en blandbukett så att de inte tar över redan efter någon dag.
 • Lökväxter vill helst ha det svalt. Använd svalt vatten och tillsätt gärna eget hållbarhetsmedel av 1/2 tsk ättika och 1 msk socker per liter vatten. En sval placering när du inte njuter av buketten förlänger hållbarheten många dagar.
 • Se till att vattnet når till ca 1/3 upp på stjälkarna. För mycket vatten ger onödig längdtillväxt.
 • Många frukter som äpplen avsöndrar etylen, en gas som påskyndar mognaden och därmed åldrandet hos blommor. Ställ fruktskålen en bit ifrån buketten. Läs mer här om frukt och blommor ihop.
 • Ett ojämnt antal blommor i buketten blir mer harmoniskt (upp till nio blommor, sedan märks ingen skillnad).
 • Vill du böja stjälkarna, lägg tulpanerna i kylskåp utan vatten några timmar. Ge sedan nytt snitt och forma som du vill.
 • Snitta om stjälkarna efter några dagar.
 
tulpaner i olika arrangemang som bukett och med ormhassel
Tre olika typer av arrangemang: En vanlig lös bukett av 'Candy Prince'. Några dubbla tulpaner fästa vid kvist av ormhassel. En spiralbunden bukett med andra lökväxter som pärlhyacint, anemon och kungsängslilja. Läs här om hur du binder en bukett i spiral.

Tre enkla tulpanarrangemang

olika arrangemang med tulpaner att göra själv

 

1. Konstsim. Använd en stor glasskål och fyll botten med glaskulor eller vackra stenar. Häll på vatten så att det precis täcker. Placera tre tulpaner efter varandra i spiral, se till att stjälkänden når vattnet.

2. Duett. Använd en bred, hög vas. Häll lite vatten i botten. Placera tre tulpaner och en annan matchande växt som syren slingrande om varandra. Se till att stjälkänden når vattnet.

3. Våräng. Ställ tulpaner med olika höjd en och en i olika vaser och glas. Mixa gärna med andra lökväxter. Ställ dem tillsammans för en känsla av våräng.

Tulpanarrangemang med lök i kruka

Tulpan Pinnochio drivning inomhus - BF
Våren gryr, här med härliga strimtulpanen 'Pinnochio'.

 

Tulpanen är perfekt till arrangemang med vild, naturlig känsla. Längre fram på säsongen kan du mixa med trädgårdsgrönska som kaprifolslingor, humlerankor och bergeniablad. Se till att stjälkarna har lite olika höjd och blanda färger och former. Låt buketten falla fritt för att förstärka ett naturligt intryck.

Några tips

Tulpaner med löken i behåll är både snyggt och naturligt. De är lite dyrare men blomningen varar längre och du kan senare plantera ut löken när tjälen gått ur jorden. 
 
 • Använd grovt grus eller lecakulor i botten så att löken står stadigt och får ett dräneringslager.
 • Vattna försiktigt. Om löken står fuktigt ruttnar den.
 • Ställ gärna krukorna på en bricka så att du enkelt kan ställa gruppen så ljust och svalt som möjligt. Då varar blomningen längre och stjälkarna blir stadiga.
 • När blomningen är över, knipsa av blommorna och ställ undan gruppen så svalt och ljust som möjligt. Hål liv i bladverket tills du kan plantera ut lökarna till våren.
 
Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg, FCH och Karin Runge
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.